Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VEČERAS POČINJE „PESMA ZA EVROVIZIJU”: Kreće trka za srpskog predstavnika u Malmeu, a oni su glavni favoriti za pobedu! 

27.02.2024. 10:30 12:00
Piše:
Foto: Irina Duplevskaja, Tonya, Teodor Srećković, Goran Popovski, Luka Pekić i Mladen Nađ / Montaža

Muzički festival „Pesma za Evroviziju” počinje večeras i sve do 2. marta biće organizovan kroz tri večeri.

Prvo polufinale gledaćemo večeras od 21 čas u prenosu uživo putem prvog programa Radio-televizije Srbije, dok je drugo na programu u četvrtak u isto vreme. U oba polufinala predstaviće se po 14 takmičara, a po najboljih osam iz oba plasiraće se u veliko finale u subotu, 2. marta.

O glasovima će, kao i uvek, u odnosu 50:50, odlučivati stručni žiri i publika, a ko je koliko glasova osvojio u polufinalnim večerima, kao i ko su članovi žirija, saznaćemo tek nakon finala.

 

Među 28 kandidata ima dosta raznovrsnih muzičkih žanrova, koje izvode i već afirmisani, ali i dosad nepoznati izvođači. U prvom polufinalu, večeras, nastupiće: Marko Mandić, M.IRA, Bojana x David, Lena Kovačević, Saša Báša i VirtualRitual, Martina Vrbos, Filarri, Breskvica, Hristina, Ivana Vladović, Chai, Zorja, Kavala i Keni nije mrtav.

U drugom polufinalu pevaju: Nadia, Hydrogen, Iva Lorens, Zejna, Filip Baloš, Nemanja Radošević, Yanx, Kat Dosa, Džordži, Dušan Kurtić, Teya Dora, Konstrakta,  Milan Bujaković i Durlanski.

Od kako su sve pesme objavljena na društvenim mrežama ne prestaje da se polemiše ko će odneti pobedu na ovom takmičenju, a, ako je suditi po broju pregleda trijumf se najviše smeši Breskvici, čija je pesma „Gnezdo orlovo” na Jutjubu premašila čak četiri miliona gledanja i slušanja.  Za njom jure i Konstrakta sa pesmom „Novo, bolje” i Teya Dora s numerom „Lila ramonda”, Lena Kovačević sa pesmom „Zovi me Lena” i „Najbolja” koju peva Zejna. 

Po kladionicama, najviše šanse za pobedu ima Breskvica, koju prate Teya Dora, Konstrakta, Zorja i Zejna. Međutim, mnogi među favorite ubrajaju i Filipa Baloša, Lenu Kovačević i Džordžija

I po kladionici, na domaćem izboru za predstavnika na Evroviziji najviše šanse ima Breskvica, koju prate Teya Dora, Konstrakta, Zorja i Zejna. Međutim, mnogi među favorite ubrajaju i Filipa Baloša, koji još od prethodnog učešća, sa sobom vuče veliki broj evrovizijskih fanova, među kojima je dosta i stranaca. Osim njega, po društvenim mrežama se dosta komentariše i Džordži, koji će se prvi put naći na ovom takmičenju. Imajući u vidu da je dosadašnja praksa pokazala da će glavni utisak publike i stručnog žirija zavisiti i od samog nastupa, ne može se u potpunosti prognozirati ko će trijumfovati na „Pesmi za Evroviziju”.


U takmičenje uz Draganu Kosjerinu i Slavena Došla

Pored Dragane Kosjerine na velikoj sceni festivala naći će se glumac Slaven Došlo, kojeg ćemo prvi put gledati u ulozi voditelja. RTS je i dosad praktikovao trend gostujućeg voditelja, te smo nakon novinara srpskog porekla iz Švedske Jovana Radomira prošle godine u ulozi domaćina festivala gledali Milana Marića. Kroz priče sa kandidatima u grin rumu tradicionalno će nas voditi Kristina Radenković i Stefan Popović.


Osim što ćemo konačno saznati ko će biti naš predstavnik u Švedskoj, sve tri večeri pratićemo revijalni program u okviru kojeg će nastupiti i neki drugi izvođači. Šuška se da će ove godine nastupiti Željko Joksimović i Sanja Vučić, te da će tokom jedne večeri pevati i prošlogodišnji slovenački predstavnik - sastav Joker Out.

Zanimljivo je da će osim gledalaca RTS-a, koji će takmičenje moći da prate na programima RTS-a i putem RTS Planete, „Pesmu za Evroviziju“ prvi put moći da gledaju i fanovi širom Evrope i sveta putem zvaničnog Jutjub kanala Pesme Evrovizije, koji ima više od 5,62 miliona pratilaca. To je inače prvi put da se naš festival prenosi na ovom kanalu, gde je dosad, osim Evrovizije, emitovan samo švedski nacionalni izbor - Melodi.

Prenos će moći da se prati i putem Jutjuba na linku ispod: 

Inače, Evrovizija će ove godine biti organizovana u Malmeu od 7. do 11. maja, nakon što je švedska predstavnica Lorin prošle godine u Liverpulu odnela pobedu. Budući predstavnik Srbije nastupiće u prvom polufinalu Evrovizije.

V. Bijelić

Autor:
Pošaljite komentar