overcast clouds
19°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Емануел Макрон и Марин Ле Пен у другом кругу француских избора

23.04.2017. 20:23 21:27
Пише:
Извор: EPA/THIBAULT VANDERMERSCH

ПАРИЗ: Биралишта у Француској затворена су вечерас у 20:00 сати, а анкете дају различите прогнозе у вези са питањем ко ће се од 11 председничких кандидата пласирати за други круг избора који ће бити одржан 7. маја.

Ипак, већина наговештава да ће центристички кандидат Емануел Макрон сигурно ући у други круг, као и десничарка Марин Ле Пен.

Према истраживању Института Ипсос, независни председнички кандидат Макрон и кандидаткиња крајње деснице Марин Ле Пен квалификоваће се за други круг, преноси Ројтерс. Како преносе француски медији, Макрон је освојио 23,7 одсто гласова, а Марин Ле Пен 21,7 одсто.

Истовремено, резултати анкете Института Харис показују да су представник десног центра Франсоа Фијон и кандидат радикалне левице Жан-Лик Меланшон изједначени, са 20 одсто гласова.

Према резултатима последње анкете уочи објављивања првих делимичних резултата данашњег гласања у првом кругу председничких избора у Француској, Макрон ће сигурно ући у други круг, док је неизвесно ко ће му бити такмац, наводе белгијски и швајцарски медији.


Сукоби демонстраната и полиције на Тргу Бастиље у Паризу

 У источном делу Париза, на Тргу Бастиље, вечерас је дошло до сукоба између демонстраната и полиције после информација да се кандидаткиња крајње деснице Марин Ле Пен квалификовала за други круг председничких избора, при чему је полиција испалила сузавац како би растерала све немирније демонстранте.

Снаге за спречавање нереда су опколике тај део града, преноси АП, прецизирацјући да је реч о окупљеним младим људима, међу којима има анархиста и "антифашиста".

Демонстранти су се најпре мирно окупили, али је међу њима дошло до комешања након што су објављени први незванични резултати данашњег гласања у првом кругу председничких избора, преносе француски медији, уз напомену да је реч о "антифашицстички настројеним активистима".

Дошло је до сукоба између полиције и демонстраната, а на лицу места су специјалне мобилне полицијске снаге које покушавају да спрече шире нереде, наводи француски "Фигаро".


"Либр Белжик" тврди, позивајући се на угледни институт за истраживање јавног мњења чији назив не наводи, да ће Макрон, према резултатима анкете, освојити 24 одсто гласова, а за њим следе Марин Ле Пен са 21 одсто гласова и са исто толико гласова Фијон, а на крају је Меланшон са 19 одсто гласова.

Први делимични резултати очекују се нешто после 20.00 сати, најавили су француски медији.

 

Макрон: Окрећемо нову страницу политичке историје Француске

Независни центристички кандидат Емануел Макрон (39), који је према излазним анкетама освојио највише гласова у првом кругу избора за председника Француске, поручио је вечерас да Француска окреће нову страницу у политичкој историји.

"Французи су изразили жељу за променом. Очигледно је да окрећемо нову страницу политичке историје Француске", рекао је Макрон за АФП.

Према резултатима истраживања више института, Макрон је у данас одржаном првом кругу гласања освојио од 23 до 24 одсто гласова, док је Марин Ле Пен добила нешто мање - од 21,6 до 23 одсто гласова, преноси АФП.

"Фигаро", међутим, наводи да су Макрон и Ле Пен изједначени са 23 одсто гласова, док су исти број гласова добили и кандидат десног центра Франсоа Фијон и представник радикалне левице Жан-Лик Меланшон - 19 одсто.


Ко је Емануел Макрон?

Емануел Макрон, оснивач и лидер независног покрета "У марш!", који, према анкетама, сигурно улази у други круг председничких избора у Француској, бивши је банкар који се никада досад није кандидовао на изборима, а био је економски саветник садашњем председнику Франсоа Оланду и потом министар економије.

На позицији министра, Макрон (39) је укинуо прописе који су до тада важили у неким индустријским секторима и дозволио да продавнице дуже раде недељом, наводи Би-Би-Си.

Радио је за социјалистичку владу, али су му се поједини у левом крилу партије супроставили.

Макрон има план о јавним инвестицијама вредан 50 милијарди евра који би обухватио обуку за посао, прелазак са угља као енергетског извора на обновљиве изворе енергије и модернизацију инфраструктуре.

Такође предвиђа значајна смањења пореза за корпорације и и више простора за компаније у преговорима о 35-часовној радној недељи.

Намерава да смањи стопу незапослености са садашњих 9,7 на седам одсто, али и да забрани употребу мобилних телефона у школама за млађе од 15 година.

Макрон себе представља као "непријатеља национализма" и кандидата "отворене Француске која има своје интересе - безбедносне, економске и социјалне, које жели да брани, али оперише у отвореном свету".

Ко је Марин Ле Пен?

Марин Ле Пен, лидерка француског десничарског Националног фронта, која ће према првим пројекцијама ући у други круг председничких избора,  има тврдокоран став о имиграцији али је лично покушала да делимично ублажи радикално десничарску политику своје странке и њене контроверзне ставове о странцима. 

Залаже се за аутоматско избацивање нелегалних имиграната уз смањивање броја легалних миграната на 10.000 годишње, затварање "екстремистичких џамија" и давање приоритета Французима у додели социјалних станова. 

У једном тренутку, Национални фронт се залагао и за напуштање евра, а онда је недавно рекла да би организовала референдум о питању валуте. 

Најновије, навела је да би покушала да поново уговори чланство Француске у ЕУ, а ако то пропадне, одржала би референдум.

Поборник је пензионисања са 60 година и гарантовану 35-часовну радну недељу, преноси BBC.  

Налази се на челу Националног фронта од 2011. године, када је место председнице преузела од свог оца Жан Мари Ле Пена и  у протеклих шест година успела је да побољша рејтинг странке што је било посебно уочљиво на регионалним изборима 2015. године.  

Пре него што је дошла на чело странке радила је као адвокат. 

Марин Ле Пен је и члан Европског парламента а залаже се за преговоре о новој ЕУ после чега би уследио референдум.

Њену предизборну кампању пратио је скандал око финансирања њених саветника у Европском парламенту.

Аутор:
Пошаљите коментар