Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PARADAJZ KAO IZ BAJKE Kako da izaberete rasad koji donosi obilan rod JEDAN DETALJ PRAVI RAZLIKU U PRINOSU

22.04.2025. 11:10 11:31
Piše:
Izvor:
krstarica.com
садња
Foto: Pixabay.com

Uspeh u odgajanju omiljenog i verovatno najzastupljenijeg povrća u baštama i okućnicama zavisi od pravilne sadnje, zdravog rasada i odgovarajuće nege.

Pre svega, izaberite snažne biljke, dobro odnegovane. 

Dobro negovan rasad paradajza odlikuje se čvrstim, kraćim stablom – dobro je da ima između šest i osam bočnih listova, dok koren treba da bude snažan i razvijen. S obzirom na to da paradajz ima dubok koren, zemljište valja adekvatno pripremiti, što znači dublju obradu – i do 40 centimetara – kao i dobro đubrenje. 

Najbolje vreme za sadnju paradajza je tokom prvih desetak dana maja 

Pre setve treba da obeležite redove, a idealno je da razmak između njih bude nešto manje od metar kako biste mogli da se kasnije krećete između stabala, a i da bi biljka mogla da se normalno razvija. Razdaljina između biljaka u jednom redu može biti oko pola metra. 

садња
Foto: Pixabay.com

Najbolje vreme za sadnju paradajza je tokom prvih desetak dana maja. Ukoliko temperature ne izgledaju stabilne, a bojite se da ćete okasniti sa sadnjom, nemojte odlagati ovaj posao ali zaštitite biljke od potencijalnog mraza.

Rasad treba da bude spušten dovoljno duboko – čak i do prvih listova – jer će tako koren biti bezbedniji od eventualnih jačih padova temperature. 

Takođe, pazite da već pri samoj sadnji rasada postavite i kratko kolje (dovoljno je i samo petnaestak centimetara iznad zemlje) koje ćete kasnije zameniti nešto višim. 

Ukoliko postavljanje potpore ostavite za kasnije, rizikujete da oštetite koren mladih biljaka.

(krstarica.com)

Izvor:
krstarica.com
Piše:
Pošaljite komentar