Potražnja je velika!
Srbi se setili kako da brzo zarade CVETA UNOSAN BIZNIS ZA ZADUŠNICE Evo šta svi naručuju uoči odlaska na groblje
Sutra su zimske Zadušnice, a običaji nalažu da se na grob pokojnika iznese hrana, a neki su to iskoristili kako bi razvili unosan biznis.
Na društvenim mrežama masovno su se pojavili oglasi u kojima su porudžbine za Zadušnice uveliko u toku.
Cene su pristupačne, a kako se može videti iz komentara, potražnja je velika. Ono što se najviše naručuje jesu kiflice, čija cena iznosi 1.000 dinara po kilogramu, a moguće je uzeti i manju gramažu.
Pored nekih slanih specijaliteta, najveće interesovanje je za kolače, a ponuda je šarenolika.
Princes krofne mogu se naći već od 40 dinara po komadu, dok su ruske kape 50 dinara. Pakovanje od 300 grama čupavaa je 230 dinara, a ista gramaža rafaela je 350 dinara. Bajadera od 300 grama je 350 dinara, a šarena oblanda isto toliko. Popularn breskvice se prodaju na kilogram i jedno pakovanje iznosi 1.200 dinara.
Takođe, prodaju se i kolači na meru, tačnije, pola kilograma je 650 dinara, dok je kilogram sitnih kolača 1.300 dinara.
Iako je zabranjeno iznositi hranu na groblje upravnik Radne jedinice groblje Kraljevo kaže da ovim običajima ne mogu da stanu na put.
Znate kako, taj običaj iznošenja hrane duboko je ukorenjen kod našeg naroda,tako da uvek idemo linijom manjeg otpora. To bi trebalo da rešava komunalna policija što se ne dešava. Naša Radna jedinica nakon Zadušnica izveze oko tri kubika smeća - otkrio je upravnik za Informer.
Običaji
Velike Zadušnice, dan kada se molimo za duše naših predaka, obeležavaju se sutra 22.februara. Veruje se da tada Sveti Petar otvara grobove ,a plamen sveća osvetljava put pokojnicima do sledećih Zadušnica. Ovo je jedan od četiri dana u godini kada se pravoslavni vernici sećaju svojih pokojnika i upućuju molitvu za njihovu dušu.
Ukoliko niste u mogućnosti da posetite grobove dragih, na dan Zadušnica sveću možete upaliti u crkvi.
Na Zadušnice se iznosi pšenica,žito i crno vino,međutim naš narod za ovaj dan iznosi obilje hrane i pića.Na grobnim mestima pokrivenim stolnjacima možete videti svega,od prasetina do pihtija,kolača. Iako mladi pokušavaju da se otrgnu od ovih običaja,najstariji imaju poslednju reč,pa tako od "Nemoj da se obrukamo,postavi svega" dođemo do prave gozbe na grobljima svojih najdražih.
Običaj je da se od svega spremljenog na tanjir ostavlja pokojniku,potom se ostali poslužuju. Ukoliko je pokojnik za života bio pušač,cigareta mu se pali i ostavlja pored groba. Kaže se da ukoliko brzo izgori u obilazak grobnog mesta pokojnika niko nije dolazio odavno... Nakon posluženja hranom i pićem na grobovima najbližih odlazi se na grobove ostalih pokojnika na kojima, takođe, morate da se poslužite ili ćete uvrediti porodicu koja se svojski potrudila u pripremanju.