Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SVE VIŠE LJUDI KORISTI TAG NA AUTO-PUTU Evo šta vam sve treba da biste kroz NAPLATNU RAMPU PROLAZILI KAO KROZ PUTER

04.04.2024. 08:17 08:46
Piše:
Izvor: Putevi Srbije, Youtube, screenshot

Čuveni TAG za elektronsku naplatu putarine od 1. juna dostupan je i u MTS i MTEL poslovnicama, može da se nabavi i na većim NIS-ovim pumpama u gradovima i drugim pumpama na auto-putevima. Takođe, može se kupiti u ovlašćenim poslovnicama „Puteva Srbije“, kao i u većim poštama.

Osim toga, TAG će moći da se kupi putem portala www.mts.rs, kao i na MTEL prodajnim mestima u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, što će naročito obradovati gastarbajtere. U toku je tehničko povezivanje sistema, kako bi se ovim srpskim uređajem moglo u Crnu Goru, Hrvatsku, Grčku.

I to je, ukratko, razlog zbog koga bi trebalo da ga nabavite.

Evo i šta vam je za to potrebno, i zašto.

Šta je TAG?

IJP "Putevi Srbije" objašnjavaju da je TAG ili ENP uređaj elektronski uređaj koji se koristi za eskontaktno plaćanje putarine.

Postavlja se na unutrašnju stranu prednjeg vetrobranskog stakla vozila i omogućava vozačima da prolaze kroz naplatne stanice bez zaustavljanja i čekanja, čime se značajno štedi vreme tokom putovanja.

Kako se kupuje TAG?

Postoje tri osnovna načina plaćanja putarine putem TAG uređaja: pripejd sistem, postpejd sistem i integrisani sistem naplate (TOLL4ALL).

Pripejd sistem podrazumeva avansnu uplatu sredstava, odnosno dopunu TAG uređaja na ovlašćenim distributivnim mestima, dok postpejd sistem omogućava plaćanje nakon potrošnje, odnosno plaćanje računa za prethodni mesec u tekućem, rekli su u "Putevima Srbije".

U integrisanom sistemu naplate (TOLL4ALL), TAG uređaj je povezan sa platnom karticom i putarina se naplaćuje direktno sa računa, najkasnije 24 časa od trenutka prolaska.

Cena TAG uređaja iznosi 2.022,00 dinara sa PDV-om, i potrebno ga je dopuniti željenom sumom novca. Pre toga popunjava se formular s podacima vlasnika vozila (jednog ili više njih) koji će koristiti TAG.

Kako se koristi TAG uređaj?

Korišćenje TAG uređaja je veoma jednostavno. Nakon što se uređaj postavi na unutrašnju stranu prednjeg vetrobranskog stakla vozila, učesnik u saobraćaju može prolaziti kroz posebno obeležene ENP saobraćajne trake na naplatnim stanicama bez zaustavljanja. Transakcija se automatski izvršava između TAG uređaja i posebnog komunikacionog sistema instaliranog iznad naplatne saobraćajne trake.

On nema vremensko ograničenje korišćenja.

Jednom kupljeni TAG uređaj može trajati i koristiti se sve dok je tehnički ispravan, kažu iz JP Putevi Srbije. Garantni rok na tehničku ispravnost je dve godine, od datuma kupovine uređaja.

Da li će TAG moći i u inostranstvo?

Potpisan je Memorandum o poslovnoj saradnji čiji je cilj integracija sistema za elektronsku naplatu putarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do juna se očekuju slični sporazumi sa Crnom Gorom, Hrvatskom i Grčkom. Preciznije, očekuje da će 15. aprila biti uspostavljena i zajednička integrisana naplata putarine sa Crnom Gorom, 15. maja sa Hrvatskom, a od juna i integrisana naplata sa Grčkom.

- Za korišćenje TAG uređaja u Grčkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nije potrebno kupiti poseban TAG uređaj. Ukoliko želite da postanete korisnik elektronske naplate putarine, TAG uređaj je moguće kupiti u poslovnicama JP „Putevi Srbije” ili kod naših ovlašćenih distributera. A ako već imate TAG uređaj, biće potrebno izvršiti prekonfiguraciju u nekoj od ovlašćenih poslovnica, kako bi korišćenje u pomenutim zemljama bilo moguće, naveli su iz Puteva Srbije.

Kako se aktivira TAG?

Prvo i najvažnije  - poštujte saobraćajne znake i usporite. Prilikom ulaska u naplatnu traku za ENP potrebno je sačekati da se mehanička barijara/rampa spusti, nakon izvršene transakcije za vozilo koje se nalazi ispred vas. Pratite oznake, i uđite u traku koja vas dovodi do naplatne stanice označene znakom ENP. Za pravilnu realizaciju neophodno je da ograničnite brzinu na maksimalno 40 km/h, vaš prolazak tako aktivira prijemnik postavljen ispod nadstrešnice naplatnog mesta i ima dovoljno vremena da aktivirate rampu. Čim se rampa podigne, možete proći, i to je zaista bez zaustavljanja. Stručnjaci preporučuju da držite odstojanje od vozila ispred najmanje 10 metara.

Kako se TAG dopunjuje

Kada prođete, na ekranu se ispiše koliko vas je koštao prolazak, kao i koliko vam je novca ostalo. TAG se dopunjuje odlaskom na mesto koje dopunjava TAG – pumpa, poslovnica Puteva Srbije, pošta, MTS, MTEL. Potrebno je da ponesete TAG i da ga predate prodavcu koji će na aparatu dopuniti TAG određenom sumom novca.

Važno je znati i da na korišćenje TAG-a imate popust.

 

Autor:
Pošaljite komentar
PLATIŠ U SRBIJI, VOZIŠ SE I U CRNOJ GORI Uskoro jedinstvena naplata putarine TAG-om

PLATIŠ U SRBIJI, VOZIŠ SE I U CRNOJ GORI Uskoro jedinstvena naplata putarine TAG-om

12.08.2023. 14:34 14:41