Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OPREZNO SA SARDINAMA! Ako patite od ova tri stanja ne smete da ih jedete

11.03.2025. 20:43 21:02
Piše:
Izvor:
Pink. rs
риба
Foto: Ilustracija pixabay

Nutricionisti naglašavaju koliko je sardina korisna za zdravlje i da bi bilo dobro da se barem 2 puta nedeljno nađe na trpezi.

Sardine su prepune važnih hranljivih materija, što ih svrstava na prvo mesto kad je reč o ishrani, navodi "Američka asocijacija za srce i kradiovaskularne bolesti".

Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine spadaju u vrlo moćne čuvare zdravlja. Ukoliko se redovno konzumiraju, mogu da doprinesu poboljšanju kompletnog organizma.

Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži otprilike:
191 kalorija

22,7 grama proteina

10,5 grama masti

8,2 mikrograma vitamina B12

48,5 mikrograma selena

250 jedinica vitamina D

451 miligram fosfora

351 miligram kalcijuma

4,8 miligrama niacina

2,7 miligrama gvožđa

365 miligrama kalijuma

35,9 miligrama magnezijuma

0,2 miligrama bakra

1,9 miligrama vitamina E

0,2 miligrama vitamina B6

1,2 miligrama cinka

Pozitivni efekti na zdravlje

Obiluju Omega 3-masnim kiselinama

Sardine su jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu. Sadrže i EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što rezultira poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti.

Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u lečenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti.

Ko ne sme da ih jede

Ipak, pored dosta zdravstvenih prednosti, sardine u svežem obliku ili konzervisane, nisu vrsta ribe koja se preporučuje svim osobama. Pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska, gihta, kamena u bubregu morali bi da izbegavaju konzumaciju.

Posebno sardine iz konzerve sadrže velike količine natrijuma koji se nikako ne savetuje osobama sa visokim pritiskom.

Visok pritisak

Sardine sadrže mnogo natrijuma. Jedna konzerva obezbeđuje oko trećinu vaše dnevne vrednosti, pa ako imate visok krvni pritisak treba da ograničite unos natrijuma jer on privlači vodu i povećava količinu krvi u telu.

Ako želite da smanjite količinu soli, i dalje možete da uživate u sardinama tako što ćete smanjiti veličinu porcije za duplo.

Giht

Najbolja dijeta za giht je ona koja ima malo purina, hemikalije koja se razlaže u mokraćnu kiselinu.

Kada imate giht, mokraćna kiselina u vašem telu kristališe se u zglobovima, izazivajući bol u zglobovima. Masne ribe poput sardina i inćuna imaju visok sadržaj purina, pa ako imate giht, trebalo bi da pronađete druge načine da iskoristite prednosti jedenja ribe. Možete da pijete suplemenate ribljeg ulja ili jedete bakalar.

Kamen u bubregu

Ista mokraćna kiselina koja izaziva giht takođe može dovesti do kamena u bubregu.

Pošto sardine sadrže purine, koji se razlažu u mokraćnu kiselinu, nisu dobar izbor za one koji su u opasnosti od stvaranja kamena u bubregu. Visok sadržaj natrijuma u ​​sardinama takođe može povećati kalcijum u vašem urinu, što je još jedan faktor rizika za kamen u bubregu, piše Pink.rs.

Izvor:
Pink. rs
Piše:
Pošaljite komentar
KAKO PRIPREMITI DOMAĆE SARDINE U TEGLI Lak i ekonomičan recept za dobro zdravlje i jak imunitet
сардине

KAKO PRIPREMITI DOMAĆE SARDINE U TEGLI Lak i ekonomičan recept za dobro zdravlje i jak imunitet

31.10.2024. 13:22 13:37
(FOTO, VIDEO) Promena je neverovatna! Britanka 70 DANA JELA SAMO SARDINE: Nisam morala da trčim do frižidera

MISLILI SU DA JE NAČISTO POLUDELA

hrana

(FOTO, VIDEO) Promena je neverovatna! Britanka 70 DANA JELA SAMO SARDINE: Nisam morala da trčim do frižidera

27.09.2024. 22:05 22:21