Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

FIRMA IWCONNECT NIJE SAMO SKUP ĆUTLJIVIH PROGRAMERA Informatički centar u Novom Sadu spaja firme uz pomoć nule i jedinice

15.02.2024. 16:09 19:31
Piše:
Izvor: IWConnect

Informaciono-komunikaciona tehnologija je skoro beskrajno prostranstvo raznih sfera i poslova i ponekad je teško objasniti čime se neka IT firma bavi. Uspeh firme zavisi od toga koliko je spremna da meandrira između različitih zadataka i poslova, a to je posebno važno u ovo vreme, kada se dešavaju mnoge promene koje donose masovna otpuštanja, pa čak i zatvaranja firmi.

I dok se mnoge IT kompanije odlučuju za specifične zadatke, neke od njih, poput novosadske IT firme IWConnect, posrednici su između različitih nivoa poslova, zadataka i firmi. Kombinacija autsorsinga i konsaltinga u IT sistemu njihov je glavni zadatak.

- Primarno, IWConnect orijentisan je na outsourcing, odnosno prodaju konsultantskih usluga – kaže Milica Janković iz HT službe ove firme. - Bavimo se razvojem softverskih rešenja, razvijanjem mobilnih aplikacija, integracijom sistema, testiranjem, 3D animacijama, dizajnom, veštačkom inteligencijom i mnogim drugim sferama. Trenutno, firma broji 350 zaposlenih. Većina kolega završila je studije programiranja, dok su se ostale kolege programiranju ili nekim drugim ulogama priključile iz drugih branši, poput prava, lingvistike, mode, automobilske industrije, biohemije i mnogih drugih.

350 zaposlenih trenutno u IWConnect -u

I to nije sve. Ova firma razvija i sopstvene programe, namenjene upravo poslu kojim se bave, a koji je pomalo teško objasniti.

- Razvili smo i nekoliko naših proizvoda – Virtual Assistant for SnapLogic Project Documentation, AI-Powerd Jira Story Generatior, 3DotsCommerce, IW Monitoring Solutions – kaže Milica, pokušavajući da nam dočara kako funkcioniše njihov posao.


Borba za opstanak u fer uslovima

- Rekli bismo da je za probijanje i opstanak na svetskom tržištu neophodna kombinacija stručnosti, inovativnosti i rada. To podrazumeva prilagođavanje novim trendovima, tehnologijama i okolnostima, a za zaposlene znači edukaciju i razvoj timova. Uspeh leži i u održavanju komunikacije sa klijentima, kako bismo bolje razumeli prepreke i probleme na koje nailaze i koje su njihove potrebe. Greške su neminovne u radu, te se trudimo da ih priznamo, da o njima pričamo i pokažemo želju da ih ispravimo. Biti brz, a ostati vešt je ono što na tržištu pravi razliku među kompanijama – poručuje Milica Janković.


Autsorsing je sistem rada kojim se deo posla dodeljuje nekom pojedincu ili firmi izvan kompanije, čime se uštedi na sopstvenim resursima. Firme se tako angažuju po projektu, a ne po vremenu angažovanja, te je lakše kontrolisati brzinu poslovanja. Prodaja konsultantskih usluga i integracija sistema je kompleksan zadatak kojim jedna firma pokušava da uskladi poslovanje više firmi koje rade na jednom projektu. Njeni zaposleni koriste razne programe i aplikacije da spoje rezultate rada različitih firmi i uobliče u sistem koji funkcioniše pođednako za sve. Otprilike, kao informatički kol centar koji spaja telefonski, satelitski, signal iz svemira i onaj s Onog sveta i povezuje ga u celinu koju svi mogu da čuju.

Posluju otprilike kao informatički kol centar koji spaja telefonski signal, satelitski, signal iz svemira i onaj s onog sveta i povezuje ga u celinu koju svi mogu da čuju

- Spektar klijenata s kojima sarađujemo i projekata na kojima radimo veoma je šarenolik. Zdravstveni sistemi, energetika, finansije, logistika i transport, električna vozila, muzička industrija, proizvodnja, telekomunikacije i biotehnologija, samo su neke od sfera u kojima smo imali prilike da ostavimo trag – poručuje Milica i dodaje da je pristup konsultantski, što znači da je komunikacija s klijentima, baš kao i kod naše telefonistkinje, od izuzetne važnosti. - Umesto jednostavnog izvršavanja tehničkih zadataka i zahteva, naše kolege zauzimaju stav partnera koji razumeju poslovne ciljeve klijenata. Jasna komunikacija o rizicima, mogućnostima i benefitima drugačijih tehničkih odluka, stvara odnos od poverenj - kaže Milica.

Na ovaj način, programeri konsultanti, doprinose inovativnosti i optimizaciji poslovnih procesa, što znači da smanjuju šum u komunikaciji između kompanija i skraćuju vreme rada.

I. Radoičić

Autor:
Pošaljite komentar