Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PR­VO­TI­MAC KO­ŠAR­KA­ŠKOG KLU­BA, LU­KA AŠĆE­RIĆ, PRED VE­LI­KI IZA­ZOV U ABA 2 LI­GI Bo­sna se pri­lič­no po­ja­ča­la

24.09.2024. 15:17 15:26
Piše:
Ашћерић
Izvor: ABA liga (D. Stjepanović)

Pri­prem­ni pe­ri­od je okon­čan i sa­da je vre­me da sve mi­sli bu­du usme­re­ne ka jed­nom ci­lju – iz­u­zet­no bit­noj utak­mi­ci, u ko­joj će ko­šar­ka­ši Voj­vo­di­ne do­če­ka­ti Bo­snu, u der­bi­ju pr­vog ko­la grup­ne fa­ze ABA 2 li­ge.

Ovaj su­sret mo­gao bi da ima ve­li­ki zna­čaj, s ob­zi­rom na to da je u no­vom si­ste­mu re­gi­o­nal­nog tak­mi­če­nja pro­sto­ra za gre­šku sve ma­nje. Sa dru­ge stra­ne, No­vo­sa­đa­ni ne do­če­ku­ju ovaj du­el u po­zi­tiv­nom ras­po­lo­že­nju. Po­ra­že­ni su dva pu­ta u po­sled­nje dve pri­prem­ne utak­mi­ce i to ube­dlji­vo od De­bre­ci­na, dok su pro­tiv Vr­šca is­pu­sti­li dvo­ci­fre­no vođ­stvo. Uz sit­ne po­vre­de, ali i ri­va­la po­ja­ča­nog biv­šim igra­čem Par­ti­za­na, Adi­nom Vrab­cem, po­sao se či­ni još zah­tev­ni­jim za cr­ve­no-be­le, o če­mu je go­vo­rio bek Voj­vo­di­ne, Lu­ka Ašće­rić.

– Ti­mo­vi u ABA 2 li­gi su se po­pri­lič­no po­ja­ča­li, pre sve­ga Bo­sna. Pro­šle go­di­ne na “ba­lo­ni­ma” ni­je bi­lo ka­ta­stro­fič­no ako bi se iz­gu­bi­la jed­na utak­mi­ca. Sa­da je­ste, s ob­zi­rom na to da imaš šest utak­mi­ca u gru­pi, a tre­ba vo­di­ti ra­ču­na i o me­đu­sob­nom sko­ru. Bi­će iza­zov­ni­je. Pred­nost do­ma­ćeg te­re­na će bi­ti još va­žni­ja ne­go ra­ni­je. Sa­da se eki­pa pri­pre­ma sa­mo za tu utak­mi­cu, u od­no­su na pro­šlu se­zo­nu, ka­da su se u “ba­lo­ni­ma” igra­le po tri utak­mi­ce u pet da­na. Vi­še će tak­ti­ka i pri­pre­ma do­la­zi­ti do iz­ra­ža­ja – is­ta­kao je Ašće­rić.

Baš su to­kom jed­nog od “ba­lo­na” u ABA 2 li­gi pro­šle se­zo­ne po­če­li ve­li­ki pro­ble­mi za be­ka No­vo­sa­đa­na. Ose­tio je po­te­ško­ću u di­sa­nju, što ga je do ju­na odvo­ji­lo van par­ke­ta. Tek ka­da se ope­ri­sao, stva­ri su po­če­le da idu na­bo­lje i ne mo­že da se iz­u­zme uti­sak da je baš on fa­lio eki­pi Mi­lo­ša Isa­kov-Ko­va­če­vi­ća za fi­nal­ni dvo­meč sa Spar­ta­kom.

– Šte­ta što se to sve iz­de­ša­va­lo. Svi smo ušli u ri­tam, sklo­pi­le se koc­ki­ce, ka­da je i Ni­ko­lić do­šao po­čet­kom ja­nu­a­ra. Pr­vi put ka­da se de­si­lo, ide­ja je bi­la da se vra­tim za plej-of, ali se do­go­di­lo i dru­gi put. Gle­dao sam da iz­vu­čem ne­što po­zi­tiv­no iz to­ga. Ope­ri­sao sam se i imao sam le­to pred so­bom da se opo­ra­vim, ta­ko da­je sa­da sve u re­du.

Po­sle epi­zo­da u naj­ja­čoj li­gi fran­cu­ske, ali i ABA li­gi, sa ve­li­kim re­no­me­om je po­čet­kom ove go­di­ne pot­pi­sao za Voj­vo­di­nu i iz sen­ke po­stao je­dan od naj­bo­ljih igra­ča. Po­seb­no se is­ta­kao na Ku­pu Ra­di­vo­ja Ko­ra­ća, ka­da je bio naj­za­slu­žni­ji za po­be­du pro­tiv Me­ge i pla­sman u po­lu­fi­na­le.

– Ka­da sam pot­pi­sao, svi­de­la mi se ener­gi­ja ko­ja je bi­la i am­bi­ci­ja klu­ba, da se ide ka ABA li­gi. Da ni­sam imao ose­ćaj da klub mo­že da se raz­vi­ja u tom sme­ru, ne bih do­neo tu od­lu­ku. Po­što sam po­no­vo ose­tio to od stra­ne tre­ne­ra, upra­ve i igra­ča, do­šlo je i do pro­du­že­nja ugo­vo­ra, ka­ko bih se sta­bi­li­zo­vao. Ne­ka­da, ka­da se kon­stant­no me­nja­ju sre­di­ne, zna da bu­de iza­zov­no – is­ta­kao je Lu­ka Ašće­rić.

Du­el Voj­vo­di­ne i Bo­sne na pro­gramu je su­tra od 20 ča­so­va u ma­loj sa­li Spen­sa. Po­red dva ti­ma, u gru­pi se na­la­ze još i Su­tje­ska i Ra­bot­nič­ki, a u na­red­nu fa­zu, ka­da se for­mi­ra­ju no­ve dve gru­pe, pla­si­ra­će se naj­bo­lja dva sa­sta­va.

V. M. Pe­tro­vić

Za uspeh po­treb­no vre­me

Ašće­rić je ob­ja­snio i ka­ko vi­di fi­lo­zo­fi­ju eki­pe do sa­da.

– De­lu­je mi da su pro­me­ne na­pra­vlje­ne u sme­ru da se za­dr­ži stil igre ko­ji smo ima­li. Bi­će po­tre­ban pe­ri­od da se sve slo­ži. I pro­šle se­zo­ne je bi­lo ta­ko, sa tim što smo kroz utak­mi­ce i tre­nin­ge svi ra­sli. Isto ta­ko će bi­ti i ovaj put. Ne mo­že od star­ta da se sve us­po­sta­vi, po­go­to­vo zbog to­ga što ima­mo no­ve igra­če na po­zi­ci­ja­ma ko­je su ba­za u ko­šar­ci – cen­tar i plej­mej­ker. Po­treb­no je još da se na­pra­vi od­nos, ka­ko bi­smo iz sve­ga to­ga ušli u ulo­ge iz ko­jih mo­že­mo naj­bo­lje da do­pri­ne­se­mo eki­pi – pod­vu­kao je pr­vo­ti­mac Voj­vo­di­ne.

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar