Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BIZARNO Evo kako su demokrate i ligaši i preko fantomskog pogona novih tehnologija ispumpali više od 35 miliona evra – štampali knjigu „Paranoja u svemiru”, kupovali četke i creva

18.05.2024. 11:02 11:40
Piše:
Foto: Dnevnik

Dok su suvereno vladali Novim Sadom i Vojvodinom, Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine osmislile su sistem za ispumpavanje novca iz budžeta preko Fonda za razvoj novih tehnologija.

Fond je od 2006. do 2011. kroz subvencije tobože finansirao tehnološko unapređenje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika u 112 privatnih firmi, koje su umesto novca vraćale svoje „inovativne“ proizvode. Većina firmi je po dobijanju para iz Fonda završavala u stečaju, niko nije zaposlio nijednog novog radnika, a Pokrajinska vlada se „bogatila“ bizarnim proizvodima poput depilatora, ili bikovske sperme.

Četkice za zube i „Paranoja u svemiru“

Među 112 fantomskih pogona novih tehnologija, kojima je poklonjeno preko 35 miliona evra,  po bizarnosti se isticao značajan broj novosadskih firmi. Jedna gradska štamparija dobila je subvenciju od 44 miliona dinara, za štampanje knjige „Paranoja u svemiru“ i sličnih naslova.

Novosađani su se proslavili u kreativnosti pranja para i kroz dobijanje subvencije za ovođenje nove tehnologije u proizvodnju četki. Dobijenih 18 miliona dinara opravdali su tako što su navodno Pokrajinskoj vladi DS-a i LSV-a isporučili 142.927 malih i 106.560 velikih četkica za zube, koje su podeljene deci sa smetnjama u razvoju u Vojvodini.

Jedna firma iz Jermenovaca, dobila je 200.000 evra i umesto para navodno poklonila gel za ruke novosadskim i vojvođanskim školama.

Plastična creva, sifoni i depilatori za đake

Firma za proizvodnju plastike iz Inđije dobila jeviše od 78 miliona dinara, a umesto para isporučila je gomilu sifona za sudopere i kilometre plastičnih creva novosadskim i  vojvođanskim školama za učenike sa smetnjama u razvoju i Savezu penzionera.

Još je groteskniji slučaj firme, takođe iz Inđije, koja je na ime subvencije od 189.160 evra, nije zaposlila radnike, ali je Pokrajini dostavila setove za depilaciju za sedam vojvođanskih srednjih škola i za Narodni univerzitet.

Čak tri firme su više stotina hiljada evra opravdale isporukom rasada kupusa, salate, paprike, paradajza i rasada cveća dan i noć, navodno za potrebe Kancelarije za inkluziju Roma.

Tehnologija za „kvalitetnije“ mrtvačke sanduke

Finansirana je i jedna brokerska kuća za nepoznate pogone novih tehnologija.

Dobijenih oko 10 miliona dinara, vratili su antifrizo i tečnošću za pranje stakala. Novosađani su preko Fonda za nove tehnologije sa 288.939 evra finansirali prikupljnje bikovske sperme za osemenjavanje krava.

U papirima se vodi da je firma isporučila robu Pokrajinskoj vladi, ali se ne navodi gde je ona dalje završila.

Celih 458.000 evra poklonili su firmi koja je trebalo da razvije novu tehnologiju proizvodnje mrtvačih sanduka za JKP „Lisje“ kojim je od 2008. do 2012. upravljao pouzdani kadar Demokratske stranke.


Većina firmi je po dobijanju para iz Fonda završavala u stečaju, niko nije zaposlio nijednog novog radnika, a Pokrajinska vlada se „bogatila“ bizarnim proizvodima poput depilatora, ili bikovske sperme


Fabrike u raspadnutoj garaži i porodičnoj kući

Firma iz Petrovaradina dobila je 2008. subvenciju od 370.000 evra za proizvodnju solarnih panela u pogonu u Sremskim Karlovcima.

Novinari su utvrdili da se umesto pogona novih tehologija na toj adresi nalazi porodična kuća u kojoj niko ne proizvodi solarne panele.

Novinare koji su se predsgavljali kao kupci odvodili su na adresu druge firme u Petrovaradinu, koja je uvozila solarne panele iz Kine. Zanimljiv je i slučaj pogona novih tehnologija za preradu suhomesnatih proizvoda u Bačkom Petrovcu.

U vreme kad je lažna firma dobila 200.000 subvencije, na adresi se nalazila raspadnuta garaža.

Juriš na novosadske komarce s Devičanskih ostrva

Jedno novosadsko preduzeće za reciklažu motornih ulja, 2008. godine je od vlasti DS-LSV dobilo subvenciju od 225.974 evra, iako nije imalo nijednog zaposlenog. Preduzeće je sledeće godine umesto nove tehnologije imalo neto gubitak od 225.139 evra.

Među peračima para za DS, pojavila se i firma sa Devičanskih ostrva. U tri navrata 2007.  2011. dobili su 2,1 miliona evra, da zaposle 40 radnika i unište vojvođanske komarce sredstvima na ekološkoj bazi.

Komaraca je bilo više nego ikad, a nisu zaposlili nijednog radnika, i nisu vratili ni dinar subvencije. Subvencije su dodeljivane čak i firmama koje su bile gubitaši. Sredinom 2007. godine, firma iz Zmajeva dobila je 525.000 evra da pokrene proizvodnju i zaposli 20 radnika.

Umesto toga, otišla je u stečaj i izbrisana Privrednog registra.

Svakako je najkriminalniji slučaj lažne fabrike električnih motocikala i automobila iz Debeljače, kojoj je Fond prebacio 633.394 evra. Pare su nestale, ali i fabrika, po istom modelu po kom je nestalo 4,5 miliona evra i Bulevar Evrope u vreme Borislava Novakovića.

Ivana Marić

 

Autor:
Pošaljite komentar