clear sky
21°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић за мандатара предложио Ану Брнабић

15.06.2017. 18:02 19:32
Пише:
Извор: Tanjug

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић поверио је мандат за састављање Владе Србије дао досадашњој министарки за локалну самоуправу Ани Брнабић.

Вучић је рекао да није било лако донети ту одлуку, те да то није пораз за СНС, нити за било кога другог, већ идеја да се пронађе најбоље решење, а да ће СПС, иако је СНС доминантнија на основу повререња грађана на изборима, имати значајнију углогу у влади.



Будући премијер мора обезбедити даље јачање угледа земља и даље реформе, рекао је председник Србије на прес конференцији.



Како је рекао, Брнабић га је обавестила да може да обезбеди већину посланика у парламенту за избор владе коју предлаже. 



Вучић је истакао да је Брнабић вредна, да поседује стручне и личне квалитете, да је уверен да ће показати постсовање према партијама од којих очекује подршку и да ће радити на бољитку за нашу Србију. 



Председник је објаснио да је одлуку о предлогу кандидата за састављање нове владе донео на основу Члана 112, став 1, тачка 127, став 1 Устава Републике Србије, после саслушаног мишљења представника изабраних листа. 


Брнабић за економију, Дачић за политику

Вучић је рекао да ће костур владе остати исти, али да ће бити одређених промена, да ће бити два министарства више, те да ће све бити познато за викенд.

„Ово је моја жеља да покушамо да пронађемо у датом тренутку најбоље решење", рекао је Вучић и додао:

"СПС ће, без обзира што данас СНС има доминатнију предност него на prеthodnim изборима, имати значајнију улогу у владу. То моја жеља, имам пуно поверење у Ивицу Дачића“, нагласио је Вучић.


„Није било лако донети одлуку и донео сам је у складу са интересима Републике Сбрије, циљевима прокламованим, са идејом да радом и енергијом наставимо да доносимо добре режултате, како за нашу земљу тако и грађане", рекао је он. 

Вучић је изразио уверење да је у наредном периоду важно обезбедити јацање угледа Србије у међународној заједници, како на западу, тако и истоку, у односима са ЕУ, Руском Федерацијом, Кином, САД, арапским земљама и другим земљама. 



„Србија мора слику о себи још више да поправи. Своју независност и сувереност никоме више не мора да доказује, али Србија заслузује још боље место и да грађани Србије буду још поноснији", казао је председник. 



Пред Србијом је, како је додао Вучић, даље јачање фискалне стабилности, односно да је неопходно да се сачува пуна дисциплина у трошењу новца, али и да грађани више осете до сада постигнуте резултате и успехе. 


Напади доказ колико су бесмислене приче о аутократији

Вучић је навео да грађани јасно могу да виде из свих напада по новинама на њега лично колико су бесмислене све приче о некаквој аутократији или нечем томе сличном. 



Како је рекао, одговарајући на питања у вези напада на њега, посебно листа Курир, рекао да је то чак добар показатељ и да све приче о диктатури падају у воду, јер је у овој земљи дозвољено и оно што у ниједној другој није. 



Он је рекао и да га оптужују за све и свашта, за убиства, чак и рођеног детета, али је додао да никога није тужио и неће ни сада као прердседник. 



Подвукао је да нека нека свако пише шта хоће, да сматра да медији и новинари треба да буду слободни, али и поручио да задржава право да истином одговори на све оптужбе и да каже шта мисли и да му то нико не може одузети.


"Дошло је време, после тешких реформи које су донеле веома добре резултате, да грађани Србије боље и више осете напредак који смо остварили, а који ће на најбољи начин осетити повећањем плата у јавном сектору и пензија", рекао је Вучић. 



Вучић је истакао да будући премијер мора да допринесе даљем смањењу стопе незапослености, односно расту стопе запослености и подсетио да је пре пет година стопа незапослености износила 25,9 одсто, а да је данас између 13,5 и 15 одсто. 

Увек ће наћи разлог за критику

Вучић је поручио је да га не занимају изјаве да ће мандатар бити марионета, нити, генерално, изјаве његових политичких противника, који ће, како је рекао, увек наћи разлог да критикују његове одлуке, и да га занима само шта имају да кажу грађани.



"Да сам рекао данас друго име, рекли би да сам изабрао најгорег, Овако кажу да сам изабрао марионету. Не занима ме шта они имају да кажу, већ ме занима шта имају да кажу грађани Србије", поручио је Вучић.

„Не бавим се калкулацијама, не планирам нове изборе“

„Ја сам борац, не бавим се калкулацијама“, поручио је Вучић поводом спекулација да би идуће године са београдским могли бити одржани и парламентарни избори, и да је Ана Брнабић само прелазно решење. 



„Ја се много ређе него што мислите ви и бројни новинари и аналитичари бавим калкулацијама. Ја сам борац и желим само добро земљи“, истакао је Вучић. 

„Херцеговачкој сам рекао сам све што сам имао“

Вучић је навео да нема више шта да каже у вези са рушењем објеката у Херцеговачкој улици у Савамали.



Одговарајући на питање ко је одговоран за рушење објеката у Херцеговачкој улици, рекао да не зна шта би више рекао.



"Рекао сам шта мислим, а нисам ни тужилац, ни судија. А када бих вам рекао шта још мислим, рекли бисте да је Вучић коначно показао да је постао и тужилац и судија", рекао је Вучић.

„Бес оних који не могу да победе“

Они који су напали новинаре, а посебно жену, морају да одговарају, али морају да одговарају и они који су дошли да провоцирају и који су желели да изазову масакр, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара како види догађаје на скуповима поводом његовог полагања заклтеве 31. маја у Београду.



„На једну страну један или двоје новинара, посебно жена, за то мора да се одговара, али они који су дошли да провоцирају, да изазову насиље, једва чекам да видим шта ће тужилаштво за њих да каже", рекао је Вучић.



Он је истакао да је обезбеђење на једином законски пријављеном скупу, скупу подршке, уклањало људе за које су проценили да су провокатори.



Људи који га не подржавају, каже, дошли су на митинг СНС да провоцирају, а да је опозиција, када је објављено да је скуп СНС испред Дома Народне скупштине заказан за 10.00 часова, организовала контрамитинг. 

Аутор:
Пошаљите коментар