overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Регистар несталих пред лицем јавности до краја месеца

15.06.2017. 09:11 09:12
Пише:
Извор: мц.рс/ Бојана Латиновић, Џулија Фини, Игор Јурић и Ендре Витез

Регистар несталих лица Србије биће доступан јавности до краја овог месеца. Реч је о јединственој бази за прикупљање података и фотографија свих одрсалих несталих лица и, засебно, нестале деце, с циљем њихове видљивости и укључивања јавности у њихову потрагу.

Регистар несталих лица Србије биће доступан 24 часа на адреси njnjnj.nеstalisrbija.rs.

Покретањем јединственог регистра, Фондација „Тијана Јурић” остварује један од примарних стратешких циљева усмерених на побољшање потраге за несталим лицима.

– Након усвајања „Тијаниног закона”, који је потрагу за несталом децом и малолетним лицима учинио ефикаснијом, логично је било да наставимо тражење нових могућности и механизама који ће додатно побољшати потрагу за несталима у Србији – каже оснивач Фондације „Тијана Јурић”, Игор Јурић. – Од 2015. године до данас бележимо десетине случајева нестале деце која су нам била пријављена, а која су, брзим алармирањем јавности, убрзо након тога пронађена и враћена својим породицама. Управо ти случајеви поткрепили су наш став да ће укључивање шире јавности у потрагу кроз оснивање јединственог регистра, знатно допринети бржој и ефикаснијој потрази за несталим лицима, пре свега децом.

По његовим речима, Министарство унутрашњих послова Србије упознато је с покретањем Регистра и очекује се њихово укључивање и заједничка сарадња као и у свим prеthodnim пројектима који су се тицали безбедности деце.

– По званичним подацима МУП-а, само током прошле године нестало је 1.113 деце и малолетника. Већина случајева несталих је решена, али поједине породице, њих 46 – још трагају за децом - подсетио је Игор Јурић.

Уредница странице – Регистра – Бојана Латиновић наглашава да је циљ његовог покретања видљивост великог броја несталих лица чији подаци и фотогафије, мимо полицијске евиденције, у већини случајева јавности нису доступни. Покретањем Регистра, Фондација уједно подиже свест јавности о нестанцима лица као свакодневној појави.

Приликом израде српског Регистра несталих лица сагледавани су модели регистара земаља у окружењу, али и европских држава. Ипак, као пример добре праксе у великој мери показао се Национални регистар несталих особа Аустралије, због чега је оснивање Регистра несталих лица Србије свесрдно подржала амбасада Аустралије у Србији.

– Надам се да ће Регистар бити на услузи свим грађанима Србије и да ће допринети ефикаснијој потрази и проналажењу несталих особа – истакла је амбасадорка Аустралије Yulija Фини. – Желела бих да овом приликом похвалим рад Фондације „Тијана Јурић”. Сигурност и безбедност деце јесу приоритет, и сви ми – родитељи, наставници, полиција, влада – сваки члан друштва, имамо своју улогу у њиховом стварању.

Након пуштања Регистра у рад, до краја месеца, грађани Србије имаће прилику да на веб-страници nеstalisrbija.rs оставе податке о несталом лицу, уколико располажу њима, и тиме дају допринос бољој и ефикаснијој потрази.

Д. Николић

Барбара Витез прво име

Барбара Витез, девојчица из Сенте која је нестала 25. новембра прошле године, под још увек неразјашњеним околностима, прва је нестала особа која је унета у Регистар несталих лица Србије, уз дозволу њене породице. Њен отац Ендре Витез подржао је јавно оснивање Регистра и напоре Фондације „Тијана Јурић” да побољша законске услове и уведе нове механизме у потрагу за несталом децом. Осим ње, у Регистру ће се наћи и Биљана Ђорић из Матарушке Бање (нестала пре више од две године), Недељко Шљивић из Сремске Митровице и Александар Лазић из Смедеревске Паланке (нестали лане) и још многи други за којима се трага.

Аутор:
Пошаљите коментар