(FOTO) KAPUŠNJIK FEST U KUCURI Kulinarsko nasleđe, kultura i tradicija koje pokazuju da smo zajedno jači i bolji
Kucura je bila domaćin još jednog Kapušnjik festa, manifestacije koja čuva nasleđe Rusina, jedne od mnogih nacionalnih zajednica utkanih u temelj opštine Vrbas.
U prvom planu bio je prepoznatljivi specijalitet sačinjen od testa i kiselog kupusa, spremljen u vrelom ulju, danas neizostavan deo jelovnika svih domaćinstava u Kucuri i drugim mestima opštine Vrbas, koji su vredne ruke brojnih Kucuranki spremile za sve posetioce manifestacije.
U saradnji sa članicama KUD-a "Žetva" i KUD-a "Zavičajno vrelo", Kapušnjik fest organizovala je Turistička organizacija opštine Vrbas, dok je podršku manifestaciji ponovo pružila lokalna samouprava.
-Ovaj festival je proslava naše tradicije, zajedništva i kulturnog bogatstva. Ovde, u Kucuri, danas slavimo kulinarsko nasleđe, kulturu i tradiciju koje nam pokazuju da smo zajedno jači i bolji. Specijalitet koji predstavlja nasleđe naših komšija Rusina, postalo je omiljeno u svakom domu naše opštine. Današnja manifestacija nam na najbolji mogući način omogućava da se upoznamo još bolje, da uživamo u običajima, kulturi i tradiciji naših sugrađana. Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da iz godine u godinu sve veći broj građana prisustvuje ovoj manifestaciji. I zato Kapušnjik fest nije samo festival ukusa, već i festival zajedništva - rekao je Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas.
Vredne ruke članica dva KUD-a pripremile su 2.500 kapušnjik lepinja koje su, uz vino, besplatno deljene svim posetiocima. Ove godine među njima se izdvojila Slobodanka Ruskovski, kojoj je pripala nagrada "Zlatna kecelja", koju dodeljuje Turistička organizacija.
Kulturno-umetinički program upotpunili su tamburaši okupljeni u sastavu Kucurski bećari, tako da je višesatno druženje Kucurana i njihovih gostiju u centru sela bilo ispunjeno mnogim zadovoljstvima.