Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) OTVARANJE PRVE PODZEMNE JAVNE GARAŽE U NOVOM SADU SAMO ŠTO NIJE Parterno uređenje kod Banovine ušlo u završnicu; Uskoro novih 167 parking mesta u gradu

05.09.2024. 09:03 10:01
Piše:
Izvor: Dnevnik

Pitanje je dana kada će prva podzemna javna garaža u Novom Sadu kod Banovine u centru grada biti otvorena za građane, pošto je parterno uređenje ušlo u samu završnicu.

Zelene površine su još pre nekoliko sedmica nasute zemljom, uređeni su pešačke staze i plato uz autobusku stanicu, postavljene su klupe i kante, ulaz i izlaz iz garaže je već nekoliko dana tokom noći osvetljen, a završeno je asfaltiranje Ulice vladike Platona. Garaža će biti u javnom režimu korišćenja, i vozači će je moći koristiti 24 časa dnevno, uključujući vikende i praznike. 

Kako je najavljeno, u pitanju je moderna podzemna garaža koja će se prostirati na 6.280 kvadratnih metara, a na dve etaže raspoređeno je 167 parkinga. Na prvom podzemnom nivou nalazi se 79 parking mesta, od toga devet za osobe sa invaliditetom, i osam za električna vozila, a na drugom podzemnom nivou nalazi se 88 parking mesta. Prilazi garaži su planirani od banovinskog prolaza i Ulice vladike Platona, iz pravca Žarka Zrenjanina. 

8.000 kvadratnih metara biće travnjak

Na osnovu ugovora o koncesiji, Novi Sad je preuzeo komunalno opremanje i izgradnju infrastrukture neophodne za funkcionisanje podzemne garaže kod Banovine. Važan je podatak da će u garađi biti 40 mesta manje nego što je bilo predviđeno prvobitnim projektom. Naime, kompanija „Inobačka“ odlučila je da podrži inicijativu građana Novog Sada i Grada Novog Sada, te je upodobila projekat podzemne garaže po kom je prvobitno trebalo da bude 207 parking mesta.

Zelene površine su još pre nekoliko sedmica nasute zemljom, uređeni su pešačke staze i plato uz autobusku stanicu, postavljene su klupe i kante, ulaz i izlaz  iz garaže je već nekoliko dana tokom noći osvetljen

Projekat je izmenjen kako bi se očuvala zelena površina, a na ovaj način sačuvan je drvored jablanova i jedno stablo kestena, koji nisu bili pod zaštitom, koji su prvobitnim projektom bili predviđeni za uklanjanje.

Prema ranijim najava na oko 8.000 kvadratnih metara biće travnjak, dok je na  površini oko 1.000 kvadrata predviđen malč, a biće posađeno i različito žbunje i cveće.

Prilaz garaži je od banovinskog prolaza i Ulice vladike Platona, iz pravca Žarka Zrenjanina

Prilikom uređivanja vodilo se računa da javni prostor bude bezbedan i bez arhitektonskih barijera, da bi se obezbedio brz, lak i siguran  pristup svim korisnicima, a materijal za popločavanje kvalitetan kako bi se obezbedila otpornost na atmosferske uticaje i učestalo korišćenje.

Više od 1.200 novih parking mesta u gradu

Grad Novi Sad će u narednom periodu kroz javne garaže dobiti više od 1.200 novih parking mesta. Osim garaža kod Banovine i u Ulici Modene,  u centru Novog Sada planirana su još dva takva javna objekta – na uglu Šafarikove i Uspenske, kao i na Trgu republike.

Plan je da se izgradnjom javnih garaža, osloboditi prostor za širenje pešačkih i biciklističkih staza, kao i za povećanje zelenih površina. Ulična parking mesta će se postepeno premestiti u garaže, dok će na ulicama ostati parking mesta namenjena osobama sa invaliditetom i drugim socijalno osetljivim grupama.

S. Kovač

Foto: S. Šušnjević, F. Bakić, printskrin Vojvodina uživo

Autor:
Pošaljite komentar
CENE GARAŽA U NOVOM SADU ASTRONOMSKE Od cifre za koju se prodaju zavrteće vam se u glavi EVO KOLIKO JE NAJSKUPLJA

CENE GARAŽA U NOVOM SADU ASTRONOMSKE Od cifre za koju se prodaju zavrteće vam se u glavi EVO KOLIKO JE NAJSKUPLJA

17.07.2023. 08:42 10:00
Podzemna garaža kod Banovine skoro u nivou okolnog terena

Podzemna garaža kod Banovine skoro u nivou okolnog terena

25.01.2023. 12:09 12:16