Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

IZABRANE NAJLEPŠE BAŠTE SREMSKIH KARLOVACA Osećaj za lepo i trud urodili plodom

22.07.2024. 11:31 11:55
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Pobednik ovogodišnje akcije „Sačuvajmo lepe kuće i bašte“ Društva za negovanje tradicija i razvoj Sremskih Karlovaca, u kategoriji savremena kuća i bašta je Sandra Orčić Dragović iz Ulice Sime Milutinovića Sarajlije 3.

Po rečima predsednice ocenjivačke komisije, inženjera hortikulture u penziji Jasne Atanacković, u pitanju je bašta uređena prema modernim principima gde naročito do izražaja dolazi izbor i nega sadnog materijala, kako cvetnog tako i drvenastog. Prizor u dvorištu Sandre Orčić Dragović pravi je praznik za oči i pokazatelj posvećenosti pobednice i članova porodice ideji o oplemenjivanju životnog prostora.

Drugo mesto u istoj kategoriji pripalo je Veljku Malbaši iz Ulice Ilije Okrugića 2a, koji je sa svojom porodicom pre nešto više od deset godina kupljenu kuću i prostrano dvorište pretvorio u prijatan ambijent, u kom se ističe cvećem i zelenilom oplemenjen zid.

Čest detalj u karlovačkim dvorištima i baštama je vinjaga koja je u ovom slučaju zamenila garažu, a kao i u prethodnom slučaju, za travnjak, vlasnici su dobili najviše ocene. Svojom otvorenošću prema ulici, bašta porodice Malbaša doprinosi ostvarenju jedne od ideja Društva za negovanje tradicija, a to je da se lepi karlovački ambijenti izlože pogledima drugih ljudi, naročito turista.

Nevenka Kovačević iz Ulice Vuka Karadžića 20, osvojila je ove godine treće mesto. Glavni adut kuće i bašte Nevenke Kovačević je ubedljivo najlepši pogled na tornjeve karlovačkih crkava i krovove kuća, kome je besprekorno odnegovan travnjak sa belom ogradom samo ram koji do neslućenih razmera ističe lepotu prizora kojim se oči napajaju s te tačke Karlovaca.

Dobitnici nagrada u kategoriji sačuvajmo ambijent stare kuće i bašte su Nataša Veselinović iz Ivana Mažuranića 5 i Krešimir Blažević iz Grobljanke 11. Oboje su bili učesnici u ovoj blizu tri decenije dugoj akciji. Veselinovići istrajavaju u nameri da jednu od najstarijih kuća u Karlovcima i dvorište zadrže u nekadašnjem obliku i stilu.

Krešimir Blažević je napravio odličan spoj stare kuće nabijače i ambara sa modernom kućom i baštom. U toj simbiozi satrog i novog mesto su našli i predmeti koji su se u prošlosti u domaćinstvu upotrebljavali kao drvena korita, krunjač, stara vinogradarska oprema, a naročito su vredne pažnje žardinjere od železničkih pragova i držači za cveće od kovanog gvožđa.


Kategorija kuća u prirodi

U kategoriji novijeg datuma - kuća u prirodi, nagrada ide u ruke Dušana Vlahović koji je sa porodicom život u stanu u Novom Sadu zamenio za život u kući na Kraljevom bregu 273, odnosno Ulici Uroša Predića 4. Na prostoru od 3.200 metara kvadratnih kompleks za život i uživanje sa kućom, letnjikovcem, bazenom, i odličnim odabirom sadnog materijala, praznik je za oči.

Komisija je pohvalila učesnice akcije Bosu Kadić i Maju Rabrenović, ali i Aleksu Jeftića i Branislava Kusa, koji se nisu prijavili, kao pojedince koji svojim delovanjem mnogo čine za očuvanje starih ambijenata. Jeftić je u zaštićenoj zoni sagradio novu kuću po uzoru na staru koja je na istom mestu postojala i sada je oplemenjuje raznovrsnim biljkama, dok Kus kupivši kuću na prostoru nekadašnje karlovačke pivare ulaže ogromne napore da zatečen ambijent starih laguma zadrži ulepašvajući ga cvećem i zelenilom. Komisija je konstatovala da raste broj kuća koji na prozorima imaju saksije sa cvećem, što je pojava koja doprinosi lepoti Karlovaca.


Proglašenje pobednika planirano je na jesen, a o tačnom datumu će učesnici biti na vreme obavešteni.

Tekst i foto: Z. Ml.

Autor:
Pošaljite komentar
(VIDEO) OTVOREN ŠESTI KONKURS „NAJLEPŠA BAŠTA NOVOG SADA”  Đurić: Projekat je dobar primer promocije grada

(VIDEO) OTVOREN ŠESTI KONKURS „NAJLEPŠA BAŠTA NOVOG SADA”  Đurić: Projekat je dobar primer promocije grada

27.05.2024. 16:06 16:16
BIRA SE NAJLEPŠA BAŠTA U SREMSKIM KARLOVCIMA Ne propustite rok za prijavu; Pobednicima vredne nagrade

BIRA SE NAJLEPŠA BAŠTA U SREMSKIM KARLOVCIMA Ne propustite rok za prijavu; Pobednicima vredne nagrade

07.05.2024. 08:28 08:57
(FOTO) PROGLAŠEN POBEDNIK KONKURSA „NAJLEPŠA BAŠTA NOVOG SADA” Pobedu odnela Sanja Arbutina Ćirić

(FOTO) PROGLAŠEN POBEDNIK KONKURSA „NAJLEPŠA BAŠTA NOVOG SADA” Pobedu odnela Sanja Arbutina Ćirić

05.09.2023. 18:59 21:17