overcast clouds
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

САД нуде помоћ страним партнерима у одбијању сајбер напада

13.05.2017. 10:22 12:47
Пише:
Фото: Tanjug/AP

ВАШИНГТОН: Америчко Министарство за унутрашњу безбедност саопштило је данас да су САД спремне да пруже подршку страним партнерима у одбијању масовног сајбер напада којим су заражене десетине хиљада компјутера широм света.

"Ми активно делимо информације везане за овај догађај и спремни смо да пружимо техничку подршку и помоћ уколико то буде потребно нашим партнерима, како у САД тако и на међународном плану. Министарство за унутрашњу безбедност има међу кадровима професионалце сајбербезбедности који могу да пруже стручну помоћ и подршку", наводи се у саопштењу објављеном на сајту овог министарства, преноси ТАС С.

Наводи се да је препоручено апдејтовање система и чување података како би се спречио њихов евентуални губитак.

Светске агенције су објавиле да је јуче у најмање 74.000 хакерских напада софтвером који блокира компјутер и не дозвољава његово коришћење док се хакерима не исплати откуп (ренсомвер) обухваћено око 100 држава света и да је коришћен вирус којег стручњаци називају "WCry" и "WannaCry".

Хакери су тражили између 300 и 600 долара у сваком појединачном нападу, а стручњаци за сајбербезбедност су навели да су поједине жртве напада плаћале откуп у дигиталној валути биткоину.

Иза масовних хакерских напада уз тражење откупа, који су у петак изведени на болнице и компаније широм Европе, назире се наводни процурели сајбер вирус америчке Националне безбедносне агенције (НСА), тврди портал "Политико" у свом америчком издању.

И АФП наводи да су безбедносни експерти јуче изразили забринутост због таласа сајбер напада који се брзи шири по свету, а у којем је, изгледа, употребљен вирус разоткривен у документима који су процурели из НСА.

У Шпанији је тим за хитан компјутерски одговор саопштио да је данашњи напад измењена верзија вируса "ВонаКриптор", која је била садржана у априлском онлајн материјалу групе која себе назива "Шедоу брокерс" (Посредници из сенке), а која је објавила оно за шта тврди да су подаци НСА, преноси "Политико".

Британске болнице биле су јуче биле приморане да преусмеравају позиве упућене Хитној помоћи због сајбер напада изведеног на целој територији земље уз помоћ софтвера који блокира компјутер и не дозвољава његово коришћење док се хакерима не исплати откуп.

АП је пренео наводе "НХС Диџитала", који се брине о сајбербезбедности болница, да је напад изведен "софтвером за тражење откупа" под називом "Вона декриптор" који закључава компјутер и држи га као "таоца" док нападачи траже новац да би он могао поново да проради.

Британска премијерка Тереза Меј изјавила је да нису само британске болнице биле мета хакерског напада, већ да је реч о медународном сајбер нападу који је угрозио више земаља и организација.

"Знамо да је известан број организација Националне здравствне службе (НХС) пријавио да су претрпеле напад чији починиоци траже откуп, али немамо доказе да су при том угрожени подаци о било ком пацијенту", рекла је Меј, преноси Ројтерс.

Шпанска телекомуникациона компанија Телефоника и још неколико домаћих компанија нашло се јуче на удару сајбер напада, саопштила је влада у Мадриду.

Шпанско министарство енергетике је потврдило "више сајбер напада усмерених на шпанске компаније", додајући да су нападачи користили малвер који блокира приступ датотекама све док се не плати "откуп".

Слични хакерски напади пријављи су и у Румунији, док су локалне власти у Шведској саопштиле да је и њихових 70 компанија "заражене" вирусом након што су данас претрпеле сајбер напад, при чему се компјутери сами гасе и рестартују с поруком да су фајлови шифровани и да се тражи уплата новца како би се омогућио приступ.

