Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Počinje Karijera 4.0 — mentorski program koji spaja srednjoškolce i stručnjake iz vodećih digitalnih kompanija

26.09.2024. 13:48 14:11
Piše:
програм
Izvor: Digitalna Srbija

BEOGRAD: Inicijativa Digitalna Srbija najavljuje otvaranje prijava za četvrti ciklus besplatnog mentorskog programa Karijera 4.0, koji je namenjen srednjoškolcima iz cele Srbije.

Sa ciljem da pomogne učenicima završnih godina da donesu odluku o daljem obrazovanju, izboru karijere i da se pripreme za svet tehnoloških inovacija, Karijera 4.0 ih povezuje sa više od 70  stručnjaka iz oblasti kao što su razvoj softvera, telekomunikacije, gejming, upravljanje projektima, bioinformatika, marketing, menadžment, pravo, HR, i mnoge druge. Prijave su otvorene od 26. septembra do 20. oktobra na dsi.rs/karijera40.

Direktan rad sa zaposlenima iz kompanija i praktično iskustvo iz prve ruke

Mentorski program traje četiri meseca i uključuje onlajn sastanke u manjim grupama sa izabranim mentorom, što omogućava učenicima iz svih srednjih škola u Srbiji da se upoznaju sa stručnjacima iz vodećih digitalnih kompanija u zemlji.

 

програм
Izvor: Promo

„Karijera 4.0 je sjajna prilika za učenike da upoznaju kako izgledaju savremeni poslovi u praksi, upoznaju kompanije u kojima mentori rade, saznaju njihova iskustva sa studija, razgovora za posao, tehnologija kojima se bave. Takođe, želimo da im pokažemo da u Srbiji postoje kompanije koje rade na savremenim tehnologijama na svetskom nivou”, izjavila je Tijana Stefanović, projektna menadžerka u Inicijativi Digitalna Srbija. 

Karijera 4.0 prethodnih godina okupila je stotine učenika iz više od 25 gradova u Srbiji, koju su radili sa mentorima iz vodećih kompanija kao što su A1, Bosch, Devtech, Institut BioSens, Ispira grupa, Karanović & Partners, Levi9, Mad Head Games, Microsoft Development Center Serbia, Nordeus, Nortal, Novartis, Playrix RS, Playstudios Europe, PwC, Symphony, Quantox, TeleGroup, Vega IT i Velsera. 

„Nije reč samo o tehničkim veštinama — pomažemo im da razviju komunikaciju, timski rad i proaktivnost, što je ključno za uspeh u industriji. Otvaramo ih ka novim perspektivama i demistifikujemo IT sektor, što je nešto čemu učenici nisu izloženi kroz standardno obrazovanje. Karijera 4.0 im pruža uvid u funkcionisanje industrije i širi spektar pozicija, daleko izvan klišea 'budi programer' ili 'budi menadžer'. Cilj je da steknu perspektivu i iskustvo koje bih voleo da je meni bilo dostupno tokom školovanja, izjavio je jedan od mentora Sava Minić, lead game developer iz Nordeusa.

Šta kažu učenici?

Program je zabeležio sjajne rezultate, u istraživanju koje je sprovela Inicijativa Digitalna Srbija, više od 96% učesnika ocenilo ga je kao izuzetno koristan i preporučilo bi ga svojim vršnjacima. Više od 93% učesnika izjavilo je da im je mentorstvo pomoglo da se bolje usmere ka budućoj karijeri i steknu uvid u oblasti koje ih zanimaju, a čak 85% učenika steklo je potpuno novu perspektivu o mogućnostima u IT industriji zahvaljujući mentorskom radu i praktičnim zadacima.

Učenici su izrazili zahvalnost što su imali priliku da uče direktno od ljudi koji su već ostvarili uspehe u različitim industrijama, dok su mentori istakli važnost direktnog rada sa učenicima, pružajući im priliku da se povežu sa tehnološkim poslovima. 

Prijave za novi ciklus

Prijave za novi ciklus Karijere 4.0 su otvorene do 20. oktobra, a svi zainteresovani srednjoškolci mogu da se prijave putem zvanične stranice dsi.rs/karijera40. Ovaj program je odlična prilika za mlade da zakorače u svet tehnologije, unaprede svoje znanje i pripreme se za karijere koje će definisati budućnost rada. Inicijativa Digitalna Srbija ostaje posvećena povezivanju obrazovanja, tehnologije i industrije kroz programe poput Karijere 4.0, gradeći most između današnjeg obrazovanja i budućih karijera.

Izvor:
Promo
Autor:
Pošaljite komentar