clear sky
14°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У Поликлиници КЦВ поново гинеколошка служба

27.10.2016. 20:55 21:52
Пише:

Пацијенткиње из целе Војводине поново, после више година, могу да обаве специјалистичке гинеколошке прегледе и мање хируршке интервенције у Поликлиници Клиничког центра Војводине.

Жене сада брже заказују и обављају прегледе, а и смањене су гужве и у Поликлиници и у Клиници за гинекологију и акушерство, познатој Бетанији.

Откако постоји нова зграда Поликлинике у кругу Клиничког центра Војводине, од 11. новембра 1985. године, у њој је функционисала и гинеколошка служба. Међутим, она се током година све више урушавала, а 2012. године већина амбуланта је препуштена Клиници за хематологију, тако да су гинеколозима остале свега две ординације на четвртом спрату Поликлинике.

- До 2000. године сви лекари Клинике за гинекологију и акушерство одлазили су у Поликлинику и тамо обављали прегледе. Када су остала само два лекара, они су углавном радили конзилијарне прегледе за лежеће пацијенте у Клиничком центру Војводине, а све остало се преливало на Клинику. Од терцијарне установе у коју би требало да долазе најкомпликованији и најтежи случајеви, претворили смо се у неку врсту истуреног одељења примарне здравствене заштите - објашњава управник Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине професор др Тихомир Вејновић.

У Клинику су тако упућивани сви пацијенти из домова здравља и општих војвођанских болница, те су у чекаоницама биле жене које су дошле на порођај, породице и пратња, они који долазе на операције, на прегледе, хитни случајеви, фамилије које су ту да би мајку и новорођенче водили кући. Од пре неколико седмица, враћен је стари начин рада и поново је заживела гинеколошка служба у Поликлиници у пуном обиму.

- Уз сагласност управе Клиничког центра, враћене су амбуланте гинеколошкој служби. Донели смо неколико апарата за ЦТГ, два ултразвука, видеоколпоскоп и расподелили рад. Сваки дан су тамо лекари са свих завода и одељења Клинике. Сада више нема празних амбуланти, нити оних које служе као магацин. Прегледи се заказују телефоном и преко Интегрисаног здравственог информационог система, такозваног ИЗИС-а. Донедавно смо имали по пет прегледа дневно, а сада је то у просеку 50, а има дана и када имамо и више од 70 пацијенткиња - наводи др Вејновић и напомиње да би и по 30 ових пацијената свакога дана долазили на прегледе у Клинику.

Према Вејновићевим речима, циљ и суштина ове реорганизације је у томе да систем омогући бржу, бољу и квалитетнију услугу за пацијенткиње из целе Војводине. При томе, сада је у току реконструкција операционог и одељења за гинекологију у Клиници, те је обнова рада гинеколошке службе у Поликлиници и начин да се регулише рад током извођења радова на згради Клинике.

- У Клиници за гинекологију и акушерство и даље ради више амбуланти, за пацијенткиње које долазе овамо. Ту је хитан гинеколошки пријем, хитан акушерски пријем, патологија трудноће, операционо одељење и амбуланта за гинеколошко-онколошке случајеве - казао је Вејновић.

Главна сестра Завода заједничких медицинских служби Светлана Тепић каже да се пацијенти заказују и преко старих упута, али наводи и да је заживело заказивање преко ИЗИС-а, које ће од јануара бити законска обавеза.

- Лекари у домовима здравља заказују прегледе пацијентима, тако да сада жене обаве преглед у року од пет до десет дана, док се то раније чекало и више од два месеца - навела је Тепићева.

Љ. Петровић

 

Активирање уролошке гинекологије

У осам поликлиничких амбуланти налазе се конзервативна гинекологија, јувенилна гинекологија, више акушерских амбуланти, амбуланта за преоперативну гинекологију, амбуланта за интервенције, као и соба за одмор пацијенткиња након интервенције. У Поликлиници сада се узима и амниоцентеза, раде ултразвучни прегледи, интервенције у локалној анестезији, ЦТГ снимања, као и прегледи видеоколпоскопом на малигне промене. Професор Вејновић најављује и да ће бити активирана служба за уролошку гинекологију, за коју је Бетанија својевремено била референтан установа у бившој Југославији. У Поликлиници није заступљено одељење за хуману репродукцију, због специфичности њиховог рада, али је могуће да ће се обављати и консултативни прегледи из овог домена.

Аутор:
Пошаљите коментар