Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAJZDRAVIJA NAMIRNICA KOJU SMO ZABORAVILI ! Dok je kod nas smatraju običnom, u svetu se prodaje za sto dolara!

09.04.2025. 21:54 22:04
Piše:
Izvor:
Krstarica/Dnevnik
raštan
Foto: youtube prinstcrin

Kako je reč o biljci koja je dostupna tokom cele godine, uglavnom su se njom prehranjivali siromašni, jer je to jedino što su mogli da nađu u prirodi.

Međutim, ono što malo ljudi zna jeste da se raštan, ili negde poznat kao raštika, smatra se jednom od najzdravijih biljaka.

Raštan obiluje i kalijumom, cinkom, manganom, magnezijumom, fosforom i gvožđem, beta-karotenom (vitamin A), luteinom, zeaksantinom, vitaminima B, C, E i K kao i omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji reguliše san.

raštan
Foto: youtube prinstcrin

Uz sve ove blagodati za ljudski organizam, raštan je i niskokalorična namirnica pa bi se svakako na našem meniju trebala naći znatno češće, 100 grama raštana sadrži samo 30 kalorija i bogata je vlaknima. Odličan je izbor za detoksikaciju organizma, posebno nakon praznika i kalorične hrane.

Kuvajte je na pari ili u vrućoj vodi, ali nemojte je prekuvati kako ne bi izgubila važne nutrijente i postala gorka, a osim supe, variva i sl., možete pripremiti i sarmu s listovima raštana. Za ovo jelo birajte mlade listove.

O raštanu je pisao Njujork tajms

Da je to starinsko mediteransko povrće popularno u svetu svedoči činjenica da je prestižni Njujork tajms raštan svrstao među najzdravije i najskuplje namirnice za koju će zbog njenih izuzetnih nutritivnih i lekovitih svojstava obožavaoci izdvojiti i do sto dolara. Na američkim jelovnicima pravi bum doživela je ova biljka u poslednjih deset godina, a kao neizostavan deo jelovnika preporučuju je brojni stručnjaci. Ali pomalo zaboravljeni raštan vraća se i u naše restorane.

Izvor:
Krstarica/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar