Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KORAK KA IZGRADNJI MEMORIJALNOG CENTRA POSVEĆENOG ŽRTVAMA POGROMA U BAČKOJ Obeležje od nacionalnog i međunarodnog značaja

12.03.2024. 08:39 08:55
Piše:
Foto: Grad Novi Sad

Nakon što su odbornici novosadske Skupštine usvojili predlog za izmene plana detaljne regulacije Kineske četvrti sa Češkim magacinom, raspisan je tender za rušenje objekata i raščišćavanje poseda na kom je predviđen kompleks Memorijalnog centra posvećen žrtvama pogroma u Bačkoj 1941-1944. godine.

Procenjena vrednost radova, uključujući i izradu tehničke dokumentacije, je oko 13,8 miliona dinara, bez PDV-a (13.849.666), a ponude na tender Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije podnose se do 22. marta. Uklanjanje objekata trebalo bi da počne na leto.

Memorijalni centar predviđen je na obodu Limana, između Mosta slobode i Kineske četvrti, na prostoru na kom se nalaze skladišta i magacin „Mostogradnje“, uključujući i kran, koji ukazuje na nekadašnju industrijsku namenu prostora. Lokacija za budući kompleks nije slučajno odabrana. U blizini je jedna od najlepših plaža na Dunavu - Štrand, ali i najveće gubilište, kada je tokom tri dana, od 21. do 23. januara 1942. godine, Dunav bio ledena grobnica za stotine ljudi.

Memorijalni centar bi trebalo da postane obeležje od nacionalnog i međunarodnog značaja, počasno mesto sećenja na žrtve pogroma u Bačkoj 1941-1944. godine

Memorijalni centar bi, kako se očekuje, trebalo da postane obeležje od nacionalnog i međunarodnog značaja, počasno mesto sećenja na žrtve i tragične događaje. Pre realizacije projekta neophodna je izmena planske dokumetacije, radi utvrđivanja pravila uređenja i građenja , u skladu sa smernicama koje su date Generalnim urbanističkim planom grada do 2030. godine, kao i uklanjanje objekta i raščišćavanje poseda.


Idejno rešenje

Idejno rešenje predviđa izgradnju jednog prizemnog objekta, zatvorenog dela kompleksa površine 2.500 kvadrata, koji će imati dve etaže - podrum i prizemlje.  U projektnom zadatku je navedeno da će glavni, ulazni hol u objekat površine biti oko 445 metara kvadratnih i tu će biti digitalna arhiva, prostor za projekcije filmova i održavanje izložbi, dok je za knjižaru namenjeno oko 268 kvadrata i 194 za amfiteatar. Stalna muzejska postavka imaće nekoliko segmenata: uvodni deo, život pre Drugog svetskog rata, rat i okupacija, racija 1942. godine u Novom Sadu, s opisima mesta masovnih zločina, kopijom Miletićeve ulice i Sokolskog doma, ledena prostorija i druge. Osim toga, deo postavke biće posvećen raciji u Titelu i Žabaljskom srezu, Starom Bečeju i Srbobranu. Imajući u vidu da bi do kraja leta trebalo da bude završena projektna dokumentacija, Memorijalni centar mogao da bude završen u naredne dve, tri godine.


Parcele čije je raščišćavanje predviđeno u javnoj su svojini, s tim da se dve po podacima Katastra nalaze na Bulevaru oslobođenja a dve u Narodnog fronta. Kako se iz predmera i predračuna radova, objavljenom na Portalu javnih nabavki, može primetiti biće uklonjena četiri objekta površine 794, 444, 448,00 i 46 kvadrata, te fabrika betona, preostali kameni agregat, ali i betonske cevi.

Deo postavke biće posvećen raciji u Titelu i Žabaljskom srezu, Bečeju i Srbobranu

Budući da su krovni pokrivači, kako je navedeno, od azbest-cementnog valovititog salonita, rušenju se mora pristupiti s posebnom pažnjom.

Podsećanja radi, Memorijalni centar predviđen je na prostoru površine 26.500 metara kvadratnih, a kompleks će imati tri celine - objekat centra (muzej), park, kao i uređene parterne i saobraćajne površine. Kolski pristup kompleksu biće iz obodne ulice sa zapadne strane, gde se nalazi parking, koji razdvaja parkovsku površinu od Kineske četvrti, dok je glavi pešački pristup planiran sa Bulevara despota Stefana, odnosno pešače staze.

I dok će objekti „Mostogradnje“ biti uklonjeni, crpna stanica i trafo stanica biće sačuvane.

J. Vukašinović

Autor:
Pošaljite komentar
U Novom Sadu će se graditi Memorijalni centar, počast stradalima u januarskoj raciji

U Novom Sadu će se graditi Memorijalni centar, počast stradalima u januarskoj raciji

14.01.2023. 10:02 10:11