Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO, VIDEO) TRAGOM VESTI O VRAĆANJU DVORCA „FANTAST” POD OKRILJE MATICE SRPSKE Novi život zadužbine Bogdana Dunđerskog

29.09.2024. 13:38 13:56
Piše:
a
Foto: N. Perković

Agencija za restituciju konačno je vratila Zadužbini Bogdana Dunđerskog, pod upravom Matice srpske, dvorac „Fantast” u starobečejskom ataru sa pripadajućim kompleksom, odnosno parkom koji ga okružuje, obližnjom kapelom, ergelom...

Ova je dugo čekana vest, sticajem okolnosti, stigla u najstarije srpsko književno, kulturno i naučno društvo u istom danu kada je održana promocije knjige „Zadužbine u srpsko pravu - istorijski kontekst i savremeni izazovi” dr Jelene Veselinov, upravnice poslova Matice srpske, koja je proteklih dvanaest godina vodila postupak za povraćaj te imovine.

a
Foto: N. Perković

 Podsetimo, testamentom, sastavljenim 23. marta 1940. godine, Bogdan Dunđerski je svu svoju imovinu ostavio Matici srpskoj, kako bi se, nakon njegove smrti, osnovala Zaklada Bogdana Dunđerskog. Međutim, posle Drugog svetskog rata sve je to oduzeto kroz proces nacionalizacije.

a
Foto: N. Perković

Pola veka kasnije, aprila 1996, Zadužbini Bogdana Dunđerskog je obnovila rad, a onda je, kada su se za to stekli drugi zakonski uslovi, u junu 2006. podneta prijava oduzete imovine. Konačno, postupak za njen povraćaj formalno je otpočeo 18. decembra 2012....

a
Foto: N. Perković

– Naš zahtev za povraćaj imovine najpre su odbili i Agencija za restituciju a potom i Ministarstvo finansija u drugom stepenu upravnog postupka,  i to zbog toga što navodno nije postojao pravni kontinuitet Zadužbine Bogdana Dunđerskog – kaže za „Dnevnik” dr Jelena Veselinov. – S druge strane, Upravni sud je doneo odluku da pravni kontinuitet postoji, da je dokazan i vratio je predmet ponovo na odlučivanje organima uprave. Ta sudska odluka doneta je 2019. godine i od tada se predmet nalazio u Agenciji za restituciju, koja je sada u ponovljenom postupku naš zahtev prihvatila. Ukoliko žalbe ne bude - a mi se nadamo da neće - rešenje će postati pravnosnažno i dvorac se vraća u svojinu Zadužbine Bogdana Dunđerskog.

a
Foto: N. Perković

Poštovanje testamantarne volje
- Cilj zadužbine, koji je postavio zadužbinar, mora se poštovati – ističe dr Jelena Veselinov. – Ipak,  ne mogu sve testamentarne odredbe ostati zakovane za sredinu 20. veka, već se moraju modifikovati, odnosno upodobiti ovom vremenu, ali tako da ne iznevere suštinu osnivanja zadužbine. Međutim, ceo taj kompleks, odnosno imovina koju je ostavio Bogdan Dunđerski, pruža raznorodne mogućnosti, mnogo veće i šire od onih tradicionalnih - davanje zemlje ili objekata u zakup.  Naravno, svaki program revitalizacije Zadužbine i zadužbinske imovine biće tema za organe uprave Zadužbine Bogdana Dunđerskog i Matice srpske, baš kao i definisanje modela na koji će izvorna volja darodavca biti ispoštovana.

a
Foto: Dnevnik/ B. Lučić

U Matici srpskoj očekuju da u narednom periodu bude rešen i deo predmeta koji se odnosi na poljoprivredno zemljište, budući da su veštaci već poslali svoj izveštaj Agenciji za restituciju, tako da bi i taj korak mogao relativno brzo da usledi. U narednoj fazi Zadužbini mogli bi biti vraćeni i objekti u centru Bečeja.

a
Foto: N. Perković


– Rešenjem Agencije za restituciju je napravljen važan korak u postupku koji traje punih 12 godina. Međutim, ni naredni koraci nisu manje važni, naprotiv. Naime, od 2021. dvorac, kada je kompanija MK Komerc napustila Fantast, dvorac je pod ingerencijom Direkcije za imovinu. U praksi to je znači da se protekle tri godine o kompleksu praktično niko nije brinuo, izuzev što je Direkcija ovlastila opštinu Bečej da njihov poljočuvar s vremena na vreme obiđe objekat. U dvorcu nema struje, nema vode, a događale su se i neke krađe. Dakle, Fantast je u prilično zapušten  i neophodna je saradnja Matice, države i opštine da se uspostavi neko, za početak samoodrživo stanje, a kasnije i takvo s kojom će zadužbina moći da ostvaruje i cilj zbog kojeg je osnovana - za stipendiranje i obrazovanje dece i mladih.
Miroslav Stajić

Izvor:
Dnevnik.rs
Autor:
Pošaljite komentar