Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

HRISTINA GLASOM I EMOCIJAMA RUŠI BEDEME NA „PESMI ZA EVROVIZIJU”: „Pobeda bi značila da sam nežnom pesmom zagrlila većinu evrovizijskog auditorijuma snažnije od hitičnijih i glasnijih numera”

11.02.2024. 17:44 19:39
Piše:
Foto: Aleksandar Dmitrović i RTS / Montaža

Najnežniju emociju na „Pesmu za Evroviziju” definitivno donosi mlada pop kantautorka Hristina Vuković koja će u prvom polufinalu ovog festivala, 27. februara, pod rednim brojem devet, zapevati „Bedem”, numeru koju je sama napisala i komponovala, a kojom progovara o zidovima koje gradimo oko sebe kako bismo se zaštitili od napuštanja, povređenosti i bliskosti. 

Iako pesma, kako kaže, odstupa od uobičajenog evrovizijskog stila, veruje da ona može pronaći put do svoje publike. U intervjuu za „Dnevnik” Hristina otkriva da iza odluke da se prijavi na konkurs ovog muzičkog festivala stoji upravo želja da njena muzika stekne svoju publiku.

– Nisam pristalica muzičkih takmičenja jer smatram da su različitosti divne i da ne treba da budu suprotstavljene jedne drugima, ali mislim da je ovaj festival odlična prilika da me publika malo bolje upozna i, nadam se, zavoli moju muziku – priča Hristina i dodaje da na festival ne ide da se takmiči, ne zato što smatra da je „bolja” od nekoga, već zato što, kaže, veruje da svako ima svoje mesto na svetu, pa i na sceni. – Samo sam tu da zauzmem svoje i da predstavim muziku u koju sam utkala najvrednije od sebe. Više volim da o mojim kvalitetima sude i govore drugi - ostaviću publici da proceni šta je „adut” ove pesme i mene kao izvođača.

Kako kantautorka dalje objašnjava, pesama „Bedem” govori o nemogućnosti duboke bliskosti i povezivanja, o tome da nam je naizgled lakše i sigurnije da ogradimo svoje unutrašnje biće zidovima nego da podnesemo sopstvenu ranjivost i razumemo je kao neophodnu za puno iskustvo života i ljubavi.

– Volela bih da budem katalizator za unutrašnje procese slušalaca u kojima će dublje da oslušnu sebe, radije nego da šaljem konkretne poruke – kaže za „Dnevnik” Hristina.

S obzirom na to da je završila psihologiju, zanimalo nas je koliko je psihološkinja u njoj probudila ili produbila temu o kojoj u pesmi progovara.

– Nisam sigurna da li je moja okupiranost unutrašnjim procesima posledica ili uzrok mog bavljenja psihologijom - verovatno je i jedno i drugo. Svakako je akademsko obrazovanje izbrusilo moju introverziju i produbilo razumevanje važnosti tema koje otvaram kroz pesme – objašnjava muzičarka i otkriva nam šta će spustiti njen „bedem” na samoj sceni dok bude izvodila ovu emotivnu numeru. – Kako je muzički jezik „Bedema” sveden, plan je da i sam nastup bude u sličnom duhu. Imam divan tim posvećenih profesionalaca sa kojima pesma duboko rezonira i u koje imam potpuno poverenje, tako da verujem da ćemo uspeti da i vizuelno oživimo stanje o kom pesma govori. Pažljivo sam gradila svoj identitet u izražavanju kroz muziku i važno mi je da se on isprati pođednako autentičnim vizuelnim konceptom nastupa.

 

Kako dosad nije imala priliku da peva pred milionskim auditorijumom, priznaje nam da je „Pesma za Evroviziju” sjajna prilika za rast umetnika i to ne samo u muzičkom smislu.

– Kao redovni član benda Željka Joksimovića imam često priliku da pevam pred desetinama hiljada ljudi. Ipak, istina je da sam ovde u sasvim drugačijoj ulozi - ne podržavam drugog autora i izvođača, već prvi put zastupam sebe u svim tim ulogama i to pred milionima gledalaca – ističe Hristina i dodaje da joj je evrovizijska euforija koja se podigla oko takmičara na početku bila preplavljujuća, ali sada već, kaže, pritisak uspeva da pretvara u pozitivno uzbuđenje.

