Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DRUGI DAN VUČIĆEVE POSETE FRANCUSKOJ: Veoma sam srećan postignutim rezultatima (Foto, video)

09.04.2024. 09:16 10:42
Piše:
Foto: Tanjug/Sarah Meyssonnier/Pool via AP/ Printscreen/Instagram

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić započeo je drugi dan boravka u poseti najvišim zvaničnicima Francuske. On se juče sastao s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a danas je obavio niz razgovora važnih za srpsku ekonomiju.

Drugog dana posete Parizu, Vučić se sastao francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom posle čega je usledio sastanak Poslovnog saveta. Na ovom sastanku obratio se francuskim domaćinima, a ministar finansija Siniša Mali održao prezentaciju o tome šta se sve trenutno radi i gradi u Srbiji, ali i kakvi su nam planovi za budućnost.

Predsednik Vučić je potom u obraćanju javnosti u Srbiji izjadio da je veoma zadovoljan razutatima postignutim u poseti Francuskoj.

- Više od tri sata razgovora s francuskim predsednikom, ostali smo nasamo, skoro do 23.15 sati. Srećan sam zbog tog razgovora a postigli smo i neke konkretne dogovore, blizu smo potpisivanja ugovora za "rafale", to je strašno važno za nas jer mi u ovom trenutku ne možemo da dobijemo tako sofisticirane lovce. To nam otvara vrata i za saradnju s drugim kompanijama poput Talesa i Erbasa - kazao je Vučić u obraćanju uživo posle jutrošnjih sastanaka, drugog dana posete Francuskoj.

Predsednik Vučić je naglasio da stvari mnogo bolje stoje nego što je to bilo ranije kad je reč o trgovinskoj razmeni sa Francuskom, te zapošljavanju, posle čega je govorio i o bruto domaćem proizvodu Srbije pa naglasio da je stopa rasta bila 5,9 odsto u februaru.

- Danas imamo više od 11.000 ljudi koji rade za francuske firme u Srbiji, kazao je predsednik pa se dotakao i priprema za EXPO 2027 za koji je rekao da je krov za sve ono što se trenutno radi u Srbiji poput velikih radova na prugama, zatim na beogradskom metrou za koji će nam biti potreban i operator za upravljanje metroom što je u stvari i otvoren poziv za sve francuske kompanije koje rade u toj oblasti i koje bi tako dugo godina mogle da posluju u Srbiji.

Kako kaže, Srbija je zemlja koja se ubrzano razvija, mi iz godine u godinu trošimo sve više struje.

Osvrnuo se i na saradnju s francuskim kompanijama kad je reč o upravljanju otpadom, otpadnim vodama, energetici, veštačkoj inteligenciji i njenoj primeni u privredi, te letećim automobilima o kojima se razgovaralo sa čak tri francuske kompanije.

O Kosovu i Metohiji

- Sve to kada sagledate, morate da vidite našu poziciju. Takođe, imali smo i razgovor o Kosovu i Metohiji i našim stavovima po tom pitanju. Govorili smo o svim našim poteškoćama - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da, to što je sinoć u radio, da bi malo ko uradio na njegovom mestu. Dodaje da je to zato što je politički veteran koji ne razmišlja o sebi i svojoj budućnosti, već o zemlji koju vodi.

- Promenio sam šest garnitura u Prištini i znam ko je šta rekao. Prisustvovao sam svakom sastanku, znam ko mi je koliko puta nešto rekao. Znam i koliko sam puta za šta insistirao - rekao je Vučić.

Kako kaže, Makron je bio fer i priznao da sam neke stvari govorio na raznim mestima. Dodaje da smatra da su uspeli da objasne poziciju Srbije.

- Moj posao je da se borim za našu zemlju, osećam se ponosno koje u ime Srbije primam počasti koje su našoj zemlji namenjene - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da moramo da rešimo više ključnih pitanja, dodaje da, kada vodite zemlju morate da sagledavate celinu problema.

Skora poseta Makrona

- Očekujem skoru posetu predsednika Makrona Srbiji, u narednih nekoliko meseci, rekao je predsednik Vučić.

Izuzetno važni razgovori sa francuskim privrednicima. Ekonomski odnosi Srbije i Francuske su dobri, ali moramo i možemo još bolje i više. Kod nas trenutno posluje 339 francuskih preduzeća koje zapošljavaju 11.125 ljudi. Tu očekujem dalji rast, kao i kada je u pitanju naša trgovinska ramena. Srbija je privukla čak 80 procenata svih francuskih ulaganja u regionu i nadam se da će ti brojevi da se povećavaju u našu korist daljim investicijama, dok će Srbija, sa svoje strane, nastaviti da poboljšava svoje poslovno okruženje. Verujem da ćemo još mnogo toga u budućnosti uspeti da uradimo zajedno sa francuskim kompanijama, posebno imajući u vidu radove na # EXPO27, beogradskom metrou, veštačkoj inteligenciji i nuklearnoj energiji, a na dobrobit svih naših građana, rekao je predsednik Vučić u svojoj objavi na Instagramu posle sastanka s predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika – MEDEF International i predstavnicima drugih francuskih kompanija zainteresovanih za ulaganje u Srbiju.

 

Autor:
Pošaljite komentar
DRUGI DAN POSETE PREDSEDNIKA SRBIJE FRANCUSKOJ: Pred Vučićem niz važnih sastanaka (FOTO) FRANCUSKA NAS VOLI

DRUGI DAN POSETE PREDSEDNIKA SRBIJE FRANCUSKOJ: Pred Vučićem niz važnih sastanaka (FOTO) FRANCUSKA NAS VOLI

09.04.2024. 08:00 08:09