Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BEZBEDNOST UČENIKA NA PRVOM MESTU U ponedeljak kreće pojačana kotrola saobraćaja i kriminala u zonama škola OVO SU SAVETI MUP-a, DOBRO OBRATITE PAŽNJU

01.09.2024. 17:42 17:50
Piše:
Izvor: Pixabay.com/Rina

Pripadnici Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova povodom početka školske godine vršiće kontrolu u zonama škola i preduzimati sve mere prilikom ovih kontrola kako bi se očuvao nivo bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a prevashodno đaka pešaka. 

Policijski službenici saobraćajne policije apeluju na roditelje da ukažu deci na pravila bezbednog učešća u saobraćaju, te da ih savetuju da pre stupanja na kolovoz obavezno pogledaju levo i desno, da bi se uverili da mogu bezbedno stupiti na kolovoz i bezbedno preći. 

Takođe, neophodno je da kolovoz prelaze na obeleženim pešačkim prelazima i da obavezno to čine isključivo kada je na semaforu za pešake upaljeno zeleno svetlo, kao i da ne koriste mobilni telefon i slušalice kada prelaze preko kolovoza. 

Neophodno je ukazati deci i da kolovoz prelaze najkraćim putem, bez trčanja, kao i da vode računa da ih vozači vide pre prelaska, odnosno da put ne prelaze između parkiranih vozila, kao i da se uvere da je vozač počeo da koči. 

Takođe, poželjno je da u popodnevnoj smeni đaci pešaci nose retroreflektujuće delove na odeći i obući ili svetloodbojni prsluk, kako bi ih vozači bolje uočili i da paze kada izlaze iz autobusa, i da ne prelaze kolovoz ispred ili iza zaustavljenog autobusa, već kada autobus ode sa stajališta. 

Uprava saobraćajne policije svim roditeljima i đacima želi bezbedan i srećan početak nove školske godine.

MUP će đacima obezbediti siguran boravak u školama

MUP Srbije spreman je da đacima pruži sigurnost i u narednoj školskoj godini, ali i da im put od škole do kuće učini bezbednijim, kroz nove školske patrole za koje su nabavljena i nova, dodatna vozila, izjavio je danas uoči početka školske godine pukovnik policije Ranđel Milošević.

MUP ima dužnost i obavezu da deci i roditeljima pruži osećaj bezbednosti, rekao je za Tanjug Milošević i dodao da su zvaničici MUP-a u tom cilju prisustvovali i sastanku u Ministarstvu prosvete sa načelnicima školske uprave.

Policija je tu da zaštiti učenike prilikom dolaska u škole, ispred školskog dvorišta i u školskom dvorištu, kazao je Milošević i naglasio da su rešili da pojačaju i prošire bezbednost na putu od škole do kuće.

"Put od škole do kuće smo analizirali, kako da pojačamo bezbednost kroz nove školske patrole i obezbedili smo određeni broj vozila koja će se koristiti u tu svrhu i za pojačanje bezbednosti učenika prilikom dolaska i odlaska iz škole", naveo je on.

 Pukovnik dodaje da će policija nastaviti da radi i ono što je do sada radila.

 "Prisustvo svih policijskih službenika i kriminalističke i saobraćajne i policije opšte nadležnosti biće u blizini škola, a kroz razvoj različitih programa, projekata, edukacija, uticaćemo na bezbednosnu kulturu učenika i bićemo u školama", kazao je Milošević.

Na pitanje da li to znači da ćemo u školskom dvorištu viđati školskog policajca i da li će biti nekih promena, novina u odnosno na prošlu godinu, odgovorio je potvrdno.

"Shodno izvršenim analizama shvatili smo da moramo značajnije da delujemo na svest o bezbednosnoj kulturi učenika, da shvate šta je to bezbedno, šta nije i kako lako dolazi do nekih događaja o kojima nisu razmišljali. Podizanje bezbednosne kulture vršimo kroz realizaciju projekata kao što su 'Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo' za osnovce, ali i onih vezanih za druge bezbednosne teme poput narkomanije, visokotehnološkog kriminala, pedofilije, prevara preko interneta, pretnji", kazao je on.

U tom cilju, kako je dodao, vrše se razna predavanja i edukacije kako đaka tako i njihovih roditelja kojim policija daje preporuke kako da prate ono što im rade deca, kako da ih usmeravaju i štite od rizika.

Prema njegovim rečima, važno je ponovo podsetiti roditelje i na platformu "Čuvam te", koja već godinama funkcioniše, gde mogu da dobiju dodatne informacije iz različitih bezbedonosnih oblasti. Tu, navodi, svaki roditelj može da pročita nešto novo, da se ohrabri kako da se ponaša prema detetu, ali na toj platformi postoji i mogućnost prijave bilo kakvog nasilnog događaja, na neki događaj interesantan za školu a zbog kojeg bi trebalo da postupa policija, socijalna služba, tužilaštvo...

Milošević najavljuje da se pripremaju nova rešenja kada se govori o samoj bezbednosti učenika, ali i radnika škole.

Sutra će, dodaje, povodom početka školske godine biti pojačana kontrola saobraćaja. Naglasio je da je dete treba naučiti da je važno da, kada prelazi ulicu, se uveri da ga je vozač video i da je počeo da koči.

"Svim snagama i represivnim metodama ćemo uticati na bezbednost saobraćaja posebno u blizinama škole", kazao je on i podsetio na važnost projekta "Zajedno i sugurno kroz detinjstvo" koji je produkt svih saznanja i aktivnosti policije.

"Kolege iz Uprave kriminalištičke policije su incirale projekat i pokrenuli smo  radionice kako bi od dece tražili da pokažu zrelost i pričaju na teme vezane za nasilje u stvarnom i virtualnom svetu, bezbednost saobraćaja i vanredne situacije", naveo je pukovnik i dodao da je u tom projektu 1.650 njegovih kolega realizovalo više od 35.000 radionica u osnovnim školama širom Srbije.

(Rina/Tanjug)

Autor:
Pošaljite komentar
UČENICI SE SUTRA VRAĆAJU U KLUPE Sve spremno za početak školske godine - poručila ministarka Đukić Dejanović

UČENICI SE SUTRA VRAĆAJU U KLUPE Sve spremno za početak školske godine - poručila ministarka Đukić Dejanović

01.09.2024. 09:45 09:51