Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

CEO REGION TRAŽI SEZONCE Zarada ide i do 2.500 evra, a deficit radnika je sve veći

10.03.2025. 16:03 16:17
Piše:
Izvor:
Bizportal.rs/Alo
сезона
Foto: pexels/Ilustracija

Nedostatak sezonskih radnika i ove godine muči poslodavce širom našeg regiona.

Mnoštvo poslodavaca ne čudi ova situacija. Oni smatraju da mladi odlaze u inostranstvo, gde ime se nude i bolji uslovi. Hrvatska i Crna Gora prošle godine našle su se među najpopularnijim destinacijama na kojima radnici traže sezonske poslove i čistu zaradu. Svuda su potrebni mahom ugostitelji, pre svega konobari i kuvari, koji za jedan mesec mogu da zarade i do 2. 000 evra.
Ipak, kao i prethodnih godina, posla ima i za mnoge druge profile, ali na sve to, problem deficita sezonskih radnika postaje sve veći.

Kada je reč o Crnoj Gori, plata više od 1.000 evra, obezbeđen smeštaj i hrana, izgleda da nisu privlačni uslovi sezonskim radnicima na crnogorskom primorju.

Portparol Infostuda Miloš Turinski objašnjava da Jadransko primorje beleži veliku potražnju za ugostiteljskim radnicima, gde se plate sezonskih radnika mogu kretati u rasponu od 1.000 do 2.000 evra mesečno, u zavisnosti od pozicije i kvalifikacija.

– Najniže plate imaju sobarice, dok kuvari i konobari mogu da zarade najviše, uz obezbeđen smeštaj i hranu – rekao je Turinski za Bizportal.

Osim izbora sezonskih poslova, on je istakao da je važno da, kada je reč o mladima, budu dovoljno informisani o mogućustvu zaposlenja i po završetku škole, odnosno, da se što više informišu oko izbora struke.

Kada je reč o sezonskim poslovima, uglavnom se javljaju mladi koji nemaju kvalifikacije za neki izazivniji posao. Ova situacija mnoge poslodavce dovela je do toga da zbog manjka radne snage i ne otvore sezonu. Mladi u crnoj Gori ne žele da rade tokom leta, jer im navedeni uslovi i nisu baš nešto privlačni, odnosno, nisu im adekvatna motivacija.
Studenti se najčešće opredeljuju za program razmene i odlaze u inostranstvo gde ostvaruju značajno bolje zarade, nego što im nudi lokalno tržište rada.

Ono što stručnjaci napominju jeste da je važno da mladi steknu navike, kako bi što pre izašli iz zoine komfora, odnosno, iz roditeljskog doma.

Crnogorski turizam mogao bi da zapadne u velike probleme tokom predstojeće letnje sezone jer Crnoj Gori uveliko ponestaje radne snage.

Crnogorci su, sudeći prema trenutnoj situaciji sve manje zainteresovani za sezonski rad u svojoj zemlji.

Kada je reč o Srbiji, Turinski objašnjava da se ugostiteljski sektor u našoj zemlji suočava sa ozbiljnim nedostatkom radne snage, posebno među konobarima i kuvarima.

– Pored odlaska radnika u inostranstvo, problem dodatno otežavaju i radni uslovi – duge smene i relativno niske plate. Konobari u Beogradu mogu zaraditi između 55.000 i 90.000 dinara, dok iskusniji radnici dostižu i preko 100.000 dinara uz bakšiš – naveo je on.

Napomenuo je da se plate kuvara nešto više.

– Kreću se od 70.000 do 200.000 dinara, ali u prestižnim restoranima glavni kuvari mogu zaraditi i do 3.000 evra mesečno, što su ipak retki slučajevi – kazao je portparol Infostuda.

Kao i svake godine, objavljuje se veliki broj oglasa za sezonske radnike, a najtraženija zanimanja su uglavnom konobari, trgovci, pomoćni radnici i mnogi drugi.
Kada je reč o Hrvatskoj, iako je ona možda omiljena destinacija za sezonske poslove, Turinski navodi da se ona suočava sa deficitom od oko 15.000 radnika,

– To je poslodavce nateralo da traže radnu snagu iz drugih zemalja. Slično je i u Crnoj Gori, gde kuvare i konobare mame boljim uslovima i primanjima – naglasio je on.

Dosta mlađih ljudi se odlučuje na takav potez, pošto na hrvatskom primorju može dobro da se zaradi za kraći vremenski period. Naravno, visina zarade zavisi i od toga kojim poslom želite da se bavite, plaće se kreću od 900 do 2.500 evra.

Sobarice su plaćene oko 1.000 evra, konobari do 1.700, a rad u kuhinlji je među najcenjenima i plate ide i do 2.500 evra. Sve zavisi i od znanja i iskustva, a poslovi na recepciji, animaciji i spa pozicije donose od 900 do 1.500 evra.

On je naglasio da bi se bi se ovaj trend preokrenuo, neophodno je poboljšati uslove rada u Srbiji i omogućiti konkurentnije plate.

– Ugostiteljstvo je ključan sektor, ali bez adekvatno plaćenih i motivisanih radnika, suočava se sa ozbiljnim izazovima. Takođe, moramo raditi na promociji ovih zanimanja među mladima koji tek treba da biraju karijeru, kako bi im se približile mogućnosti i perspektive koje ovaj sektor može da ponudi – zaključio je Turinski.

Bizportal

Izvor:
Bizportal.rs/Alo
Piše:
Pošaljite komentar
PROBLEMI PRED LETNJU SEZONU Komšije se suočavaju sa nedostatkom radne snage KAKO NAĆI 8.000 SEZONACA
сезона

PROBLEMI PRED LETNJU SEZONU Komšije se suočavaju sa nedostatkom radne snage KAKO NAĆI 8.000 SEZONACA

09.03.2025. 20:53 20:58