overcast clouds
23°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Бјелић: Желимо да свака општина у Војводини има индустријску зону

13.05.2017. 22:28 22:31
Пише:
Извор: Ф. Бакић/Огњен Бјелић

Основни приоритет Аутономне Покрајине Војводине јесте економски развој на територији целе Војводине, равномеран регионални развој и све то кроз отварање нових радних места.

Нова радна места као један од видова поспешивања економског развоја је приоритет сваком секретаријату и у наредном периоду ћемо активно радити на подизању институционалних капацитета локалних самоуправа на територији Војводине, изјавио је у разговору за „Дневник“ Огњен Бјелић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Он додаје да ће број нових радних места бити право мерило рада Покрајинске владе и секретаријата на чијем је челу, али да то подразумева обуку људи у локалним самоуправама, али и у покрајинској администрацији како би што ефикасније аплицирали за новац из европских фондова, али и за средства која дају Република и Покрајина. То подразумева писање пројеката, обезбеђивање пројектне документације, али и добру координацију АП Војводине са локалним самоуправама.

На који начин секретаријат доприноси побољшању инвестиционе климе у локалним срединама?

- Наш задатак је да кроз надлежности секретаријата и активности које спроводимо утичемо афирмативно на локалне самоуправе и заједно са њима креирамо политике и спроводимо у дело активности које су дефинисане приоритетима. То је првенствено економски развој, то јест обезбеђивање нових радних места довођењем домаћих и страних инвеститора, развој домаћих инвеститора и информисање потенцијалних инвеститора да инвестирају на територији Војводине. У складу с тим радимо са Фондом Европски послови обуке на тему повлачења средстава из фондова, ИПА фондова, припреме и имплементације пројеката. Веома је битно ставити акценат на припрему пројеката и реализацију пројеката који ће се финансирати како из домаћих средстава, тако и из екстерних извора.

Који су основни проблеми локалних самоуправа у привлачењу инвеститора?

- Ситуација на терену говори да има доста нерешених имовинско-правних односа, проблема са одређеним дозволама, а да би се то исправило потребан је одређени временски период. Значи, морамо сви да се доведемо у такав ниво припреме пројеката да имамо само проблем са финансирањем. Ако имамо само проблем са финансирањем, онда ћемо обезбедити средства или макар део средстава. Највише пажње посветићемо припреми локалне администрације за наступајуће конкурсе који ће бити расписани од стране фондова Европске уније, покрајинских конкурса и републичких конкурса да ту не би имали пропуста. Често је поред незнања проблем и неинформисаност људи на локалном нивоу да је расписан конкурс и радимо активно на томе да се ти проблеми превазиђу.

Проблем је и неуједначена развијеност Војвођанских општина. У ком делу Војводине има највише неразвијених општина?

- Ми од 45 локалних самоуправа у Војводини имамо 19 које су по категоризацији сврстане у трећу или четврту категорију по неразвијености. Опово је у четвртој категорији по неразвијености, а преосталих 18 у трећој категорији. Имамо две општине у Срему. То су Шид и Ириг. Имамо пар општина у Бачкој, а већина је општина из Баната. Тих 19 општина које се убрајају у трећу и четврту категорију развијености биће у фокусу рада нашег секретаријата. Наравно, поштоваћемо принцип конвергенције који се односи на равномеран развој, али никако не можемо и не смемо утицати на кочење развијених општина и на уштрб њих и да развијамо неразвијене. Ми желимо у наредном периоду, и већ то радимо, да активно са њима утичемо на подизање њихових капацитета. Информисаност на првом месту, континуиране обуке од стране људи из нашег секретаријата, али и људи из Фонда Европски послови што се тиче самих пројеката који се односе на конкурсе из ИПА...

Опширније читајте у нашем штампаном издању од 14.5.2017. године

Александар Савановић

Аутор:
Пошаљите коментар