Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NEOBIČAN UREĐAJ ISPLIVAO NA PLAŽI NA JADRANU Kupač koji ga je pronašao mislio da je to samo pecaroški plovak ISPOSTAVILO SE DA JE DRAGOCEN, EVO I ZAŠTO

14.08.2024. 21:48 21:53
Piše:
Izvor: Pixabay.com

Damir je, tokom ovogodišnjeg letovanja, na Jadranu pronašao neobičan, a ispostaviće se dragocen uređaj.

Kako je naveo u svom tekstu za Morski.hr, šetajući obalom na Dugom otoku, kod uvale Sakarun, zapazio je predmet poprilično neuglednog izgleda, koji je na prvu izgledao kao plovak za ribolov.

"Međutim kad sam ga podignuo, osetio sam da je teži od plovka i da je njegov 'štapić' zapravo nekakva savitljiva antena. Zbog dugotrajne izloženosti atmosferilijama i moru, izgledao je loše i istrošeno. Ipak, sitnim slovima naziralo se wildlife.. i scientific instrument i kao ljubitelj prirode i iz znatiželje sam ga poneo sa sobom", naveo je Damir u svom tekstu.

Kako navodi, na internetu je, nakon kraće potrage našao informaciju da se radi o sofisticiranom uređaju naziva MiniPAT (eng: pop-up archival transmitting tag, PAT ili PSAT), koji služi za praćenje kretanja i ponašanja velikih morskih životinja.

"Kombinuje tehnologiju snimanja podataka na uređaj i komunikaciju preko satelita, pri čemu ta komunikacija sa bazom funkcioniše samo kada je životinja na površini, ili kad se PAT odvoji i ispliva. Uprkos malim dimenzijama ovaj uređaj prikuplja ceo niz korisnih podataka, GPS trag, dubinu, temperaturu, svetlost, brzinu kretanja ili zaranjanja i mnoge druge. Oblik mu je hidrodinamičan, da bi stvarao što manji otpor svom domaćinu, a na telo se spaja pomoću kopče pri čemu se koristi iglica od materijala koji korodira, pa se odabirom odgovarajuće iglice s poznatim vremenom korodiranja može odrediti vremensko trajanje praćenja životinje. Nakon odvajanja PAT ispliva i šalje podatke preko satelitske veze (od tuda i ime pop-up)", naveo je Damir za Morski.

Svestan da ovaj predmet verovatno sadrži dragocene podatke, Damir je uradio nešto što možda ne bi svako.

"Kad sam saznao o čemu se radi, a bio je vidljiv i tekst na italijanskom sa molbom pronalazaču da uređaj vrati kao i kontakt podatak – broj telefona, odlučio sam da kontaktiram vlasnike. Našao sam i serijski broj uređaja. S obzirom na to da ne znam italijanski, a pretraga broja nije dala rezultate, odlučio sam na adresu nekoliko italijanskih instituta za biologiju mora da pošaljem e-mail, na engleskom, sa molbom da pokušaju da nađu vlasnika broja i proslede mu moj e-mail. Računao sam da naučna zajednica, koja koristi tako specifičan uređaj, nije velika i da su dobro međusobno povezani. Taktika se pokazala uspešnom i još istog dana javio mi se naučnik iz Barija, koji je postavio taj PAT", kaže Damir.

Tada je saznao i koju životinju je "pratio" ovaj neobični "plovak".

"Objasnio mi je da je pre malo više od godinu dana postavljen na morskog psa modrulja i da im je njegov povratak jako bitan, budući da je tek nakon vraćanja uređaja moguće izvaditi sve vredne podatke koje je on prilikom svog rada prikupio. Satelitskom vezom se zbog raznih ograničenja, šalju samo neki podaci i u manjem opsegu. Razmenili smo podatke i on je organizovao kurirsku službu koja je preuzela MiniPAT, tako da ceo postupak nije tražio nikakav moj poseban angažman ili trošak, osim malo dobre volje. Ne znam je li to uobičajeno, ali u ovom slučaju za pronalazača je bila predviđena i korektna nagrada za trud", otkriva Damir.

Ističe i da je cela ova priča bila dosta zanimljiva njegovoj porodici i prijateljima.

"Većina komentara bila je u smeru kako sam ga uopšte primetio, jer više-manje svi koji su videli uređaj rekli su mi da ga ne bi zapazili, pa makar i stali na njega na plaži. Zaista ne izgleda ni posebno, ni korisno, ni zanimljivo i svojim ispranim izgledom se potpuno stopi sa ostalim naplavinama i komadićima koječega, kojih na žalost ima puno na našoj obali. Pa i meni je malo nedostajalo da samo prođem pored njega", kaže Damir.

Zato je, kaže, i odlučio da napiše tekst, sa nadom da će povećati svest ljubiteljima prirode, meštanima, pecarošima i turistima o postojanju ovakvih uređaja i njihovoj važnosti.

"Sigurno je da istraživači, na žalost, moraju računati na velik postotak njihovog gubitka međutim taj postotak se ipak može smanjiti, a svaki uređaj koji se vrati je doprinos više razumevanju morskog života i samim tim može da doprinese njegovom očuvanju. A da bi neko uređaj vratio – prvo treba da ga primeti".

Kako izgleda uređaj koji je Damir pronašao, pogledajte ovde.

(Telegraf.rs)

Autor:
Pošaljite komentar