Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Родиле гљиве, опрез због тровања!

09.06.2017. 10:41 10:45
Пише:
Фото: EPA/Peter Komka

ЈАГОДИНА: Топло и кишно време погодовало је расту печурки, јестивих и отровних, у шумама Поморавља, Ресаве и Левча а лекари токсиколози и инфектолози, упозоравају на опрез због тровања од којих неретко страдају целе породице.

Тровање често има смртоносни исход, напомињу лекари.

На инфективном оделејњу Опште болнице у Ћуприји, где долазе пацијенти са тешким облицима тровања и који се одатле углавном транспортују у Клинику за ургентну и клиничку токсикологију Центра за контролу тровања у Београд, једину установу за то у Србији,  кажу да "нема отрованих".

Лекари у Домовима здравља, кажу да је било "лакших облика тровања и који су лечени амбулантно".

Са растом печурки, расте и број отрованих и могу се очекивати у наредном периоду, подсећају лекари и саветују да се "не конзумирају гљиве из природе" - да их не беру и не једу, посебно они који их добро не познају. 

У природи поред јестивих, расту и отровнице и онда се догоди да се убере и нека отровна и ето зла, подсећају лекари.

Међу најотровнијима стручњаци и лекари убрајају зелену пупавку (аманита phalloidеs) која код деце "изазива смртност у готово стоодсто случајева, код старијих у 50 одсто. 

Смртоносна количина је око 20 грама сирове гљиве".

Токсичност "желене пупавке" се не смањује термичком обрадом (кувањем или печењем) а нити дужим држањем у замрзивачу.

Лекари подсећају да су први симптоми тровања: мучнина, гађење, повраћање, дијареја (пролив), болови у трбуху и јављају се шест до 24 сата после конзумирања. 

Пише:
Пошаљите коментар