Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ljubav puni rezerve krvi

U ZAVODU ZA TRANSFUZIJU KRVI HUMANOST NEMA GRANICE Ljubav je najbolja motivacija I AKO POSTOJI STRAH OD IGLE

11.09.2024. 07:33 07:44
Piše:
а
Izvor: dnevnik

Suve ulice našeg grada osvežila je prva letnja kiša, a tmurno vreme prethodnog jutra sugrađane nije sprečilo da malim korakom, a velikim rezulatatom pokažu humanost.

Hodnici Zavoda za Transfuziju krvi Vojvodine i ovog puta bili su ispunjeni pozitivnom energijom i nasmejanim licima koja su bila spremna da samo jednom jedinicom krvi spase čak tri života. 

– Humanost nema granice, nikakve vremenske prilike ne treba da budu prepreka, ova dugo očekivana kiša je negde dobro došla, ali nama baš i ne ide naruku jer će verovatno smanjiti broj dolazaka, ali sam zadovoljna dosadašnjim odzivom – rekla je rukovodilac odseka za organizaciju i motivaciju davalaca krvi i PR Zorica Bjelić.

Želimo da pokažemo našim dobrovoljnim davaocima krvi koliko su nam bitni, njihovo zdravlje je važno njima koliko i nama, a ovo je prilika da im ukažemo ukoliko je prisutan neki zdravstveni problem (Zorica Bjelić)

а
Izvor: dnevnik

Jučerašnja akcija bila je malo drugačija od uobičajenih, donela je i određene pogodnosti za dobrovoljne davaoce da ih podseti da je i njihovo zdravlje na prvom mestu. Zauzvrat humanosti davaoci su dobili besplatnu kontrolu i analizu krvi.

– Našim dobrovoljnim davaocima uzeli smo još dve epruvete, jedna će poslužiti za analizu kompletne krve slike, a druga za biohemijske analize. Želimo da im pokažemo koliko su nam bitni, njihovo zdravlje je važno njima koliko i nama, a ovo je prilika da im ukažemo ukoliko je prisutan neki zdravstveni problem – kaže Bjelić.

Redovi za čekanje suprotstavili su se kiši i pokazali  veličinu svesti o međusobnoj brizi. Iz ugla jednog od sugrađana – Atile Bujdoša – ovo je vrlo korisna akcija koja privlači veliki broj dobrovoljnih davalaca krvi. Čini se da su mnogi prepoznali isto, te gužva ne izostaje, budući da ovakvo mesto ne predstavlja razlog za tenziju i napetost već samo za mrvicu treme, jer kroz razgovor s ljudima ispunjenim smehom i međusobnom podrškom vreme prođe čim trepneš.

– Ja se inače plašim igle, ali ta neka doza humanosti preovladava strah zarad nečeg dobrog, verujem da svi mogu da se naviknu na taj čin dobrovoljnog davalaštva kako bi nekom, a da čak ni ne znaju kome, spasli život – veli naš humani sugrađanin. 

а
Izvor: dnevnik

Ja se inače plašim igle, ali ta neka doza humanosti preovladava strah zarad nečeg dobrog, verujem da svi mogu da se naviknu na taj čin dobrovoljnog davalaštva kako bi nekom, a da čak i ne znaju kome, spasli život (Atila Bujdoš)

Iako se broj davalaca krvi u prvih osam meseci ove godine, u odnosu na prošlu, povećao za 1.600, 0 negativna i A negativna su krvne grupe koje su u konstantnom deficitu, te je apel posebno upućen onima koji njima raspolažu. Iz Zavoda pozivaju i na doniranje trombocita koji su potrebni svakog dana, a koje nije moguće skladištiti zbog kratkotrajnosti koju imaju. Prilikom doniranja trombocita ostatak krvi se vraća, što je proces koji može da se radi na svakih 15 dana. 

– Ovo mi je prvi put da dajem trombocite, a dobrovoljni davalac sam već dve godine – izjavio je Pavle Jurišić. – Svi treba da nađu devojku koja je medicinska sestra pa da iz prve ruke znaju koliko je krv važna za pacijente, odatle proizilazi i moja motivacija.

Strpljenjem i dobrom voljom stiče se opšte dobro, a zaposleni svako oklevanje prekidaju kroz opuštenost koja obećava da će sve biti u redu.

M. Vukčević

 

 

Izvor:
dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
POGODNOSTI ZA DOBROVOLJNE DAVAOCE Besplatna analiza krvi

Provera zdravstvenog stanja dobrovoljnih davalaca krvi

POGODNOSTI ZA DOBROVOLJNE DAVAOCE Besplatna analiza krvi

10.09.2024. 07:30 07:32
AKCIJA ZAVODA ZA TRANSFUZIJU KRVI VOJVODINE Dobrovoljni davaoci KRV MOGU DATI NA TRI MESTA U NOVOM SADU

AKCIJA ZAVODA ZA TRANSFUZIJU KRVI VOJVODINE Dobrovoljni davaoci KRV MOGU DATI NA TRI MESTA U NOVOM SADU

05.09.2024. 07:32 07:34
(FOTO) ODRŽANA AKCIJA ZAVODA ZA TRANSFUZIJU KRVI VOJVODINE „Rezerve su loše”; Prikupljanje krvi u centru grada, apel davaocima

SAM PROCES DAVANJA KRVI TRAJE OD 10 DO 15 MINUTA

1

(FOTO) ODRŽANA AKCIJA ZAVODA ZA TRANSFUZIJU KRVI VOJVODINE „Rezerve su loše”; Prikupljanje krvi u centru grada, apel davaocima

09.09.2024. 18:35 18:52