Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DA LI SRBIJI PRETI ZAISTA RAZORAN ZEMLJOTRES? Prognoze stručnjaka nisu ohrabrujuće, evo šta nam predstoji i GDE JE NAJOPASNIJE

26.10.2024. 16:53 16:57
Piše:
Земљотрес
Foto: Pixabay.com

Nekoliko prirodnih pojava tipično je za Srbiju i generalno područje Balkana, a među njima su i zemljotresi.

S obzirom na pojačanu seizmološku aktivnost koja se beleži u prethodnom periodu, ne čudi što je jedno od pitanja upravo da li i Srbija može očekivati razorniji potres i koliki. 

Pojačana seizmološka aktivnost primetna je i u našoj zemlji već neko vreme. Treslo se u Mladenovcu, Donjem Milanovcu, Lazarecu, Vranju i drugim mestima.

Jači potresi detektovani su u svim susednim zemljama, pa se bojazan sama javlja. Inače, Srbija spada u zonu sa umerenom aktivnošću zemljotresa i najjači potresi koji su se u prošlosti dogodili u Srbiji bili su na svetskom nivou umereni do jaki. Najjači zemljotres koji je do sada zabeležen u Srbiji bio je 6 Rihtera. 

Poslednji jači zemljotres u Srbiji se dogodio 3. novembra 2010. godine. Tada je epicentar zemljotresa od 5,4 Rihtera bio kod Kraljeva. Poginule su dve osobe, a kako se potres dogodio u urbanoj sredini i na maloj dubini, zabeležena je i velika materijalna šteta na području tog grada. 

Земљотрес
Foto: Pixabay.com

Centralna Srbija najtrusnija

Najtrusnija područja u Srbiji su dolina Zapadne Morave, dolina Velike Morave, Kraljevo, Trstenik, Kruševac, najviše ka planini Rudnik, Valjevo, Lazarevac, Mionica, Svilajnac i Paraćin, ali i Kopaonik, kao i Kosovosko Pomoravlje. Trusna su i područja ka granici sa Crnom Gorom, kao i šire područje Metohije, naričito ka planinskom lancu Prokletije. 

Dakle, centralna Srbija je najtrusniji deo naše zemlje. 

Kada je u pitanju Beograd, sama teritorija prestonice nije trusna, ali okolni zemljotresi i te kako mogu da zaljulaju građevine i u Beogradu. 

Najbliža seizmička područja Beogradu su Mionica, Lazarevac, Valjevo, a to je na nekih oko 100 kilometara od Beograda i tu može da se desi zemljotresi jačine od 5 do 6 Rihterove skale. 

U Srbiji ne može da bude jačih zemljotresa od 6 stepeni po Rihterovoj skali zato što smo daleko od mesta gde se generiše tektonski napon. 

Zašto podrhtava istočna Srbija?

Tlo u Boru i Majdanpeku redovno se trese i to nije situacija samo sada, već dugi niz godina. 

Što se tiče Bora i Majdanpeka to nije zemljotres, već podrhtavanje tla od miniranja od rudnika, ali da aparati registruju svako pomeranje, ali tek kad se obradi zna se da li je u pitanju zemljotres ili ne. 

Земљотрес
Foto: Pixabay.com

Treba li da brine pojačana seizmička aktivnost?

Kako je za Telegraf.rs objasnila čuveni seizmolog Slavica Radovanović, pojačana seizmička aktivnost treba da se shvati kao upozorenje. 

- Očigledno je svima, pa i seizmolozima, da se podiže seizmička aktivnost u našem regionu. Nakon niza godina, koji su prošli bez jačih potresa, na teritoriji Srbije su počeli da se dešavaju zemljotresi koji su jači od 3 stepena. Od Vranja, Kruševca, Paraćina, Svrljiga, kad se setite Mladenovca i drugih potresa koji su se dogodili u prethodnih godinu dana, postaje jasno da se sprema jači potres - objašnjava. 

Kako kaže, prema jednoj teoriji, koju potkrepuljuje razorni zemljotres iz Crne Gore 1979. godine, više područja sa povećanom aktivnošću i zemljotresima koji se kreću preko 3 stepena, dovešće do jačeg zemljotresa, koji kod nas ne mogu biti strašni kao oni u svetu, ali su svakako razorni. 

- Taj zemljotres desiće se u tački koja se jedina nije tresla. Trebalo bi istražiti gde će se to desiti. Ne možemo da znamo kada, ali mogli bismo da proverimo gde i da tu oblast pripremimo. Iz mog iskustva, to će se desiti ili u Srbiji ili u pograničnim delovima susednih država koje se graniče sa nama - rekla je Slavica za Telegraf.rs. 

Ona je istakla da se, na osnovu iskustva, može zaključiti da će to biti u narednih godinu dana. 

- Kada je 15. aprila 1979. godine zemljotres jačine 7 stepeni po Rihterovoj skali pogodio Crnu Goru i odneo više od 100 života, godinu dana ranije počela je zemlja ovako da se trese. To nas navodi na pretpostavku da će se sledeći razorni zemljotres desiti u narednih godinu dana. Znaćemo da smo ušli u završnu fazu kada se bude pojavio zemljotres jačine od 4 ili čak 4.5 stepeni po Rihteru - objašnjava za Telegraf.rs.

Izvor:
Telegraf.rs
Autor:
Pošaljite komentar