clear sky
13°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Мишел Обама критиковала Трампове коментаре о женама

14.10.2016. 10:44 09:06
Пише:

ВАШИНГТОН: Супруга америчког председника, Мишел Обама, критиковала је изјаве Доналда Трампа о женама и њиховим телима, називајући их "окрутним,

застрашујућим и болним".

Мишел Обама није поменула директно име Доналда Трампа током веома емотивног говора на изборном скупу за Хилари Клинтон у Њу Хемпширу, али је навела да те изјаве "потичу од једног председничког кандидата".



Очигледно је да је алудирала на оптужбе четири жене да их је Трамп непримерено додиривао и љубио.

"То није нормално. То није уобичајна политика. То је срамно. Неподношљиво. И није важно којој странци припадате - демократама, републиканцима, независнима - ни једна жена не заслужује да буде третирана на тај начин. Нико од нас не заслужује такву врсту злостављања. То мора одмах да се заустави", поручила је Мишел Обама.



Прва дама је нагласила да није само забринута у погледу "моћног појединца који слободно и отворено говори о сексуално агресивном понашању" и како ће то да утиче на девојчице и дечаке.

Навела је да цели свет сматра Сједињене Државе моделом за права жена и образовање.

"Међутим, ако имамо председника који редовно деградира жене, који се хвали сексуалним нападима на жене, како она можемо да задржимо наш морални ауторитет у свету? Како можемо да наставимо да будемо светионик слободе и правде и људског достојанства", упитала је Мишел Обама, пренео је Глас Америке.



Републикански председнички кандидат Доналд Трамп рекао је да су оптужбе четири жене да их је љубио и непримерено додиривао "потпуно и апсолутно нетачне".

Трамп је присталицама на Флориди поручио: “Те тврдње су измишљене. Реч је чистој фикцији и отвореним лажима. То се никада није догодило”.

Он тврди и да има “снажне доказе” да обори те тврдње који ће ускоро бити објављени.

Трамп је рекао и да његов демократски ривал Хилари Клинтон и њен супруг Бил знају добро да оптужбе нису тачне и додао да медији имају “специјалан политички интерес”, усклађен са кампањом Хилари Клинтон.



Четири жене оптужиле су републиканског председничког кандидата Доналда Трампа за непримерено додиривање само неколико дана након што је он одбацио тврдње да је у дело спровео изјаве, изнете у видео снимку из 2005. године, да може да ради било што женама зато што је звезда.

Жене, чији су наводи објављени у дневницима Њујорк тајмс и Палм бич пост и у часопис Пипл, описују инциденте у којима их је Трамп љубио или додиривао без пристанка у авиону, у облакодеру Трамп тауер у Њујорку и у његовој кући на Флориди.

Трамп, чија кампања се још суочава са последицама објављивања видео снимка у којем се републикански кандидат вулгарно изражава о женама, одбацио је нове оптужбе о непримереном понашању.



"Зашто ауторка 12 година старог чланка у часопису Пипл није поменула инцидент у својој причи? Зато што се није догодио”, поручио је Трамп на Твитеру. Такође је истакао да је чланак у Њујорк тајмсу “потпуна измишљотина”.

Трампови адвокати саопштили су да састављају тужбу против угледног дневника.

Националне анкете показују да је подршка републиканском кандидату пала после цурења у јавност спорног видео снимка и друге председничке дебате са кандидатом демократа Хилари Клинтон.



Реал Цлеар Политицс, политички вебсајт, наводи да Клинтон сада има предност од 6,2 одсто на националном нивоу, мање од четири седмице уочи избора 8. новембра.

Анкете такође показују још већу предност бивше државне секретарке у савезим државама које ће да одлучују о исходу избора.

Изборни штаб Хилари Клинтон саопштио је да су нове оптужбе против Трампа “нажалост” у складу са “свим што знамо о начину на који се Доналд Трамп понашао према женама. Ти извештаји указују да је лагао током дебате и да одвратно понашање којим се хвалио у видео снимку нису само речи”, наводи се у саопштењу.



Водитељ Андерсон Купер је током последње дебате питао Трампа да ли је у ствари радио оно о чему се хвалио у видео снимку.

“Не, нисам”, одговорио је републикански кандидат и назвао своје увредљиве коментаре “разговором из свлачионице”.

Међутим, две жене које су изнеле нове оптужбе кажу да су љутито реаговале када су чуле ту Трампову изјаву док су, са више од 60 милиона Американаца, гледале дебату на телевизију.



Џесика Лидс, сада у седамдесетим годинама, казала је Тајмсу: “Желела сам да ударим екран”. Лидс тврди да је пре више од 30 година, Трамп сео поред ње у првој класи на лету за Њујорк, да је изненада подигао наслон за руке, зграбио јој груди и покушао да увуче руку под њену сукњу.

“Био је као хоботница. Руке су му биле свугде”, присећа се Лидс која оцењује да је реч о сексуалном нападу.

 


Њујорк тајмс: Не повлачимо причу о Трамповим нападима на жене

ВАШИНГТОН: "Њујорк тајмс" одбацио је у четвртак оптужбу републиканског кандидата за председника САД Доналда Трампа да га је тај лист оклеветао тврдњом како је прича о двема женама које кажу да их је Трамп сексуално узнемиравао "информација вредна објављивања о теми од великог јавног значаја", јавља данас АП.



Адвокат њујоршког дневника Дејвид Мекроу рекао је да се Трамп "хвалио како је сексуално додиривао жене без њиховог пристанка" и да је неколико жена већ то потврдило.

"Ништа у нашем чланку није ни најмање утицало на репутацију коју је Трамп, својим сопственим речима и акцијама, већ стекао", написао је адвокат.

"Њујорк тајмс" је у среду објавио наводе две жене које су том листу рекле да их је Трамп сексуално узнемиравао против њихове воље, а једна од њих, Џесика Лидс, навела је да ју је Трамп "непристојно додиривао" у авиону пре више од три деценије.



Друга жена, Рејчел Крукс, тврди да ју је Трамп пољубио без дозволе 2006. године када је као 22-годишњакиња радила на рецепцији фирме која се бави некретнинама.

  Трамп је те тврдње категорички одбацио и затражио, посредством свог адвоката, да лист повуче ту причу.

На скупу у Охају, републикански председнички кандидат је рекао да су медији "лагали о њему изневши лажне оптужбе".



"Њујорк тајмс" је одбио да повуче причу, истакавши да су новинари тог листа вредно радили како би испитали веродостојност тврдњи жена, те да би "повлачење приче било штетно не само по читаоце листа, већ и по саму демократију, јер би тиме били ућуткани њихови гласови".

Истовремено, Трампова супруга Меланија прети да ће тужити једну другу публикацију због објављивања тврдњи других жена да их је он напаствовао.



Адвокати Меланије Трамп затражили су у четвртак да се магазин "Пипл" извини и повуче причу своје новинарке Наташе Стојноф која је описала како ју је Трамп напао у својој породичној кући на Флориди 2005. године када је она дошла да га интервјуише.

(Танјуг)

Аутор:
Пошаљите коментар