Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SAŠA BAŠA I VIRTUAL RITUAL NA „PESMI ZA EVROVIZIJU” PROGOVARAJU O VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: „To je maska iza koje se kriju mnogi drugi, na prvi pogled nevidljivi, slojevi”

10.02.2024. 17:49 17:58
Piše:
Foto: Miloš Ćosović i RTS / Montaža

Saša Baša i Virtual Ritual takmiče se na ovogodišnjoj „Pesmi za Evroviziju”, na kojoj nastupaju u prvom polufinalu, 27. februara pod rednim brojem pet.

Ovaj sastav izvešće pesmu „Elektroljubav” u kojoj, između ostalog progovaraju o veštačkoj inteligenciji i odvajanju od ljubavi. Kako nam otkriva pevač Aleksandar Branković, koji se predstavlja kao Saša Baša, koji je i pisao tekst, veštačku inteligenciju u pesmi koriste kao sredstvo pomoću kojeg je poslao određene poruke u etar.

– To je maska iza koje se kriju mnogi drugi, na prvi pogled nevidljivi, slojevi. Apsurdno bi bilo otkrivati ih, jer svako mora dobiti svoj lični doživljaj kako kroz muziku, tako i kroz tekst – kaže za „Dnevnik” Saša Baša i dodaje da će scenski nastup ispratiti samu pesmu, ali na njihov način. – Učinićemo to kroz našu percepciju same pesme. Nikako kroz neki očekivani i uobičajeni nastup. Nikako kroz klišeizirani pristup samoj tematici. Zato i mislim da će biti zanimljiv i autentičan. Pre svega nama, jer ćemo svoju pesmu moći da predstavimo na sebi svojstven način.

Prijava za ovo takmičenje proistekla je, kako nam kaže, iz njihove želje da nešto „nenacionalno”, drugačije i čudnjikavo” uđe u trku.

– Želja je bila da dokažemo da tako nešto i dalje postoji. Da postoje teme koje još uvek nisu izlizane. Da je moguće govoriti moderno kroz retro zvuk. Da je moguće eksperimentisati u modernoj muzici, a ne izgubiti se u vrtlogu mašinerije. Da je, i dalje, moguće uputiti kritiku bez cenzure. Pesma je nastajala godinama, refren je stajao jako dugo u fioci dok nije dobio svoje otelotvorenje u vidu pesme „Elektroljubav” – priča Saša Baša, koji iza sebe ima mnogo nastupa na različitim muzičkim takmičenjima i festivalima, ali ističe da je „Pesma za Evrovizija” drugačija po mnogim tačkama. – Najznačajnija tačka je produkcija. Nikada do sada nismo imali ovako zahtevan nastup i ovako zahtevnu organizaciju što iziskuje veliku količinu odgovornosti, stresa, pritiska, ali i novca. Kao drugo bih izdvojio izlazak iz zone komfora i odlazak u, do sada, neistražene predele.

 

Na naše pitanje može li potpuna autentičnost da bude njihova glavna prednost na ovom festivalu Aleksandar Branković naglašava da bi voleo da je to upravo prednost svakog izvođača ikada, što, prema njegovoj proceni nije tako.

– Uglavnom je ceo svet šou biznisa ukalupljeni šablon u kom se štancuju pesme kao u fabrici i onda, kada se pojavi nešto što odudara od šablona, ljudi reaguju začuđeno i tada pomisle da ste autentični ili čudni, a vi ste, zapravo, samo svoji. Ispravan put svakog autora jeste put osvešćivanja sopstvene egzistencije. Pronalaska sopstvene tačke u koordinatnom sistemu konfuzije. Kada čovek, odnosno autor, pronađe tu tačku, on ide ka cilju čije je ime autentičnost – ističe naš sagovornik.

 

Uz Sašu Bašu, na sceni „Pesme za Evroviziju” biće članovi sastava Virtual Ritual: Lazar Pantelić, Lazar Dimitrijević,  Katarina Davinić i Aleksa Stanković. Saša veruje da je ovaj festival odlična prilika da za njih i njihovu muziku čuje mnogo ljudi, jer smatra da će se među njima pronaći neko ko će razumeti poruke koje prenose kroz pesme koje rade i zavoleti ono što snimaju. Među njima su, potencijalno, i stranci koji intenzivno preslušavaju srpske kandidate za predstavnika na Evroviziji.

– Iskreno, ja pevam na maternjem jeziku, iako je pesma „Elektroljubav” namerno sačinjena od anglicizama, i moje poruke su upućene ljudima koji razumeju moj maternji jezik. Ako neko prevede to na neki drugi jezik i ako tamo neko to razume, onda sjajno, ali pre svega se obraćamo domaćoj publici, a možda najviše sebi – iskren je ovaj mladić. – Evroviziju doživljavam kao sećanje na rano detinjstvo kada sam kao dete slušao te pesme kojih se i danas sećam. O simbolizmu možemo do sutra, ali to bi bio krajnje zamarajući tekst za vaše čitaoce.

Saša Baša je nedavno objavio debitantski album, „Trizofrenija”, alternativne rok muzike sa primesama elektro muzike, svinga, šafla, džeza, hip hopa i balada. Album je podeljen u tri faze - „Lila Idila”, „Snene Sene” i „Virtual Ritual”. Svaka od njih svojevrstan je alter-ego, koji Saša Baša predstavlja kako uživo tako i studijski. Sve tri faze se stilski žanrovski i poetski razlikuju i predstavljaju, kako autor navodi, tri potpuno različita pogleda na svet. Saša je od 2016. pa do 2020. godine bio deo benda „Aleja Velikana” u okviru kog je nastupao širom zemlje i regiona.

Vladimir Bijelić

Autor:
Pošaljite komentar
DURLANSKI JE NIŠKI REPER KOJI NA „PESMU ZA EVROVIZIJU“ DONOSI TRUBU U HIP-HOPU: „Želim da radim drugačiju muziku, a ne da budem u trendu i snimam copy-paste pesme”

DURLANSKI JE NIŠKI REPER KOJI NA „PESMU ZA EVROVIZIJU“ DONOSI TRUBU U HIP-HOPU: „Želim da radim drugačiju muziku, a ne da budem u trendu i snimam copy-paste pesme”

09.02.2024. 17:03 17:14
M.IRA PRIPREMILA LAVINU POZITIVNE ENERGIJE ZA SCENU „PESME ZA EVROVIZIJU”: Kad se suočavam sa preprekama ne gubim svoj pozitivan stav i ČESTO GLEDAM NA SVET KROZ „ROZE NAOČARE”

M.IRA PRIPREMILA LAVINU POZITIVNE ENERGIJE ZA SCENU „PESME ZA EVROVIZIJU”: Kad se suočavam sa preprekama ne gubim svoj pozitivan stav i ČESTO GLEDAM NA SVET KROZ „ROZE NAOČARE”

08.02.2024. 20:19 20:40
BRESKVICA UVERENA DA IMA POBEDNIČKU PESMU ZA EVROVIZIJU: „Volela bih da svet čuje za našu kulturu i muziku i da nas vidi u najboljem mogućem svetlu”

BRESKVICA UVERENA DA IMA POBEDNIČKU PESMU ZA EVROVIZIJU: „Volela bih da svet čuje za našu kulturu i muziku i da nas vidi u najboljem mogućem svetlu”

07.02.2024. 15:00 15:25