Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U SREMSKOJ KAMENICI SE NALAZI NAJLEPŠI NOVOSADSKI PARK Uživanje u šumi na 33 hektara POD KROŠNJAMA 7.500 STABALA

26.08.2024. 08:48 09:11
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Najlepši  i najveći novosadski park nije u gradu, već se nalazi na desnoj obali Dunava, u Sremskoj Kamenici. Prostire se na 33 hektara, a posetioci mogu da uživaju u šetnji uređenim stazama, pa i da se spuste do Dunava.

U srcu parka je dečje igralište, a mi smo tu zatekli Nemanju Petrovića sa porodicom. Došao je sa suprugom i troje male dece koji imaju pet i tri i po godine i bebom od deset meseci.

– Dolazimo u Kamenički park bar jednom u mesec dana, jer zbog obaveza ne možemo češće, a idemo i u druge parkove. Sviđa mi se ovo zelenilo i drveće i to što možemo da pobegnemo malo od asfalta u gradu. Deci je lepo, uživaju ovde, imaju igralište – ispričao je Nemanja Petrović i dodao da je on iz Batočine, ali je Novom Sadu dve i po godine na specijalizaciji iz radiologije.

Ova porodica dolazi u Kamenički park i zimi, tada ponesu sanke, pa se deca sankaju i prave sneška.

– Ovo nam je ubedljivo najlepši park u gradu, u rangu sa parkom iz Bukovičke banje. Dolazimo ponekad i sa priteljima i napravimo piknik. Čisto je i uredno i nema smeća – kazao je Petrović i napomenuo kako mu jedino fali cveće u Kameničkom parku.

Ni letnje temperature nisu sprečile posetioce da dođu i uživaju u prirodnoj hladovini i udahnu kiseonik. Ljudi šetaju, sede po klupama, a neki su doveli i pse da ih istrče van gradske vreline.

Pojedini delovi parka, koji je spomenik prirode, nisu bezbedni, jer se pojavilo klizište, pa su na dve lokacije postavljene trake da posetioci ne bi išli u taj deo.


Park ima više od 7.500 stabala

Kamenički park ima više od 7.500 stabala i predstavlja najraznovrsniju i najbogatiju dendrofloru novosadskih parkova. Dominiraju autohtone lišćarske vrste drveća u okviru šumskih zajednica koje su raspoređene u tri nivoa. Uz samu obalu Dunava dominiraju stabla vrbe i topole, na središnjem prostoru parka su hrastovi , a na najvišim delovima terena prisutna su stabla srebrne lipe, javora, klena, mleča , graba i dr. Posebno se svojom lepotom ističu dva hrasta koji se nalaze u centralnom delu parka. To su najstariji hrastovi u Novom Sadu i datiraju iz 1805. godine.


Park krasi i nedavno očišćeno jezero, na kojem su procvetali divni lokvanji, a tu je i jato patkica. Posetioci često sede na klupama uz jezero i uživaju u prirodi.

Kamenički park je pod ingerencijom JKP „Gradsko zelenilo”, a u ovom preduzeću navode da je lokacija parka izuzetna, s obzirom na to da leži na severnoj padini Fruške gore, a celom dužinom izlazi na Dunav, čineći deo „zelenog prstena” uz desnu obalu Dunava.

Kada je reka niska, kao što je sada slučaj, onda se pojavi i plaža. Kamenička plaža nije uređena, te je veliki rizik ići po njoj bosonog. Porodica Šepecanović je ipak došla sa decom, kako bi se malo osvežili uz Dunav. Njihova malena ćerka Vasja rekla nam je da se ne kupaju jer nisu poneli kupaće kostime.

U parku se nalazi i više skulptura, među kojima je najpoznatija ona postavljena u centralnom delu, na glavnom vidikovcu – „brežuljku ruža” ili tzv „pentagonu”, u vidu pet stubova sa likovima koji liče na rimske vojnike. U parku su i ostaci skulpura „Sfinge” i „Devojke koja leži”.

LJ. Petrović

Autor:
Pošaljite komentar
Biciklom kroz Vojvodinu: Ribnjak i  Kamenički park

Biciklom kroz Vojvodinu: Ribnjak i  Kamenički park

15.04.2023. 22:46 22:51
U KAMENIČKOM PARKU ZAŠTITA DRVEĆA INJEKTOROM Zalivanje zelenila i košenje ambrozije i trave na više lokacija

U KAMENIČKOM PARKU ZAŠTITA DRVEĆA INJEKTOROM Zalivanje zelenila i košenje ambrozije i trave na više lokacija

12.08.2024. 14:33 14:47
OD NAREDNE NEDELJE Saniranje klizišta u Kameničkom parku

OD NAREDNE NEDELJE Saniranje klizišta u Kameničkom parku

13.06.2024. 15:52 16:02