Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) SJAJNA ANGELINA TOPIĆ VICEŠAMPIONKA EVROPE: Srpska atletičarka zablistala u Rimu, osvojila srebro u skoku uvis i napravila uvertiru za OI u Parizu

09.06.2024. 22:02 23:10
Piše:
Izvor: Srpski atletski savez

Jedna od najvećih uzdanica srpske atletske reprezentacije Angelina Topić opravdala je očekivanja i Srbiji je donela prvu medalju na Evropskom prvenstvu u Rimu – srebro u skoku uvis.

Sjajna juniorka je do velikog uspeha došla skokom od 1,97 m i osvojila je drugu seniorsku medalju. Prvu je uzela na prethodnom seniorskom EP u Minhenu 2022, kada joj je sa 1,93 m pripala bronza. 

Sada je napravila korak dalje, uzela je sjajnije odličje i to boljim rezultatom nego pre dve godine. 

Fantastičnu sezonu do sada, u kojoj je pomerila svoj juniorski i seniorski državni rekord na 1,98 m, ćerka našeg poznatom atletskog para, Dragutina (skakača uvis) i Biljane Topić (troskokašice), koju upravo trenira otac, krunisala je odličjem i napravila je odličnu uvertiru za najveće takmičenje u 2024. godini – Olimpijske igre u Parizu (26. jul – 11. avgust).

Titulu je odbranila Jaroslava Mahučik iz Ukrajine, aktuelna i svetska šampionka, bronzana sa Olimpijskih igara u Tokiju 2021. pošto je preskočila 2,01 m. Bronza je pripala njenoj zemljakinji Irini Geraščenko - 1,95 m. 

Angelina je još jednom ostvarila istorijski uspeh. Jedina je visašica iz Srbije koja je osvojila medalju na EP i to dva puta. Njen otac Dragutin je 1990. godine bio prvak Starog kontinenta, pa joj preostaje da se izjednači po boji medalje sa njim. 

Dve medalje sa EP na otvorenom osvojio je samo Nenad Stekić, oba srebra (skok udalj), dok Ivana Španović ima dve titule i jedno srebro (dalj). 

Angelinina medalja je 16. za Srbiju na EP na otvorenom. 

Rezultati finala

1. Jaroslava Mahučik (Ukrajina) 2,01 m, 2. Angelina Topić (Srbija) 1,97 m, 3. Irina Geraščenko (Ukrajina) 1,95 m, 4. Mirela Demireva (Bugarska) 1,93 m, 5. Ela Junila (Finska) 1,93 m, 6. Morgan Lejk (Velika Britanija) 1,90 m, 6. Naval Meniker (Francuska) 1,90 m, 8. Imke Onen (Nemačka) 1,90 m, 9. Lia Apostolovski (Slovenija) 1,90 m, 10. Buse Savaskan (Turska) 1,86 m, 11. Kristina Honsel (Nemačka) 1,86 m, 12. Maja Nilsen (Švedska) 1,86 m.

Tok finala u Rimu

Angelina je izgledala samouvereno od početka takmičenja. Odlučila je da propusti početnu visinu od 1,82 m, da bi iz prve bila uspešna na 1,86 m i 1,90 m, što joj je donelo lidersku poziciju. Kiša je, međutim, počela da pada na Olimpijskom stadionu, ali nije mnogo smetala takmičarkama.

Na 1,93 m je Topićeva morala dva puta da skače, pa ju je Bugarka Mirela Demireva pretekla na prvom mestu pošto je iz prve preskočila tu visinu.

Aktuelna evropska i svetska prvakinja Ukrajinka Jaroslava Mahučik propustila je 1,93 m, a lako je pre toga rešila zadatak na 1,90. Na 1,93 m su ispale četiri takmičarke.

Angelina je zatim 1,95 m preskočila iz prve, a tada je i Mahučik isto učinila. Na ovoj visini su još dve visašice završile takmičenje, Demireva i Ela Junila iz Finske, tako da je tada bilo jasno da je Topićeva osvojila medalju za Srbiju.

Preostalo je da se rasporede boje odličja između naše zvezde, Mahučikove i još jedne Ukrajinke Irine Geraščenko, koja je bila treća jer je 1,95 m preskočila iz drugog pokušaja.

Angelina je iz trećeg pokušaja preskočila 1,97 m, a posle je Irina bila neuspešna na ovoj visini i ispala je iz igre za srebro i zlato. Zato je Mahučik iz prve rešila i treći zadatak na 1,97 m.

Ukrajinka, bronzana sa OI u Tokiju, koja ima lični rekord 2,06 m, bila je istaknuta favoritkinja u duelu za zlato sa Angelinom. Kada je imala osigurano srebro naša visašica je propustila 1,99 m i probala novi lični i državni rekord – 2,01 m, dok je Mahučik i 1,99 iz prve preskočila, a 2,01 iz druge.

Tri puta je međutim Angelina rušila na 2,01 m. 

K. B. 

 

Autor:
Pošaljite komentar