PLATA OD 2.500 EVRA, KONKURS STALNO OTVOREN Evo ko i gde može zaraditi te pare
Traži se više od stotinu pica majstora i to najvećim delom na Jadranu, a poslodavci se nemilosrdno bore jedini s drugima kako bi osigurali da upravo dođu njima, piše zagrebački Večernji list.
I dok se u hrvatskoj mnogi žale zbog malih plata i loših uslova, pica majstori mogu doslovce birati gde će da rade, jer je reč o profesiji za koju se poslodavci otimaju i nude sve bolje uslove kako bi osigurali ostanak radnika. Jedan od njih je i pica majstor Teo Supina koji je pre mesec dana počeo da radi u drugoj piceriji zbog boljih uslova rada.
- Često radimo bez slobodnog dana, duple smene, a ovde nije takav slučaj pa sam zato i došao - rekao je za RTL.
Vlasnik picerije Ivo Topalović u kojoj je došao da radi i otkrio kako je potraga trajala mesecima, a prema njegovom opisu može se reći kako postoje određene sličnosti s potragom za blagom.
- Preko oglasa gotovo pa nikako ne možeš da nađeš pica majstora. Spletom okolnosti, preko prijatelja, poznanika, preko nekoga čuješ da je nezadovoljan, da želi drugačije uslove, onda osluškuješ njihove probleme i šta bi hteli, onda se prilagođavaš i pokušavaš da ga dovedeši, objašnjava Topalović.
Traži se više od stotinu pica majstora i to najvećim delom na Jadranu, a poslodavci nemilosrdno se bore jedini s drugima kako bi osigurali da upravo dođu njima.
Pica majstor Dražen Drljača kazao je kako su njega zvali ugostitelji s obale, a iznos koji su mu ponudili izazvao je zazubice i kod doktora.
„Neki dan me kontaktirao prijatelj da traže pica majstore u jednom restoranu. Kaže da je plata 2.500 eura, ali se radi devet sati bez slobodnog dana”, ispričao je Dražen Drljača.
Takve ponude predstavljaju problem za ugostitelje u kontinentalnoj Hrvatskoj, jer im ne mogu konkurisati.
„Da stavim platu od 1.200 do 1.500 eura, sigurno bi dobio komentare u stilu 'ko će ti raditi za te novce', jer oni svakodnevno dobivaju ponude od 2.000 eura i do 2.500, upozorava vlasnik restorana Jakešević.
U ovoj potražnji za radnicima, sjajno prolaze i svi oni koji su majstori za roštilj.
- Jedno i drugo zanimanje je posebnoo traženo na tržištu rada, a plate im u kontinuitetu rastu i to brže od državnog proseka - tvrdi Alen Mrvac s portala MojPosao .