Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ Mađarska ne samo strateški i politički partner već i iskreni prijatelj Srbije

28.10.2024. 10:39 11:16
Piše:
вучић
Foto: screenshot/rts

BEOGRAD: Predsednik Aleksandrar Vučić izjavio je danas nakon sastanka sa predsednikom Mađarske Tamašem Šujokom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, da Mađarsku doživljavamo ne samo kao strateškog partnera već i kao iskrenog prijatelja.

Vučić je rekao da je veoma srećan što danas ima priliku da ugosti mađarskog predsednika u Beogradu.

"I ne samo u Beogradu, ići ćemo danas i posle zajedničkog ručka i u Čurug i u Žabalj. Odnosi između Srbije i Mađarske su na najvišem nivou tokom naše teške istorije. Zahvalan sam mađarskim čelnicima, predsedniku Aderu, Viktoru Orbanu pre svega i prethodnoj predsednici Katalin Novak, i poštovanom predsedniku Tamašu Šujaku na uvek iskrenom zalaganju za dobre, otvorene i prijateljske odnose sa Srbijom", naveo je Vučić u obraćanju u Palati Srbija.

vučić
Foto: screenshot/rts

Naglasio je da mađarski narod i Mađarska kao država uživaju veliku popularnost u Srbiji.

"Rekao bih da mađarski narod doživljavamo kao iskreno prijatelja. I  sve ovo što ćemo danas zajednički da radimo, verujem da će biti još jedan  beočug u lancu našeg još čvršćeg i jačeg prijateljstva. Mi imamo i brojne zajedničke interese. Uz zahvalnost za podršku na našem evropskom putu, želeo bih da kažem da je ekonomija ono što na najbolji mogući način potvrđuje naše političke veze", naglasio je Vučić.

 

Za Srbiju je SVM most prijateljstva i bratstva sa Mađarskom

Predsednik Vučić poručio je da Savez vojvođanskih Mađara (SVM) za Srbiju predstavlja most prijateljstva i bratstva sa Mađarskom, kao i da će politika poštovanja, međusobnog uvažavanja, prijateljskih i bratskih odnosa sa tom zemljom biti nastavljena. Vučić je u obraćanju nakon susreta sa predsednikom Mađarske Tamašom Šujokom u Beogradu istakao ulogu SVM i njenog lidera Balinta Pastora i zahvalio mu što je danas prisutan. "Za mene, a tu politiku siguran sam, nastaviće ko god, kako god bude upravljao Srbijom u budućnosti, to je politika poštovanja, međusobnog uvažavanja, prijateljskih i bratskih odnosa", istakao je Vučić. On je rekao i da veruje da se "nikada više neće ponoviti situacija u kojoj će morati nekoga da opominje", da moraju da se stave natpisi na mađarskom jeziku, ocenjujući da je to u interesu cele Srbije i da je to u interesu srpskog naroda. Vučić je naveo da je sa mađarskim predsednikom govorio i o Srbima koji žive u Mađarskoj. "Znam koliko mađarska vlada i mađarski predsednik čine da se oni osećaju veoma dobro, da Mađarsku doživljavaju kao svoju domovinu, a da se ponose svojim srpskim rodom", zaključio je Vučić. On je naveo da je sa mađarskim predsednikom razgovarao i o  predstojećim izborima u SAD, o situaciji u Ukrajini...

šujok
Foto: screenshot/rts

Predsednik Mađarske Tamaš Šujok rekao je da će Mađarska učiniti sve da Srbija što pre postane punopravna članica EU jer, kako je istakao, smatra da bez evropskih integracija na Balkanu ne može da se postigne dugoročna stabilnost.

"Vreme je da se obećanje koje je Evropska unija dala Zapadnom Balkanu najzad, posle dvadesetak godina i ostvari", rekao je Šujok na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Šujok je kazao da u Mađarskoj nema energetske stabilnosti bez Srbije i obrnuto, dodajući da su dve zemlje upućene jedna na drugu.

Kako je rekao, Srbija je tranzitni partner za Mađarsku i omogućava im povećanje količine gasa.

посета
Foto: screenshot/rts

"Mi imamo i odličnu saradnju po pitanju izgradnje železničke pruge između Beograda i Budimpešte. Zahvaljujem se što ćete vi u Srbiji već do iduće godine završiti radove na vašoj deonici i nadamo se da ćemo u narednih nekoliko godina i mi u Mađarskoj obezbediti da se pokrene železnički saobraćaj na toj pruzi do Budimpešte", rekao je mađarski predsednik.

Prema njegovim rečima, Mađarska će učiniti sve da se ubrza prelazak granice između dve zemlje otvaranjem novih graničnih prelaza.

On je zahvalio predsedniku Vučiću na srdačnom prijemu u Beogradu i napomenuo da je kao predsednik Mađarske bio u Beču i Vatikanu i da ga je treće putovanje dovelo u srpsku prestonicu.

Šujok je kazao da Mađarska Srbiju posmatra, ne samo kao streteškog partnera, već kao iskrenog prijatelja, a to osećanje je nešto što je u današnje vreme velika vrednost.

Zahvalnost za poziciju mađarskog naroda u Srbiji 

Predsednik Mađarske izrazio je zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu što mađarski narod u Srbiji ima stabilnu poziciju i što živi u sređenim okolnostima.

“Zaista smatramo da su njihova prava ispoštovana i mi Mađari činimo sve, sa naše strane, da Srbima u Mađarskoj učinimo sve za očuvanje njihovog identiteta”, rekao je Šujok posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je zahvalio Vučiću što se zalaže za sve inicijative koje idu u prilog prijateljskoj saradnji i doprinose opstanku mađarske manjine u Srbiji. 

Naglasio je da je upravo zbog toga za njega veoma velika čast što danas ima priliku da zajedno sa predsednikom Vučićem poseti Čurug i da zajednički odaju poštu nevinim žrtvama i sa jedne i sa druge strane. 

“Dozvolite mi da svima vama poželim zdravlja i istrajnosti, da možemo da nastavimo ovu uspešnu saradnju naše dve zemlje. Uveravam vas da ću ja, što se mene lično tiče, raditi na tome i u budućnosti”, rekao je Šujok.

Izvor:
Tanjug/Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
(FOTO) SVEČANI DOČEK ZA PREDSEDNIKA MAĐARSKE, S Vučićem U ČURUGU I ŽABLJU, slavimo ISTORIJSKO POMIRENJE
poseta

(FOTO) SVEČANI DOČEK ZA PREDSEDNIKA MAĐARSKE, S Vučićem U ČURUGU I ŽABLJU, slavimo ISTORIJSKO POMIRENJE

28.10.2024. 06:16 10:12