Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ALEKSANDAR VUČIĆ: Nikome nije u interesu eskalacija i nestabilnost, moja reč znači više nego potpisi

07.02.2024. 17:47 18:07
Piše:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom u Beogradu, da je razgovor bio otvoren i iskren sa obe strane, bez rukavica i poručio da će Srbija čuvati stabilnost u regionu i da njegova reč znači više nego mnogi potpisi u regionu i u Evropi.

"Govorili smo o stabilnosti u regionu i potrebi da imamo različito viđenje, posebno u odnosu prema Kosovu i Metohiji. Saglasni smo da su stabilnost i mir od presudnog značaja, ne samo za ljude na Zapadnom Balkanu, već i, rekao bih, u celoj Evropi, i da nikome nije u interesu bilo kakva eskalacija i nestabilnost", rekao je Vučić u obraćanju na zajedničkoj konferenciji sa Pistorijusom.

Vučić je istakao da je tačno da je, kako je Pistorijus rekao, dao reč da Srbija nikoga neće iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, već ćemo čuvati stabilnost.

"A moja reč, inače, znači mnogo više nego mnogi potpisi koje sam gledao kako u regionu, tako i u Evropi. To je od našeg velikog i ogromnog interesa", rekao je predsednik.

Vučić je rekao da je razgovor sa Pistorijusom bio izuzetno otvoren i sasvim iskren sa obe strane.

"Jer, kada vodite razgovor u rukavicama, niste uvek sasvim sigurni ni šta ste čuli, ni šta ste rekli. Zahvaljujem se gospodinu Pistorijusu na poseti Republici Srbiji. Nemačka je za našu zemlju najvažniji ekonomski partner", rekao je Vučić.

Nemačka u vrhu liste robne razmene

Predsednik Srbije je naglasio da smo dobili konačne podatke za 2023. godinu i da je ukupna razmena roba sa Nemačkom bila 9,13 milijardi evra.

"Ubedljivo prvo mesto, druga zemlja - Kina je na 6,1 milijardu. Nemačka je ubedljivo najznačajniji ekonomski partner Srbije. Što se tiče razmene usluga, ona je na nivou od 1,7 milijardi. Ukupno je to negde oko 11 milijardi, što govori o tome koliki je značaj Nemačke za Srbiju", naglasio je Vučić.

On je rekao da Srbija ima veći bruto domaći proizvod nego sve druge zemlje zajedno Zapadnog Balkana.

"Ali, mi nismo zadovoljni svojim ekonomskim pokazateljima, želimo da ih ubrzamo, želimo da napredujemo brže i za nas je članstvo u Evropskoj uniji od velikog značaja", rekao je Vučić.

Naveo je da je rekao ministru odbrane Pistorijusu, koji je verovatno danas i najpopularniji političar u Nemačkoj, da je za nas izuzetno važna ideja jedinstvenog tržišta, koje bi trebalo da delimo s EU, a pre toga sa regionom.

"Da smo zato i preduzeli određene korake, ne samo u okviru inicijativa Otvoreni Balkan i Berlinski proces, već i neke druge stvari koje smo unilateralno radili, da bismo otvorili to tržište i da bismo pokazali našu spremnost da učestvujemo u jednom od najvažnijih ekonomskih projekata za budućnost naše zemlje", rekao je Vučić.

Srpske službe rade svoj posao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija ozbiljna zemlja i da će, kada završi izveštaj o mešanju stranih sila u izborni proces obavestiti javnost.

Vučić je na pitanje Algemajne Cajtunga vezano za izveštaj o mešanju u izborni proces o čemu je ranije govorio, novinara iz Frankfurta podsetio da mora da bude svestan činjenice da je i Srbija kao i zemlja iz koje dolazi osetljiva na brutalno mešanje u unutrašnje svari.

 "Samo morate da imate u vidu onoliko koliko ste vi osetljivi na brutalno mešanje u vaše unutrašnje stvari, toliko smo i mi. Srbija je osetljiva na to. Ništa više od toga", rekao je Vučić novinaru koji je želeo da zna i kada će objaviti izveštaj jer je, kako je dodao, posle izbora govorio o mešanju važnih država u izborni proces i obećao da će predočiti neka dokumenta ili izveštaje vezane za to.

Na pitanje da li su istinite glasine da misli na Rusiju kada govori o uticaju stranih sila, Vučić se nadovezao sa konstatacijom "da li postoji ruska propaganda, pa postoji. Da li postoji neka druga propaganda, pa postoji". "Interesantno, u ovom slučaju nisam mislio na Rusiju. Čim završimo izveštaje, upoznaćemo javnost s tim", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je dodao da srpske službe rade svoj posao i da treba da se zna da je Srbija ozbiljna zemlja, ozbiljna država, koja neće na osnovu priča i glasina da sastavlja izveštaje. "Kada to sastavimo, onda ćemo prvo sa svojim partnerima o tome da razgovaramo i da ih upoznamo sa tim, da dobijemo prave odgovore, a ne da izlazimo u javnost sa tim što smo videli na društvenim mrežama. To nije ozbiljno i tako se ne rade ozbiljne stvari u bilo kojoj odgovornoj državi", rekao je Vučić i dodao:

- Važnost priključenja EU ostaje naš cilj, rekao sam da su u Srbiji održani veoma fer i veoma pošteni izbori i da ćemo prihvatiti sve preporuke ODIHR-a i OEBS-a i već smo pozvali predstavnike ODIHR-a da učestvuju u posmatranju naših lokalnih izbora, jer nemmao šta da krijemo.

Situacija teška za naš narod na Kosovu

"U teškoj smo situaciji, danas je Priština potpuno protivpravno zaustavila, polazeći od toga da je suverena država, a ako je to već tako ja postavljam pitanje svim našim zapadnim partnerima - pa zašto nas onda pozivate u dijalog? Šta tražite u stvari od Srbije? Šta hoćete od Srbije? Šta ćemo vam ako na sve imate pravo? I na to nema odgovora", rekao je predsednik.

Naglasio je da je situacija teška za naš narod, ali da će se gledati da se rešavaju problemi i da će novac u svakom slučaju "ovako ili onako biti obezbeđen".

"Ali ja moram da govorim o tome i to ćete čuti i u mom govoru u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ako nekim čudom u međuvremenu ne zatvore tu sednicu, neke od kvalifikacija koje ću prvi put da izgovorim, a koje se tiču stvarnih procesa koji se odigravaju na KiM, i koji će svakako imati pravne konsekvence u budućnosti", rekao je Vučić.

Autor:
Pošaljite komentar
VUČIĆ SE SASTAO SA PISTORIJUSOM: Predsednik Srbije razgovarao sa ministrom odbrane Nemačke, uskoro obraćanje javnosti

VUČIĆ SE SASTAO SA PISTORIJUSOM: Predsednik Srbije razgovarao sa ministrom odbrane Nemačke, uskoro obraćanje javnosti

07.02.2024. 16:11 16:16