Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„DNEVNIK“ SAZNAJE: U KCV KOD TROJE PACIJENATA IZBEGNUTA OPERACIJA ŠTITASTE ŽLEZDE Radiofrekventnim talasima na čvoriće 

27.07.2024. 09:08 09:17
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

- Tokom prethodne nedelje u Univerzitetskom Kliničkom centru Vojvodine, urađene su tri radiofrekventne ablacije nodusa štitaste žlezde, zbog čega ovi bolesnici neće morati da se operišu – kaže profesorka dr Tijana Ičin iz Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma.

Kod više od 50 odsto ljudi koji urade ultrazvuk štitaste žlezde može da se pronađe jedan ili više nodusa, odnosno čvorića. Kako navodi profesorka Ičin srećom, oko 97 odsto nodusa u štitastoj žlezdi je dobroćudne prirode. Neki od njih, iako dobroćudni, mogu da stvaraju višak hormona štitaste žlezde što može da se manifestuje simptomima ubrzanog rada štitaste žlezde i njih nazivamo toksični adenomi.

- Sa druge strane, neki nodusi mogu biti većih dimenzija i izazivati smetnje zbog pritiska na okolne strukture u vratu, što može izazvati probleme sa gutanjem, disanjem, osećaj pritiska u vratu ili predstavljati estetski problem – navodi dr Ičin.

Ovom metodom se mogu tretirati čak i neki zloćudni nodusi štitaste žlezde za koje nije moguća druga terapija( profesorka dr Tijana Ičin)

Većina nodusa u štitastoj žlezdi ne predstavljaju zdravstveni problem i tokom godina se prate ultrazvučnim pregledima uz proveru funkcije štitaste žlezde. Retki zloćudni nodusi se leče operacijom i dodatnim terapijama. Toksični adenomi mogu da se leče primenom radioaktivnog joda. Međutim, nodusi koji su dobroćudni, a izazivaju kompresivne tegobe, kao i neki toksični adenomi mogu se operisati, ali se mogu i tretirati nekom od metoda minimalno invazivnih tehnika, kao što su radiofrekventna ili laserska ablacija nodusa.


Jedan dan u bolnici

- U Vojvodini, radiofrekventnu ablaciju štitaste žlezde bolesnici mogu da urade u Univerzitetskom Kliničkom centru Vojvodine. Da bi se nekom načinila RFA potreban je pregled endokrinologa koji će uraditi ultrazvučni pregled štitaste žlezde i proveru funkcije štitaste žlezde kao i aspiracionu biopsiju nodusa štitaste žlezde kako bi se potvrdila dobroćudna priroda nodusa. Nakon toga, naš tim za RFA dogovara termin ablacije. Na dan kada je planirana RFA, bolesnik ostaje nekoliko sati u bolnici i nakon toga odlazi kući. Sama metoda nije bolna i radi se u lokalnoj anesteziji. Pogodna je i za bolesnike sa drugim komorbiditetima – istakla je dr Ičin.


- Radiofrekventna ablacija nodusa štitaste žlezde ili kraće RFA je metoda kod koje se radiofrekventnim talasima nodus štitaste žlezde zagreje do određene temperature koja dovodi do koagulacije tkiva u nodusu. Tokom nekoliko meseci nakon procedure, dolazi do postepenog smanjenja veličine nodusa koje može biti i do 80 odsto od početnog volumena nodusa. Samim smanjenjem tkiva nodusa dolazi do smanjenja pritiska na okolne strukture u vratu, te i do nestanka kompresivnih tegoba, a kod toksičnih adenoma dolazi do normalizacije funkcije štitaste žlezde. Ovom metodom se mogu tretirati čak i neki zloćudni nodusi štitaste žlezde za koje nije moguća druga terapija – napominje dr Ičin.

LJ. Petrović

Autor:
Pošaljite komentar
RANA DIJAGNOSTIKA JE POLA ZDRAVLJA Preventivni pregledi ŠTITNE ŽLEZDE još danas u DZ „Novi Sad“ (FOTO)

RANA DIJAGNOSTIKA JE POLA ZDRAVLJA Preventivni pregledi ŠTITNE ŽLEZDE još danas u DZ „Novi Sad“ (FOTO)

22.10.2023. 14:14 14:17
OVU SU 9 NAJBOLJIH NAMIRNICA ZA ZDRAVLJE ŠTITNE ŽLEZDE Da li ste ih uvrstili u svakodnevni obrok

OVU SU 9 NAJBOLJIH NAMIRNICA ZA ZDRAVLJE ŠTITNE ŽLEZDE Da li ste ih uvrstili u svakodnevni obrok

13.03.2024. 11:59 12:19
PREVENTIVNI PREGLEDI U NEDELJU U DOMU ZDRAVLJA NA LIMANU Uradite ultrazvuk štitne žlezde i EKG, a evo i šta još

PREVENTIVNI PREGLEDI U NEDELJU U DOMU ZDRAVLJA NA LIMANU Uradite ultrazvuk štitne žlezde i EKG, a evo i šta još

13.07.2024. 12:51 13:00