Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KO ĆE SE GREJATI JEFTINIJE, A KO JE PROMAŠIO U IZBORU ENERGENATA Najbolje će proći oni koji se greju na drvo i gas

22.10.2024. 10:23 10:33
Piše:
ogrev
Foto: Dnevnik.rs

Ove grejne sezone će, u odnosu na prošlogodišnju, zagrevanje domaćinstava, u zavisnosti od energenta koji se koristi, biti slični jer se cene nisu mnogo promenile, neki energenti su malo jefiniji, neki malo skuplji.

Najviše novca moraće da izdvoje oni koji se greju na propan butan gas i lož ulje, kao i oni koji električnu energiju koriste direktno u grejnim telima i kotlovima, a najmanje troškove imaće oni koja koriste drva, ali u područjima Srbije u kojima su cene najpovoljnije, računica je Agencije za energetiku Republike Srbije. 

Naime, AERS svake godine objavljuje koliko je novca potrebno za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora. Analiza kaže da je za zagrevanje stambenog prostora od 60 kvadratnih metara na 20 stepeni Celzijusa u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna energija od oko 9.000 kWh. Pri analizi troškova energije za grejanje uzima se u obzir efikasnost uređaja koji se koriste.

Foto: Dnevnik.rs

Dakle, računica AERS-a kaže da će najniže troškove energije za grejanje, u tim uslovima, u ovoj grejnoj sezoni, a prema cenama iz prve polovine oktobra, imati domaćinstva koja za zagrevanje koriste drva i to u područjima Srbije u kojima su cene najpovoljnije. Tako će u delovima Srbije gde ogrevno drvo košta, recimo, 6.430 dinara po prostornom metru i uz uslov da domaćinstva imaju novije peći čija efikasnost je 65 odsto, troškovi grejanja biti 53.000 dinara. Znatno veće troškove - 85.700 dinara imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo - od 8.800 dinara po prostornom metru i imaju peći niže efikasnosti. U odnosu na prethodnu grejnu sezonu, cene ogrevnog drveta su niže za pet do sedam odsto.

Domaćinstva koja koriste pelet će, ako se ovaj ogrev sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za pelet, imati troškove od 65.000 dinara, što je u poređenju sa prethodnom grejnom sezonom manje za 23 odsto. Domaćinstva koja koriste ugalj će na ime troškova grejanja za ovu grejnu sezonu morati da plate od 75.300 do 77.700 dinara, zavisno od vrste uglja koji se koristi.

Obuhvaćen samo trošak za energente 

Iz AERS-a napominju da ovi iznosi za grejanje obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, ali ne i investicione troškove, nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja, kao ni troškove periodičnih pregleda i održavanja. 

Oni savetuju građane da pri izboru načina grejanja potraže pomoć stručnjaka, ukoliko je moguće izoluju stambeni prostor i promene prozore, a da prilikom kupovine peći i kotlova izaberu energetski efikasnije.

Onima koji kao energent koriste prirodni gas, ove grejne sezone troškovi grejanja isti su kao i prethodne i biće oko 59.000 dinara. To je, pominju u AERS-u, svega 6.500 dinara više od troškova grejanja onih koji koriste drvo po najpovoljnijim cenama.

Foto: pixabay.com

Troškovi grejanja električnom energijom takođe se nisu menjali u odnosu na prethodnu grejnu sezonu. Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 81.700 dinara, ali samo ako peći koriste isključivo noću - onda kad je struja jeftinija. Dopunjavanje peći kada je kilovat skuplji i to svega dva sata dnevno znatno će biti skuplje jer se troškovi uvećavaju za 40 odsto i dostižu iznos od 113.600 dinara. Domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje moraće da izdvoje oko 200.000 dinara tokom grejne sezone. 

Dosta novca moraće da izdvoje i domaćinstva koja za zagrevanje koriste propan butan gas i lož ulje. Za nabavku lož ulja biće potrebno oko 137.000 dinara, a za propan butan gas 165.000 dinara. U odnosu na prethodnu godinu, cena lož ulja manja je 21 odsto, a propan butan gas skuplji je oko šest odsto.

D. Mlađenović

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
OGREVA IMA DOVOLJNO, stovarišta puna „kao oko“! Ugalj može da se nađe i za 16.000, pelet ide do 28.000 dinara, a evo gde je drvno gorivo NAJJEFTINIJE

"CENE NEĆE PASTI NAREDNA DVA MESECA"

OGREVA IMA DOVOLJNO, stovarišta puna „kao oko“! Ugalj može da se nađe i za 16.000, pelet ide do 28.000 dinara, a evo gde je drvno gorivo NAJJEFTINIJE

16.09.2024. 21:34 21:42
NAPOLJU VRELO, ALI SE SPREMA ZA SMEDEREVAC Evo kako izgleda kupovina ogreva I KAKO SE KREĆU CENE

NAPOLJU VRELO, ALI SE SPREMA ZA SMEDEREVAC Evo kako izgleda kupovina ogreva I KAKO SE KREĆU CENE

13.08.2024. 07:49 07:56
ZBOG OGREVA STRADAJU ŠUME U Srbiji lane posečeno 3,3 miliona kubika drveta

ZBOG OGREVA STRADAJU ŠUME U Srbiji lane posečeno 3,3 miliona kubika drveta

31.05.2024. 08:11 08:20
KAKO ODABRATI DRVO ZA OGREV Greške će vas SKUPO KOŠTATI, evo koja je vrsta NAJBOLJA

KAKO ODABRATI DRVO ZA OGREV Greške će vas SKUPO KOŠTATI, evo koja je vrsta NAJBOLJA

Ogrevno drvo je ozbiljna stavka u godišnjem kućnom budžetu za mnoga domaćinstva. Zbog toga je veoma važno koje drvo ili pelet odabrati, jer pravilnim izborom možete uštedeti mnogo novca. Evo saveta kako.
12.01.2024. 06:00 19:40