Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MRŠAV BILANS RESTITUCIJE U SREMSKIM KARLOVCIMA Vraćeno pet objekata, ni pedalj zemljišta

27.08.2024. 10:00 10:18
Piše:
Izvor: Đ.Radivojević

U Sremskim Karlovcima je u skladu sa odredbama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju vraćeno pet objekata od čega su četiri poslovna prostora i jedna zgrada.

Prvi objekat - poslovna zgrada u Ulici mitropolita Stratimirovića 30 vraćen je 2015. godine, a nakon toga i ostali , među kojima tri laguma - dva u Petrovaradinskoj 1a i jedan  u Ulici Svetozara Markovića 16, kao i poslovni prostor u prizemlju stambeno-poslovne zgrade u Karađorđevoj 3. Zemljište, iako je najviše potraživano, nije vraćeno u dosadašnjem toku restitucije u Sremskim Karlovcima, pošto je najveći deo u privatnoj svojini i korisnici restitucije će biti obeštećeni u skladu sa zakonom. 

Po rečima direktorke Područne jedinice Novi Sad u Agenciji za restituciju Republike Srbije Jasne Selaković,  podnet je 51 zahtev kojim se potražuje imovina na teritoriji opštine Sremski Karlovci. Od toga se 29 zahteva odnosi na potraživanje  nekretnina, a 22 na povraćaj zemljišta. Od toga je rešeno 25 zahteva. 

- Kada je reč o postupcima restitucije u Sremskim Karlovcima, specifično je što u toj opštini nije sprovedena komasacija nakon podržavljenja imovina, kao što je slučaj u većem delu AP Vojvodine - objašnjava Jasna Selaković. - U tom slučaju bi poljoprivredno zemljište bilo vraćano u naturalnom obliku. U Sremskim Karlovcima se u naturalnom obliku vraća identifikovano zemljište koje je danas u javnoj svojini uz ispunjenje drugih zakonom propisanih uslova.

U ovom procesu, doduše na osnovu Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, mnogo bolje prošla je Srpska pravoslavna 

crkva u Sremskim Karlovcima

Jedno od čestih pitanja kada je reč o povraćaju nacionalizovane imovine u Sremskim Karlovcima jeste da li je Karlovačka gimnazija dobila ono što joj je pripadalo. Nažalost, to se nije dogodilo. Selakovićeva kaže da je Agenciji gimnazijska Fondacija podnela zahteve, ali su oni odbijeni jer podnosilac nije spadao u krug lica koja imaju aktivnu legitimaciju za ostvarivanje prava na povraćaj imovine u smislu člana 5 Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

- Bilo je potraživanja i od drugih institucija poput Sokolskog društva i ti zahtevi su odbijeni iz istog razloga - jer podnosioci zahteva ne spadaju u krug lica koja imaju aktivnu legitimaciju za ostvarivanje prava na povraćaj imovine. Članom 5 Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju propisano je da pored fizičkih lica, pravo na vraćanje imovine ili obeštećenje ima jedino zadužbina kojoj je oduzeta imovina, odnosno njen pravni sledbenik - kaže Jasna Selaković. 

U ovom procesu, doduše na osnovu Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, mnogo bolje prošla je Srpska pravoslavna crkva u Sremskim Karlovcima. Crkva je ponovo postala vlasnik svoja  četiri objekta u Ivana Mažuranića 13, zgrade Bogoslovije, internata, Stefaneuma, dvorišne zgrade na Trgu patrijarha Brankovića 3. Vraćena joj je zgrada br. 1 u  Karlovačkih đaka, dve zgrade, pomoćni objekat i stan u Dvorskoj bašti, te Svetosavki dom  na Trgu Branka Radičevića 6. Te nekretnine su vraćene Patrijaršiji SPC, a na području Katastarske opštine Sremski Karlovci je bilo i vraćanja prava svojine na poljoprivrednom, šumskom i građevinskom zemljištu.

Osam poslovnih prostora i tri stana na Trgu Branka Radičevića 5 vraćeno je  Crkvenoj opštini novosadskoj. 

Autor:
Pošaljite komentar
U SUSRET NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI Sremski Karlovci će finansirati prevoz za srednjoškolce

U SUSRET NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI Sremski Karlovci će finansirati prevoz za srednjoškolce

09.08.2024. 13:37 13:56
GRADONAČELNIK MILAN ĐURIĆ SASTAO SE S PREDSEDNIKOM OPŠTINE SREMSKI KARLOVCI DRAŽENOM ĐURĐIĆEM Zajednički projekti za bolji život građana

GRADONAČELNIK MILAN ĐURIĆ SASTAO SE S PREDSEDNIKOM OPŠTINE SREMSKI KARLOVCI DRAŽENOM ĐURĐIĆEM Zajednički projekti za bolji život građana

18.07.2024. 09:22 09:25