SARA DROBNJAK OSVOJILA TREĆE MESTO NA TAKMIČENJU ZA MLADE KUVARE „Ukusi korijena“ – spoj tradicije i inovacije
U okviru segmenta „Food Vision“ Sajma vina, rakije i gastronomije „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, održanom u Beogradu, mladi kuvari imali su priliku da se takmiče u pojedinačnoj i timskoj kategoriji. Treće mesto u pojedinačnoj kategoriji zauzela je dvadesetjednogodišnja Sara Drobnjak iz Bijelog Polja (Crna Gora), studentkinja Gastronomije u Visokoj hotelijerskoj školi u Beogradu.
Pored studentskih obaveza, svoje vreme koristi da znanje stečeno na fakultetu primeni u praksi, priča za „Dnevnikov“ Nedeljni ručak Sara Drobnjak. Zato je, nakon učešća u gastronomskim takmičenjima u Novom Sadu i u Budvi, naša sagovornica odlučila da učestvuje i u takmičenju na „Food Vision“. U toj nameri ju je podržao Nikola Biševac iz „Junior šef kluba“, te joj pomogao oko daljih priprema.
– Kolege na poslu, Dušan Miljković i Uroš Janković, kao i profesor Mladen Pršić, pomogli su mi da realizujemo moju ideju i prenesemo je na tanjir i neizmerno sam im zahvalna na pomoći i podršci – istakla je Drobnjak.
Njen zadatak je bio da za 45 minuta pripremi jelo u dva primerka, koristeći 80 odsto tradicionalnih srpskih namirnica. Odabrala je da ga nazove „Ukusi korijena“, u skladu s uslovima takmičenja i segmentima na tanjiru.
– Pripremala sam jagnjeći file, aromatizovan prahom dehidrirane crne trube, a glavnu komponentu je upotpunila tortica od batat krompira s pirotskim kačkavaljem i pireom od graška. Punoću ukusa sam kompletirala espumom od demiglas sosa i hrskavim čipsom od cvekle – objasnila je.
Naša sagovornica poručila je čitaocima da tokom ovog posta puste mašti na volju i pronađu adekvatnu zamenu za mrsne proizvode, te je kao ukusan posni nedeljni ručak predložila lignje punjene pirinčem sa šafranom i povrćem.
Lignje punjene pirinčom sa šafranom i povrćem
400 g lignji
100 g pirinča
50 g šargarepe
50 g crnog luka
50 g crvene i zelene paprike
50 g paradajza
5 g belog luka
2 g šafrana
50 ml maslinovog ulja
10 g peršuna
so i biber po ukusu
Pre početka pripreme, lignje očistiti, isprati hladnom vodom i ostaviti ih da se ocede od viška vode. Za to vreme, izdinstati crni luk i ostalo povrće, dodati pirinač, potom naliti biljnim fondom radi bogatijeg ukusa. U slučaju da nemate fond, može poslužiti i voda. Dodajte so, začinite biberom i šafranom. Svaku lignju punite do pola, a potom je zatvorite čačkalicom. Pržite lignje u jako zagrejanom tiganju svega nekoliko minuta. Temperatura je jako bitna, pa ako lignje pržimo na niskoj temperaturi, one će biti tvrde. Posuti peršunom.