Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SAMO ZA JUGONOSTALGIČARE Dan mladosti još živi u Bavaništu (FOTO; VIDEO)

25.05.2024. 13:40 12:31
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Nekadašnji Dan mladosti - 25. maj, dan kada je proslavljan rođendan maršala Josipa Broza Tita - obeležen je Bavaništu manifestacijom „Jugonostalgija“ u organizaciji ogranka „Pidikanci” Udruženja građana „Kovinka”.

Na festival su došli gosti iz svih republika nekadašnje Jugoslavije, a predstavili su se kroz kulturno-umetnički program, učestvovanjem na kvizu „Jugonostalgija“, u izboru za mis...

Centrom Bavaništa juče su se vijorile jugoslovenske zastave - plava, bela i crvena sa zvezdom u sredini - nizali su se hitovi jugoslovenskih bendova i muzičara, ali i pesme koje slave partizane, Jugoslaviju i Tita. Manifestacija je najpre počela polaganjem venca na spomenik palim borcima u Narodno oslobodilačkoj borbi (NOB), nakon čega je usledio program koji je svečano otpočeo polaganjem pionirske zakletve svih prisutnih. Jer, juče, kada smo (ponovo) postali pioniri, dali smo časnu pionirsku reč da ćemo marljivo učiti i raditi, poštovati roditelje i starije i biti verni i iskreni drugovi koji drže datu reč, da ćemo voleti našu samoupravnu domovinu - Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju - da ćemo razvijati bratstvo i jedinstvo i ideje za koje se borio drug Tito, da ćemo ceniti sve ljude sveta koji žele slobodu i mir!

- Ova zakletva znači da treba da poštujemo starije, da učimo i da radimo, jer to je važno za naš život i našu budućnost - rekla je jedanaestogodišnja mažoretkinja iz Bavaništa Nina Markov, inače članica kluba „Lavice“, koja je zajedno sa ostalim plesačicama nastupila uz Balaševićevu pesmu „Računajte na nas“.


„Tito i Jovanka bili su veličine svog vremena”

Centrali momenat jučerašnje „Jugonostalgije“ bio je kada su Josip Broz Tito i Jovanka belom limuzinom došli u Bavanište. Za njih je upriličen slet, a Titu je uručena štafeta. Nekadašnjeg maršala i prvu damu Jugoslavije verodostojno su predstavili Aleksandar Golovinski iz Dolova i Dragana Čavić iz Pančeva.

- Niko ne može da me ubedi da je za vreme Tita bilo loše, radili smo, imali sve, besplatno zdravstvo, školstvo, u porodici s jednom platom su se školovala deca, zidale kuće, išlo se i na zimovanja i letovanja - priseća se Golovinski.

Premda su organizatori i učesnici manifestacije nailazili na otpor i osudu što oživljavaju jugonostalgiju, upornošću i istrajnošću su uspeli da se i ove godine okupe i druže.

- Biti prva dama Jugoslavije je samo po sebi fascinantno, a da Jovanka i Tito i dalje žive pokazuje kolike su veličine bile i koliki su utisak ostavili na ovaj naš narod - naglasila je Dragana Čavić.


Iako je sama „Jugonostalgija“ nastala na inicijativu tri dame 2022. godine: Tatjane Obradović, Branke Marković i Danijele Protić, kako bi se najpre starije generacije okupile i evocirale uspomene iz perioda SFRJ, sama manifestacija ima za cilj da i mlađima predoči kako se tada živelo.

- I te kako možemo da kažemo da je manifestacija uspešna, došlo nam je više gostiju nego prethodna dva puta - rekla je jedna od organizatorka Branka Marković, ističući da su gosti sa svih strana autobusima i kombijima dolazili u jučerašnji „centar“ Jugoslavije, u Bavanište.

Negujući značajan deo naše istorije na ovakav način važan je i za mažoretkinju Katju Bogdanović (17) čiji su roditelji, bake i deke bili pioniri.

- Znači mi ova manifestacija jer bez istorije mi ne bismo bili ovde danas i ne bismo znali ko smo i šta smo - istakla je Katja. - Neki se ne slažu sa tim što je bilo, ali mi nismo ovde zbog tog političkog stava, nego kako bismo se prisetili kako su se mladi tada odnosili prema učenju, prijateljima, starijima, porodici, kad je bilo više poštovanja. Zbog toga naše mažoretkinje uče kako da poštuju druge i zato polažu pionirsku zakletvu.

 Tekst i foto: Lea Radlovački

Autor:
Pošaljite komentar