broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Владајућа коалиција криви Закон о јавним набавкама

20.03.2015. 20:54 21:39
Пише:

Посланици Скупштине Војводине нису прихватили предлог закључака о утврђивању одговорности за пропусте у спровођењу јавне набавке апарата за зрачење за потребе института за онкологију и за плућне болести

у Сремској Каменици, односно на пропусте Управе за капитална улагања Војводине. Од присутног 91 посланика, за је гласало 28, против 62, док је један парламентарац био уздржан.

Предлог закључака је поднела опозициона Српска напредна странка, која, како су представници странке најавили, располаже подацима о томе да је било низ неправилности у неуспешним тендерима за набавку медицинске опреме за зрачење за та два института. Тиме је, како је навео шеф посланичке групе СНС-а Предраг Матејин, угрожено здравствено стање најтежих болесника оболелих од карцинома, од којих већина умире пре него што стигне на зрачење.

Предлог закључака је одбила и Покрајинска влада, с образложењем да су „неосновани, а суштински наводи које је предлагач навео правно нису могући”, док је Одбор за здравство с пет гласова за и четири против прихватио предлог закључака.    

Шеф посланичке групе СНС-а Предраг Матејин је казао да представници владајуће коалиције нису гласали за предлог закључака јер желе да се оперу од одговорности, док је покрајинска секретарка за здравство Весна Копитовић из Демократске странке оптужила републичку администрацију да „опструише” набавку апарата за зрачење болесника оболелих од карцинома. 

– Више пута сам се обратила министру за здравство да нам помогне да решимо тај проблем, али сам стигла само до секретара његовог кабинета, а не и до министра – казала је Весна Копитовић.

Она је додала да одговорно тврди да је сваки део јавне набавке спроведен по закону, оцењујући да, кад је реч о јавној набавци медицинске опреме, закон мора да се мења да би се убрзао процес набавке апарата од којих зависи живот.   

Предраг Матејин је у име предлагача оптужио покрајинску администрацију за нестручно, неодговорно и незаконито поступање у том дуготрајном процесу јавне набавке, као и за неоправдано кашњење у изградњи и опремању болничког комплекса „Каменица 2”, чији завршетак је био најављен за крај 2010. године. СНС је упозорио на то да би цена три наручена акцелератора могла достићи 11 милиона евра, што би било око 3,5 милиона више од реалне цене.

Директор Управе за капитална улагања Небојша Маленковић је казао да Закон о јавним набавкама не разликује набавку медицинске опреме од набавке канцеларијског материјала, чак ни у ситуацијама када на третман на тој опреми чека неколико стотина онколошких болесника.

– Листа пацијената који чекају на зрачење не сматра се ни хитном, ни ситуацијом угрожености живота и здравља људи – рекао је Маленковић. – Занимљиво је да је Народна банка Србије ослобођена процедуре, као и услуге јавног бележника, чак и радијски и телевизијски програм, а не и линеарни акцелератори.

Посланик СНС-а Владимир Галић, критикујући Покрајинску владу због мишљења да је захтев СНС-а да се утврди одговорност појединаца за лош поступак јавне набавке тако важног апарата за зрачење „правно није могуће” упитао:

– Да ли је Марта Такач правно могуће? – питао је Галић. – Када им се оспори Статут одлуком Уставног суда, они кажу „мрзи нас Република Србија”, када Развојна банка оде у стечај, они кажу „крив је Млађан Динкић”, кад Тесла банка пропадне, они кажу „крива је Република”, а кад им кажете да поступак јавне набавке иде по злу, они кажу „нисмо криви ми, него је крив закон и крива је комисија”. Није тако! Криви су они који су то спроводили.

Ержебет Марјанов

 

Трговина здрављем људи

Владимир Галић (СНС) навео је и да, када су представници владајуће коалиције покренули поступак јавне набавке аналогних линеарних акцелератора, у том поступку, како год да су поставили спецификацију као наручиоци, као најповољнији понуђач се увек јављала фирма „Варјан”.

– Та фирма је у стратешком партнерству с другом фирмом која се зове „Сименс”. Представник „Варјана” за Србију је „Сименс” д. о. о. Београд. „Сименс” и „Варјан” нам нуде аналогни линеарни акцелератор који је застарео! Он јесте нов, али технологија је застарела и такве апарате не производи нико други у свету осим „Варјана” – навео је Галић. 

Како је рекао, аналогни линеарни акцелератор је ВМА купила 1981. године и као застарео га је одбацила 2000. па је купила дигитални акцелератор који се примењује свугде у свету. У Републици Србији још имамо три аналогна линеарна акцелератора, од којих се један сваки час квари, као што је то данас ситуација у Кладову и институту у Сремској Каменици. Како је Галић рекао, други понуђач на тендеру „Алекта” из Шведске нуди по истој цени дигиталне акцелераторе.

– Питам зашто ми по цени по којој можемо добити дигитални акцелератор купујемо линеарне, односно нешто што је застарело? То је врло дискутабилно питање о којем се мора повести рачуна. Таквим поступком у протеклим времена представници владајуће коалиције доводили су у ситуацију болеснике до најгорих врста злоупотреба. Прављени су којекакви спискови који су завршили у полицији зато што су људи давали мито да би могли да се зраче. Тужна је тема с којом смо ми данас дошли на седницу Скупштине, али је врло значајна јер морамо да им укажемо на то да не смеју такве ствари да раде. Да не смеју да се баве трговином, када се том трговином угрожава живот и здравље људи – рекао је он.

Аутор:
Пошаљите коментар