broken clouds
18°C
21.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић и Мекејн о заједничким питањима, сарадњи, акцијама...

10.04.2017. 14:04 18:50
Пише:
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

БЕОГРАД: Премијер Александар Вучић данас је након сусрета са сенатором Џоном Мекејном рекао да су главне теме разговора била питања одржавања регионалног мира и стабилности, билатералбих односа, учешћа Србије у мешовитим војним вежбама, те да је посебно истакао истрајавање Србије на војној неутралности. 

Вучић је Мекејну захвалио што је, како је рекао, најчешће присутан амерички сенатор у овом региону, и што му није тешко да чује и ствари које можда не жели, а Мекејн је премијеру честитао на победи на председничким изборима, те обећао сву могућу подршку Србији на њеном европском путу. 



Председнику владе Мекејн је изразио захвалност на улози Србије у коалицији која се бори против ИД, те због тога што је Србија један од најактивних партнера САД у мешовитим вежбама. 



"Упознао сам сенатора са ситуацијом у региону, рекао да ћемо као земља много и времена и снаге уложити у очување мира, говорио сам о нашој иницијативи да се што пре настави дијалог с Албанцима у Бриселу, те да ћемо позитивно утицати на стање у региону и изградњу односа са Црном Гором, Македонијом, Албанијом на најбољи могући начин, јер је стабилност у региону за нас од изузетног значаја", рекао је Вучић на прес конференцији након разговора са америчким сенатором. 



Премијер је истакао да је за стабилност и мир у региону веома битно да се на миран и најбољи начин реши проблем у Македонији око формирања владе. Он је указао да је од супстанцијелног значаја за све нас на западном Балкану да се у Македонији проблем реши. 

Нада се, каже, да ће уз поштовање македонских закона проблем бити решен мирно. 



„За нас је то од великог значаја. Ако би на једној страни имали незадовољне Албанце могли би да имамо проблеме на југу Србије, да се пренесе проблем са дела територије Македоније на нашу. Ако би дошло до међумакедонских сукоба, што нико не жели, то би имало тешке последице по све нас", указао је Вучић. Он је истакао да би то створило додатну несигурност и утицало негативно на привлачење инвеститора. 



Кад је реч о заједничким мировним операцијама, Вучих је истакао да је за насе војнике и полицајце то изутетно важно, те поменуо осам великих заједничких вежби у прошлој години и о око стотину заједничких активнсоти. "Имали смо осам заједничких вежби у 2016, предвиђено је шест или седам у 2017. и преко стотину заједничких активности. То је веома коректна сарадња", рекао је Вучић. Вучић је рекао и да је су он и Мекејн разговарали и о мировним операцијама, европском путу Србије, међусобним односима две земље, вежбама и активностима. Он је навео и да је Мекејну поновио да Србија не жели да припада ниједном војном пакту. 



"Хвала Мекејну на посети, један је од важних људи у САД и хвала му што показује бригу за Западни Балкан. Хвала му што му није тешко да чује нешто другачије речи у Србији него у другим земљама региона", рекао је Вучић и навео да је Мекејн увек добродошао у Србији.

Мекејн:  Асад и Путин да схвате да не могу победити



Сенатор Џон Мекејн верује да је Русија знала за хемијско оружје у Сирији и истиче потребу мировних преговора како би се зауставили сукоби у тој земљи.



Мекејн је, на заједничкој прес конференцији у Београду са премијером Александром Вучићем упозорио на опасност од нових терористичких напада, јер ће се, како је рекао, из Мосула и Раке терористи "расути" по целом свету.



"Као што знате, САД су на Блиском Истоку имале нападе у Сирији као одговор на нападе хемијским оружјем. Надам се да ће овакво понашање Сирије, а јасно је да је до тога дошло у сарадњи са Русијом, више никад неће десити", рекао је Мекејн.



На питање да ли сматра да су Руси знали за хемијско оружје рекао да верује у то, да су авиони руских снага користили прецизно вођено оружје које је гађало болнице и додао да је то јасан прекшај правила рата. 



Како је рекао САД би требало првенствено да укажу Русији да таква врста ратних злочина у свету није прихватљива. "Упознати сте са тиме да је Русија, након што је прешла такозвану црвену линију, обећала тако нешто 2014. године и надам се да ће то бити прва тачка", додао је Мекејн у обраћању новинарима. Како је рекао, друга ствар је покушај мешања Русије у изборе у САД, и то је питање које и даље остаје од важности у односима две земље. 



Он је рекао да сматра да треба обучити оне који се боре против Асада и спречити да Руси лете изнад неких подручја у Сирији. Поручио је да би затим требало да се одрже мировни преговори, да се конфликт доведе до краја и да Асад и Путин схвате да не могу да победе у овом конфликту. 



Мекејн је додао и да ће Мосул и Рака "пасти" што ће проузроковати да много људи дође у Европу и стигне до САД и других места како би починили терористичкла дела. 

Вучић: Не критикујем противнике пред страним гостима



Премијер Србије Александар Вучић одбио је данас, на конференцији за штампу са америчким сенатором Џоном Мекејном, да одговара на питање да ли ће против Саше Јанковића бити поднета кривична пријава због ширења лажних тврдњи о изборима. 



„Не желим да одговарам на то питање пред сенатором Мекејном. Не спадам у оне који би да користе прилику и критикују политичке противнике пред иностраним гостима“, објаснио је он. На питање да ли ће, како се спекулише, бити општенародног протеста против губитника избора, Вучић је одговорио да то "ни случајно", није истина: 



"То није тачно, ко год да је вам је пружио такву информацију", рекао је те додао да не види никакву потребу да се доводи сто или сто педесет хиљада људи и прави било какав спектакл. 

Аутор:
Пошаљите коментар