 

Njena pobeda i odlazak na Evroviziju značili bi, smatra naša sagovornica, da nežnost ruši bedeme. Ne bi mogla, kaže, da zamisli lepši epilog od toga.

– Pobeda bi značila da sam nežnom pesmom zagrlila većinu evrovizijskog auditorijuma snažnije nego što su ih prodrmale daleko evrovizičnije, hitičnije i glasnije numere. Teško mi je da tako nešto zamislim, ali verujem da bih bila beskrajno dirnuta i srećna. Ako bih se našla u maju na toj bini, dala bih sve od sebe da zagrlim svet u svoje ime i u ime svoje zemlje – zaključuje Hristina Vuković.

Pesma „Bedem” objavljena je, inače, u produženoj minutaži, pre tri meseca na istoimenom debitantskom Hristininom albumu, pod okriljem dve najstarije izdavačke kuće u regionu - PGP RTS i Kroacija Rekords. Ova mlada umetnica u pesmama nije podilazila publici i pevala ono što publika danas tako olako konzumira u mejnstrim muzici. Inspiraciju za album najnežnijih zvukova i dubokih tekstova za Hristinu su bila stanja usamljenosti i otuđenosti.

 Album je promovisala krajem novembra u Beogradu, a nekoliko numera sa izdanja „Bedem“ već je predstavila i ranije, objavljujući ih kao digitalne singlove koje su pratili i video-spotovi. Jedan od spotova, za pesmu „Sami zajedno“ čak je bio i nominovan za nagradu Muzzik Video Awards (MVA2023 – Najbolji novi izvođač). Kroz numere „Decembar“, „Kasnim“, „Sami zajedno“ i „Usamljeni ljudi“, publika je već upoznala Hristinin vokal i stekla uvid u obeležja poetike i autorskog izraza mlade autorke. Hristina je autorka muzike i tekstova svih svojih pesama, a koautori muzičkih aranžmana kompozicija na albumu „Bedem“ su Darko Lukić, Andreja Stojić, Filip Vlatković, Draško Popović, Lazar Arsović i Ana Krstajić. Publika je njen talenat upoznala pre nekoliko godina, kada se takmičila se u „X faktoru”.

Vladimir Bijelić

Autor:
Pošaljite komentar
SAŠA BAŠA I VIRTUAL RITUAL NA „PESMI ZA EVROVIZIJU” PROGOVARAJU O VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: „To je maska iza koje se kriju mnogi drugi, na prvi pogled nevidljivi, slojevi”

SAŠA BAŠA I VIRTUAL RITUAL NA „PESMI ZA EVROVIZIJU” PROGOVARAJU O VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: „To je maska iza koje se kriju mnogi drugi, na prvi pogled nevidljivi, slojevi”

10.02.2024. 17:49 17:58
DURLANSKI JE NIŠKI REPER KOJI NA „PESMU ZA EVROVIZIJU“ DONOSI TRUBU U HIP-HOPU: „Želim da radim drugačiju muziku, a ne da budem u trendu i snimam copy-paste pesme”

DURLANSKI JE NIŠKI REPER KOJI NA „PESMU ZA EVROVIZIJU“ DONOSI TRUBU U HIP-HOPU: „Želim da radim drugačiju muziku, a ne da budem u trendu i snimam copy-paste pesme”

09.02.2024. 17:03 17:14
M.IRA PRIPREMILA LAVINU POZITIVNE ENERGIJE ZA SCENU „PESME ZA EVROVIZIJU”: Kad se suočavam sa preprekama ne gubim svoj pozitivan stav i ČESTO GLEDAM NA SVET KROZ „ROZE NAOČARE”

M.IRA PRIPREMILA LAVINU POZITIVNE ENERGIJE ZA SCENU „PESME ZA EVROVIZIJU”: Kad se suočavam sa preprekama ne gubim svoj pozitivan stav i ČESTO GLEDAM NA SVET KROZ „ROZE NAOČARE”

08.02.2024. 20:19 20:40