clear sky
21°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Одбор за КиМ: Костићев став слаби позицију Србије

19.10.2015. 21:37 13:33
Пише:

Одбор Скупштине Србије за Косово и Метохију оценио је да је став председника САНУ Владимира Костића о Косову и Метохији супротан интересима државе и да се њиме слаби позиција Србије.

Тај одбор је с једним уздржаним гласом закључио да тај Костићев став не прихвата јер охрабрује албанску страну и обесхрабрујући је за српско становништво у покрајини.

Одбор није прихватио предлог Драгомира Карића (Покрет „Снага Србије”) да се затражи Костићева смена, уз образложење да није надлежан за то.

Чланица Одбора Бранка Каравидић (СДС) је била уздржана приликом гласања јер сматра да није време за осуде већ постизања јединства. Она је рекла да би осуда Костића била контрапродуктивна и да би то у медијима и у јавности изазвало још већи јаз, апелујући на чланове Одбора да позову све институције на јединство.

На седници Одбора је указано на то да САНУ није заузела став о Косову и Метохији и да би то требала да уради, при чему су поједини чланови тог скупштинског трела подсетили на став бишег председника Николе Хајдина да се „САНУ не бави дневнополитичким темама”.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун јуче су осудили став председника САНУ Владимира Костића о Косову, оценивши да је супротан интересима државе Србије и Срба у покрајини. Ђурић је рекао новинарима да било какво позивање наших људи да напусте КиМ не иде у прилог интересима државе Србије. Он је додао и да остаје да се види да ли је то био лични став или став САНУ, нагласивши да у сваком случају није у интересу државе Србије, а ни Срба на КиМ.

Поводом изјаве председника САНУ јуче је реаговала и потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, изјавивши да се не слаже с мишљењем председника Српске академије науке и уметности о Косову, али да свако у Србији има право на своје мишљење.

– Србија је демократска држава, ово је влада која је изабрана на изборима вољом грађана и добили смо поверење грађана, између осталог, да водимо политику непризнавања Косова – рекла је Зорана Михајловић, али и поновила да свако има право на свој став. – Свако у Србији има право да каже свој став и мишљење, без обзира на то што се ја дубоко не слажем с мишљем председника САНУ, али он, као и било ко други, има право да каже своје мишљење. Ако неко мисли да треба да се осуђује или да треба да одговора само зато што има своје мишљење, моја порука њима је да је с тим временом давно завршено. Ми смо слободна и демократска држава и свако има право на свој став.

Председник САНУ др Владимир Костић изјавио је јуче да је у овом тренутку једина политичка мудрост на који начин, с елементима достојанства, напустити Косово.

„Моје мишљење”

Председник Српске академије наука и уметности Владимир Костић каже да је важно да искаже мишљење и када оно није погодно колективном уму.

– Нећу да дозволим да ми неко одређује шта смем да кажем, а шта не, и шта је јединствени корпус мишљења којег треба да се држим – рекао је Костић за „Вечерње новости”.

Поводом реакција, Костић је поновио да је то његов лични став, а не став Академије, али је додао да није у реду да о његовим ставовима дискутују људи који нису ни чули у целини шта је рекао.

Додао је да неће да говори о томе да ли је патриота, а напоменуо је да је из Србије могао да оде „20 пута, за велики новац” и да је одлучио да остане у Србији са својом децом и унуцима.

– Нека Србија сама одлучи коме ће да верује – рекао је председник САНУ.

Ђурић: За месец дана позната коначна верзија

Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је јуче да би у наредних месец дана требало да буде позната коначна верзија нацрта платформе за преговарачко поглавље 35. Он је новинарима у Београду, на питање када би коначно могао бити објављен нацрт платформе за преговарачко поглавље 35, одговорио да би се то, колико је информисан, могло десити у наредних месец дана. Додао је да највиши званичници Србије „разговарају са свих 28 држава чланица ЕУ и да смо претходних дана покушали да упознамо све у ЕУ с тим шта је договорено, а шта није, у дијалогу с Приштином”.

Аутор:
Пошаљите коментар