OTVOREN DAN POLJA STRNIH ŽITA, krmnog bilja i uljane repice na Rimskim šančevima MARKOSKI: Institut mesto koje GARANTUJE BUDUĆNOST prehrambene industrije (FOTO)
NOVI SAD: Manifestacija Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice održana je danas na Rimskim šančevima u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.
Manifestaciju je otvorio pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Branko Markoski, navodeći da je Institut mesto koje garantuje budućnost prehrambene industrije, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.
Institut za ratarstvo i povrtarstvo ima jak naučni tim od 95 istraživača, a njih 79 su doktori nauka, što je garancija kvaliteta svega što je ponuđeno – semena, tehnologija, obrazovanja i usluga. Tokom 86 godina postojanja, oplemenjivači Instituta stvorili su preko 2000 sorti i hibrida, od čega je više od 1000 registrovano i gaji se i u inostranstvu u preko 30 zemalja, rekao je Markoski i dodao da istraživanja sorti i hibrida semena igraju ključnu ulogu u osiguranju održivosti proizvodnje hrane u budućnosti.
Razvoj novih sorti i hibrida semena omogućava poboljšanje prinosa, otpornosti na bolesti i štetočine, kao i prilagođavanje promenljivim klimatskim uslovima. Ovo je ključno u situacijama poput kriza u snabdevanju hranom, kada se tradicionalni izvori i putevi hrane mogu destabilizovati, izjavio je sekretar i dodao da je ključna podrška naučnim istraživanjima i tehnološkom napretku u ovoj oblasti kako bi se osigurali pouzdani izvori hrane, kao i održive prakse u poljoprivredi – srži zdravog života.
Direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Jegor Miladinović je istakao da su ove biljne vrste neophodne u ishrani ljudi i životinja, ali istovremeno i u očuvanju plodnosti zemljišta, zbog čega su važni pravilan uzgoj, zaštita i inovacije u proizvodnji.
Tradicionalno, ova manifestacija je prilika za upoznavanje poljoprivrednih proizvođača sa sortimentom brenda NS seme, obilazak oglednih polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice i dobijanje stručnih saveta o tehnologiji gajenja koji će biti primenjeni na njivama.