Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JEZERO PROVALA KRAJ VAJSKE PO MNOGO ČEMU SPECIFIČNO Bistro i malo, velikom ribom bogato

02.04.2024. 17:21 17:37
Piše:
Foto: Privatna arhiva

Niti manjeg jezera, niti više kapitalaca...  Ovo se slobodno može reći za Provalu, jezero kraj bačkog sela Vajska. Decenijama se na pomenutoj vodi lepo peca, vade veliki primerci različitih vrsta riba, a poslednji je gigantski tolstolobik kog je 16. marta upecao Zrenjaninac Bojan Bojanić.

 Šta to Provalu, jezero površine svega oko četiri hektara, sa velikim razlikama u dubini, čini toliko specifičnom  i pravom ribolovačkom Mekom?

- Voda u jezeru je čista,  sigurni smo da ima komunikaciju sa Dunavom - kaže predsednik Ribolovačkog društva „Šaran“ iz Vajske, Stevan Adamović. – Kada Dunav naraste, poveća se nivo vode i u Provali, i obratno. Razlika je maksimalno jedan metar između reke i jezera. Takođe, ne nakim mestima voda je prilično duboka. Maksimalna  izmerena dubina iznosila je 36 metara, a trenutno je to 19 metara. Samo jezera je i nastalo velikim izlivanjem Dunava 1924. godine, a današnje konture poprimilo  takođe posle velikog izliva ove reke 1965. , mada je bara na tom mestu uvek postojala  – predočava Adamović.

Jezerom gazduje Ribolovački savez Srbije. Riblji fond u njemu je bogat i raznolik: tu su šaran, štuka, smuđ, som, amur, tolstolobik, bas,  bela riba...  A ima, zaista, vrlo krupnih primeraka!

- Pre dve decenije imali smo veliki izlov tolstolobika, a tada je bilo i vrlo krupnih somova. Jedan je bio težak 86 kilograma, dug 2,6 metara.  Vadile su se ovde štuke od po osam, devet kilograma, pecali somovi od po 30, 40 kila...  Babuške u jezeru su, takođe, vrlo krupne, s obzirom da se love primerci teški između dva i tri kilograma. Malo je voda gde se mogu upecati tolike babuške. Takođe, mislim da smo najbogatiji sa basom u Srbiji. Pravovala je prva poribljena sa ovom vrstom, osamdesetih godina prošlog veka – rekao je Adamović.

Tu su šaran, štuka, smuđ, som, amur, tolstolobik, bas, bela riba...

Iako ima krupnih somova i ova riba se sporadično peca, malo ribolovaca ciljano dolazi zbog njih. Ima i krupnih amura. Provala je i sa njim poribljavana, kako bi ovaj biljojed regulisao količinu trave u jezeru. Oni se mogu upecati tokom septembra i oktobra, pre toga to je gotovo nemoguće. Ipak, konture jezera i uslovi za ribolov na njemu najviše pogodiju šaranskom ribolovu.  Jezero je svojevremeno i poribljavano šaranom, a malo stariji meštani sećaju se  ulova počivšeg Stipana Margića pre mnogo godina, koji je upecao šarana od 27 kilograma.   Zato nije slučajno što mnoge „šarandžije“ pohode ovo jezero, a tokom vikenda, kada je lepo vreme, na Provali uvek ima više desetina pecaroša.

D. Knežić

Piše:
Pošaljite komentar