Руско Министарство унутрашњих послова потврдило је синоћ да су се и њихови компјутери нашли на мети хакерског напада, али да су на време примењене заштитне мере па је вирус блокирао тек мање од један одсто компјутера Министарства.

Иначе, раније јуче су полицијски извори рекли за Тас с да руско Министарство унутрашњих послова није регистровало хакерске нападе на своје компјутерске системе, мада је московски одсек Минстарства на свом сајту објавио "извињење корисницима због могућих проблема услед радова на техничком одржавању".

"Одсек Министарства за информационе технологије и заштиту информација пријавио је напад вирусом на компјутере Министарства који користе Виндоус. Захваљујући правовременим мерама, око 1.000 заражених компјутера, или мање од једна одсто компјутера Министарства, било је блокирано", рекла је портпаролка Министарства Ирина Волк, преноси руска агенција.

Волк је нагласила да сервери Министарства нису заражени сајбер вирусом.

Г7 удружује снаге против међународних сајбер напада

БАРИ: Министри финансија групе седам најразвијенијих држава света Г7 данас ће се обавезати да удруже снаге у борби против растуће претње међународних сајбер напада, наводи се у нацрту изјаве коју министри спремају на састанку који се одржава у Италији, а у који је Ројтерс имао увид.

Агенција подсећа да је у јучерашњем глобалном сајбер нападу инфицирано на десетине хиљада компјутера у скоро 100 држава света.

"Примећујемо да сајбер инциденти представљају нарастајућу претњу нашим привредама и да су потребни одговори који обухватају целокупну економску политику", стоји у нацрту.

У њему се позива на заједничко брзо уочавање било каквих рањивих тачака у оквиру светског финанског система и наглашава важност ефективних мера за приступ сајбер безбедности међу појединачним финансијским фирмама и на секторском нивоу.

Изјава министара требало би да буде објављена током дводневног састанка који они имају Барију и разговарају о питајима са којима се суочава светска економија.

Италијански министар финансија Пјер Карло Падоан је новинарима рекао да су разговори, уговорени пре јучерашњих сајбер напада, "на жалост изведени баш на време".

Британска министарка: Не можемо да кажемо ко стоји иза напада

ЛОНДОН: Британска влада још увек не зна ко стоји иза јучерашњег глобалног сајбер напада који је пореметио рад здравственог система Велике Британије, изјавила је министарка унутрашњих послова Амбер Рад.

"Нисмо у могућности да вам кажемо ко стоји иза напада. Тај посао (истраге) је и даље у току", рекла је она радију Би-Би-Си, преноси Ројтерс.

Британска министарка полиције је навела да Национални центар за сајбер безбедност сарађује са здравственом службом у тој земљи како би се осигурало да напад буде обуздан и ограничен, док Национална агенција за борбу против криминала ради са свима њима на откривању одакле је напад дошао.

Радова је рекла да влада у Лондону не зна да ли је нападом управљала страна влада.

Русија: Огромни сајбер напади на банке успешно осујећени

МОСКВА: Централна банка Русије саопштила је данас да су забележени "огромни" сајбер напади на банке у тој земљи који су успешно осујећени, објавила је руска агенција РИА новости, преноси Ројтерс.

Руски медији су навели да су се и државне "Руске железнице" успешно одбраниле од сајбер напада.

Европол: Талас сајбер напада на досад незабележеном нивоу

ХАГ: Талас сајбернапада који су изазвали хаос широм планете је "на досад незабележеном нивоу", саопштио је данас Европол, преноси АФП.

Наведено је да ће због ових напада "бити потребна сложена међународна истрага ради утврђивања починилаца".

Европол је саопштио и да сарађује са земљама и компанијама које су погођене сајбером нападом.

Аутор:
Пошаљите коментар
В. Британија: Сајбер напад на болнице, хакери траже новац

В. Британија: Сајбер напад на болнице, хакери траже новац

12.05.2017. 17:29 22:40