Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) KIKINĐANKA U TIMU NOVOG NOBELOVCA Ljubica je molekularni biolog, preselila se u Ameriku i  bavi se naučnim radom

31.10.2024. 11:30 11:38
Piše:
ljubica
Foto: kikindski portal

KIKINDA/BALTIMOR – Ljubica Mihaljević (31) iz Kikinde je u timu ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za hemiju, naučnika Dejvida Bejkera.

Nobelovac sa Univerziteta Vašington u Sijetlu nagrađen je za izgradnju potpuno nove vrste proteina koje je dizajnirao na kompjuteru. Cilj je da ovi sintetički proteini uz pomoć veštačke inteligencije pomognu kod određenih bolesti, poput malignih. Ljubica se pridružila timu profesora Bejkera 2022. godine, po završetku doktorskih studija.

Rođena Kikinđanka od svoje 12 godine živela je u Beogradu gde je pohađala Petu beogradsku gimnaziju. Upisala je molekularnu biologiju na Biološkom fakultetu, a posle osnovnih studija preselila se u Baltimor gde je na Univerzitetu Džons Hopkins započela istraživanja.

љубица
Foto: kikindski portal

– Membranski proteini su misteriozni molekuli koji i dalje predstavljaju izazovna istraživačka pitanja, uglavnom zato što je sa njima tako teško raditi izgradnja novih membranskih proteina iz temelja može nam pomoći da razumemo kako ovi molekuli funkcionišu, što dovodi do novih načina otkrivanja i lečenja bolesti – ispričala je Ljubica koja je na postdoktorskim studijama, i dobila je trogodišnju stipendiju za naučna istraživanja.

Obrazloženje odluke o Nobelovoj nagradi 

Proteini se generalno sastoje od 20 različitih aminokiselina, koje se mogu opisati kao gradivni blokovi života, objavljeno je iz Nobelove skupštine Instituta Karolinska u Stokholmu.

U obrazloženju Odluke navodi se da je Bejker 2003. uspeo da iskoristi te blokove da dizajnira novi protein koji nije bio sličan bilo kom drugom proteinu.

Izvor:
Vojvodinauzivo.rs
Autor:
Pošaljite komentar