Smesa „pokriva“ tri dana
OVO JE NAJJAČI ANTIBIOTIK Napravite sami Zlatni med! Ova PRIRODNA MEŠAVINA poboljšava i probavu
Mnogi od vas su već imali iskustva sa kurkumom. Neko ga koristi kao začin, mnogi su pripremali napitak Zlatno mleko, a neko je upravo video kesice ovog žutog praha i zapitao se čemu služi.
Ali, kako piše Uspešna žena, malo ljudi zna da je kurkuma, u kombinaciji sa medom, neprocenjiv prirodni lek.
Ima veoma snažan antiinflamatorni efekat, koji ne samo da uništava bakterije koje izazivaju bolesti, već i podstiče prirodnu odbranu.
Za razliku od sintetičkih antibiotika, kojima su apoteke preplavljene, takav lek nema negativan uticaj na crevnu mikrofloru.
Kurkuma sadrži kurkumin, polifenol identifikovan kao glavni aktivni sastojak, koji ostvaruje više od 150 potencijalno terapijskih aktivnosti, uključujući antioksidativna, antiinflamatorna i antikancerogena svojstva.
Konzumiranje kurkume i meda značajno poboljšava varenje i povećava aktivnost korisne flore u crevima.
To potvrđuje naučna literatura.
U ajurvedi, ovo je tradicionalni lek protiv prehlade.
Zato ne idite odmah u apoteku kod prvih simptoma bolesti, već pripremite korisnu i lekovitu mešavinu – „Zlatni med“, mešanjem praha kurkume i meda.
Recept
Pri prvim simptomima prehlade pripremite smesu koju ćete koristiti 3 dana.
Sastojci:
100 g meda
1 kašika kurkume
Postupak:
Dodajte 1 kašiku kurkume u 100 g meda.
Dobro promešati i staviti u teglu.
Kako konzumirati:
Uzmite kod prvih simptoma prehlade:
dan– pola kašičice svakog sata, tokom dana
dan – pola kašičice svaka dva sata
dan – pola kašičice tri puta dnevno
Morate sisati smešu u ustima dok se potpuno ne rastvori.
Obično, posle tri dana hladnoća se povuče i telo se oporavi. Mnogi navode da su ovom mešavinom zaustavili prehladu, bez ikakvih tableta.
Ovu smešu možete koristiti iu kompleksnom lečenju respiratornih bolesti, uzimajući 1 kašičicu tri puta dnevno tokom nedelje.
Možete ga dodati u mleko ili čaj.
Treba da znate
Ako uzimate bilo koji lek, obratite se svom lekaru. Naročito ako bolujete od hemofilije i hipertenzije, jer kurkuma razređuje krv i snižava krvni pritisak, mada će većini to biti samo veliki plus.
Ali, osim što snižava krvni pritisak, kurkuma može izazvati pad nivoa šećera u krvi. Ljudi koji pate od dijabetesa takođe treba da se konsultuju sa svojim lekarom.
Ali ono što je zaista opasno je konzumiranje kurkume ako imate bolest žučne kese i taloženje kamenja u njoj, jer kurkuma izaziva kontrakciju mišića žučne kese.
Savet plus:
Indo-tibetanska medicina kaže:
ako koristite kurkumu posle obroka – utiče na grlo i pluća
tokom obroka – na digestivnom sistemu
posle obroka – na debelom crevu i bubrezima.