overcast clouds
17°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Сахрањен Драган Николић

14.03.2016. 16:21 13:33
Пише:

- Глумац Драган Николић сахрањен је данас у Алеји заслужних грађана на Новом Гробљу у Београду у присуству чланова породице, пријатеља, колега и великог број грађана који су дошли да одају почаст једном од највећих

 српских и југословенских глумаца.Велики број грађана стајао је испред капеле на Новом гробљу како би изразили саучешће супрузи преминулог глумца Милени Дравић, а међу њима су били министар културе и информисања Иван Тасовац, министар спољних послова Ивица Дачић, редитељ Емир Кустурица и бројне колеге.

Драгана Николића су испратили глумци Бранислав Лечић, Жарко Лаушевић, Војислав Брајовић, Војин Цветковић, Банимир Брстина, Вук Костић, Зоран Цвијановић и многи други.Сахрани су присуствовали и редитељ Горан Марковић, бивши председник Србије и председник Социјалдемократске странке Борис Тадић и економиста Александар Влаховић.

Обраћајући се испред капеле на Новом гробљу, Тасовац је рекао да су српска, југословенска и европска култура остале без једног од својих највећих и највољенијих глумаца.Увек је било и увек ће бити великих глумаца, али сумњам да ће ико икада више спојити у једној личности такав раскошни таленат, такав мангупски шарм и такво господство, поручио је Тасовац.

Тасовац је оценио да је Николић још за живота постао највиши и најсјајнији светионик, прави принц глуме и добри дух Београда, вечити трагач за истином у свету опсена и другар за незаборав.Плачемо па шта, није забрањено ни војницима, у име прошлих, садашњих и будућих генерација нека му је слава, рекао је Тасовац.

На гробљу се од великог глумца опростио и редитељ Горан Марковић, који је поручио да ће Николић остати упамћен по својим шалама и филмовима које је снимио.Он је рекао да је Николић своје животно посланство схватао као пружање радости другима и да је много значио не само својој породици и колегама, него и људима који га нису знали.

Никад отписан, увек национална класа

Гагин одлазак доживели смо као лични губитак, а минут ћутања траје данима И преплављује Балкан, речено је на комеморацији поводом смрти глумца Драгана Николића, кога су колеге и пријатељи у Атељеу 212 испратили уз звуке песме "Флојд" и громогласни аплауз.Знали смо да ти је тешко, да сваки дан доноси бол који је само твоја Милена знала да ублажи, рекао је писац Душко Ковачевић и напоменуо да није знао да ће га Драганов одлазак толико уморити.Ковачевић је рекао да је Драган био вољен, поштован И цењен.

Глумица Јелисавета Сека Саблић истакла је да је Драган у страшним данима болести, "сигуран поред своје Милене", углавном ћутао.И тада је је отмен, а ни у најтежим моментима није губио дар духовитог човека. Недавно, када се у једној неприлици закашљао, ја сам га питала да ли хоће да позовем сестру да пљуне, а он мије одговорио: "не би било у реду да пљунем сестру", испричала је Саблић.

Раде Шербеџија је оценио да ће много воде протећи Савом И Дунавом док се поново не роди божанствени мангуп "као наш Гага".Сигуран сам да би Драган Николић био у првом тиму југословенске филмске и позоришне репрезентације. За мене је он био "чиста деветка", центарфор, рекао је Шербеџија.

Стојимо овде, у овом театру, најзначајнијој сцени СФРЈ, дивне ширине и космполитског духа, у којем се твоја душа осећала сигурно и заштићено, оценио је он.Шербеџија је рекао да су Драган Николић и Милена Дравић били заштитни знак среће, младости и лепог времена.Легенда о дивном човеку, лепом Гаги са Црвеног Крста, живеће дуго и биће јединствена, топла, лепршава, као што је био И он. Духовниче, нежни учитељу, срећан сам што сам те познавао и имао прилике да се са тобом дружим и радим, рекао је глумац Драган Бјелогрлић.

Глумац Воја Брајовић прочитао је песму "Амиго" Арсена Дедића и подсетио да је са Драганом последњу представу играо у Загребу.Ноћне шетње зимским градом, непомично вреде. Остају недовршене наше вечне теме. Глухо светло на раскршћу, порнографски кино, са страхом смо окусили и воду и вино. Амиго, пријатељу мој, цитирао је Брајовић.Ја играм Бога, а Воја је леп ко Фројд, подсетио је Брајовић на Николићеве речи којом је најављена представа "Посетилац".

Од Драгана Николића пригодним речима опростили су се И Бранимир Брстина, Радмила Станковић, Радослав Зеленовић, Љиљана Тодоровић, Јагош Марковић и Милан Влајчић, истичући да већег господина, довног човека, витеза и београдског мангупа нису познавали.

Поред Николићеве супруге Милене Дравић, чланова породице, бројних колега и пријатеља, комеморацији су присуствовали И премијер Србије Александар Вучић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић и министри Ивица Дачић и Иван Тасовац. 



(ФоНет)

Аутор:
Пошаљите коментар