overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Аферу „Центропројект” сада истражује Специјални суд

03.05.2017. 10:25 10:38
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Специјални суд у Београду преузео је и наставио истрагу о оштећењу пројектантске фирме „Центропројект АИК” АД и државног буџета, покренуту још 2010. године у Општем одељењу београдског Вишег суда, сазнаје „Дневник”.

Портпаролка Вишег суда Бојана Станковић изјавила је за наш лист да је, по правоснажној судској одлуци, предмет „Центропројект” прешао у надлежност Посебног одељења, познатог као Специјални суд, и да истрагу по старом ЗКП-у, по којем је и започета, спроводи истражни судија.     

Подсетимо, Апелациони суд у Београду наредио је још пре годину, док је предмет био у надлежности Општег одељења Вишег суда, да истрага у том предмету мора хитно да се оконча јер предуго траје. Апелација и Врховни касациони суд уважили су притужбе пуномоћника оштећеног „Центропројекта” на повреду права због дугог трајања поступка, будући да је истрага у Вишем суду била у прекиду дуже од две и по године због обнове списа предмета, након што је 6. новембра 2013. истражни судија, тада трећи по реду, утврдио да је изгубљен значајан део документације.    

Кривични поступак је покренут у септемебру 2010. године против бившег директора фирме „Центропројект АИК” АД Миломира Живановића и још неколико особа. Истражни органи су тада изнели сумње да је од 2005. до 2008. године, „део средстава компаније "Центропројект АИК" АД од појединих пројектних послова, фалсификовањем документације, усмераван на рачун приватне фирме истог назива "Центропројект" ДОО, која се такође бавила пројектовањем у области грађевинарства”

Кривични поступак је покренут у септемебру 2010. године против бившег директора фирме „Центропројект АИК” АД Миломира Живановића и још неколико особа. Истражни органи су тада изнели сумње да је од 2005. до 2008. године, „део средстава компаније "Центропројект АИК" АД од појединих пројектних послова, фалсификовањем документације, усмераван на рачун приватне фирме истог назива "Центропројект" ДОО, која се такође бавила пројектовањем у области грађевинарства”.

Захтев за спровођење истраге од 17. септембра 2010. и захтев за проширење поднет месец дана касније, имају укупно 12 различитих тачака, а у 11 су обухваћени бивши директор „Центропројекта АИК” Миломир Живановић и директор приватне фирме идентичног назива „Центропројект” д. о. о. Богољуб Рашковић, који је у једном периоду био и заменик председника УО „Центропројекта АИК”. Истражни органи су у првој тачки фокусирали начин формирања фирме „Центропројект” ДОО, истог назива, делатности и седишта као што га има „Центропројект АИК”, у вези са чим различите околности дотичу Живановића, Рашковића и још три бивша службеника „Центропројекта АИК”, који се једино тим поводом помињу.      

Истрагом је, у три тачке са Живановићем и Рашковићем, а једном потпуно сам, обухваћен и бивши директор представништва „Центропројекта АИК” у Москви Драгутин Пихлер, а сумњиче га за различите околности у вези с три пројекта

Истрагом је, у три тачке са Живановићем и Рашковићем, а једном потпуно сам, обухваћен и бивши директор представништва „Центропројекта АИК” у Москви Драгутин Пихлер, а сумњиче га за различите околности у вези с три пројекта. 

Највише тачака односи се на послове израде пројектне документације током 2006. и 2007 . године у Русији: за два хотелска комплекса, стамбену зграду, један трговинско-забавни комплекс с објектима друштвене исхране, за један трговачко-културни центар, за реконструкцију једног великог пословног комплекса, изградњу трговинско-забавног комплекса с паркинзима, једног хотела и једног великог објекта. 

У једној тачки су под лупом сумње да је, како се наводи, „од 2005. до 2008. године, после наплате по уговорима с осам домаћих и једном страном компанијом, за пројектне услуге које је извршио 'Центропројект АИК', део новца с рачуна те компаније пренет на рачун фирме 'Центропројект' ДОО, на име фиктовно обављених послова по испостављеним фактурама”.

Истражни органи изнели су сумње да је предузећу „Центропројект АИК” причињена штета од неколико милиона евра.

Извори наводе да је одбрана свих осумњичених одбацила оптужбе.

Правни пуномоћници оштећеног и даље су огорчени због дужине трајања истраге у том предмету.

Ј. Ј. 

Аутор:
Пошаљите коментар